Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Hamstrer dagligvarer

Coronasituasjonen har ført til at butikkene opplever økning i salget - spesielt på varer med lang holdbarhet. Bransjen kan måtte vurdere å sette inn tiltak.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

- Det vi ser er at det er en økning, spesielt i salget av langtidsholdbare varer. Der øker salget, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen til Dagbladet.

I flere butikker Dagbladet har besøkt torsdag, har det vært tomme butikkhyller og utsolgte varer.

- Nok til alle

Norgesgruppen, REMA 1000, Virke dagligvare og NHO service og handel gikk tidligere torsdag ut og advarte mot hamstring, og sier det er unødvendig.

- Det er veldig viktig å få sagt at vi har varer både i butikk og på lager, og får levert varer - flere steder daglig. Så lenge folk handler det de trenger, så er det nok til alle. Nå er det viktig med dugnadsånd, forteller Søyland.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Flere land har opplevd å gå tom for basisvarer som dopapir enkelte steder, etter hvert som coronasituasjonen har tilspisset seg. Dette gjelder blant annet USA og Kina.

En samlet varebransje skriver imidlertid at de ikke er bekymret for at vi skal gå tom i Norge.

- Hvis alle kjøper det de trenger, så er det nok varer i butikken, poengterer Søyland.

- Hvor lenge kan dere garantere det?

- Noen garanti er vanskelig å gi, men hvis folk handler det de pleier å gjøre, så har vi varer, understreker hun.

Kan bli aktuelt å sette inn tiltak

- Kan det bli aktuelt å sette iverksette tiltak for å hindre hamstring? Som for eksempel at man bare får kjøpe et visst antall av hver vare?

- Det er slikt som vi må vurdere, men akkurat nå er det viktigst å få fram at vi har varer, svarer Søyland, og legger til at det varierer hva det er folk kjøper mest av.

Tidligere torsdag innførte Legemiddelverket rasjonering på paracet, som følge av at folk hamstret, og beholdningen minket betraktelig.

I Danmark har også folk valfartet til butikkene, etter at det ble innført strenge tiltak mot coronaviruset onsdag. Der har matminister Mogens Jens gått ut og sagt at det kan bli aktuelt å innføre forbud mot å hamster, dersom situasjonen ikke bedrer seg.

NESTEN TOMT: Hyller med hermetikk i en butikk på Kjelsås i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NESTEN TOMT: Hyller med hermetikk i en butikk på Kjelsås i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- I andre land har vi sett at de har gått tom for dopapir, og vi ser jo også at det er tomt i mange hyller i Norge. Kan man risikere å gå tom?

- Det jeg kan si generelt rundt det er at det vil være situasjoner der det kan være utsolgt for enkelte varer, men vi får jo inn varer igjen. Mange butikker har varelevering hver dag, så det kan godt hende det kommer i den kategorien, svarer hun.

En samlet dagligvarebransje skriver i pressemeldingen at det er et stort fokus å opprettholde rutiner og vaneflyt som vanlig, og understreker at det ikke er noe som tilsier varemangel her til lands.

De er også i tett dialog med myndighetene og følger fakta og råd fra Folkehelseinstituttet.

Hele Norges coronakart