Hermetikkhamstring

Hamstringen: - Ta det med ro

En samlet dagligvarebransje ber folk om å puste med magen.

TOMME HYLLER: Selv om hyllene er tomme for hermetikk for tiden, er det ikke nødvendigvis corona-viruset som har skylda. Foto: Christopher Sjuve
TOMME HYLLER: Selv om hyllene er tomme for hermetikk for tiden, er det ikke nødvendigvis corona-viruset som har skylda. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du gått forbi hermetikkhyllene i en matbutikk de siste dagene, har du kanskje lagt merke til utplukkete hyller. Er det frykten for coronaviruset og karantene som har fått enkelte til å hamstre langtidsholdbar mat?

Det er i så fall ikke hele forklaringen.

TA DET MED RO: Harald Kristiansen i Coop oppfordrer folk til å handle som vanlig. Foto: Coop
TA DET MED RO: Harald Kristiansen i Coop oppfordrer folk til å handle som vanlig. Foto: Coop Vis mer

- Vi ser at Coop Mega nå selger 30 prosent mer hermetikk enn i fjor. Det er noen butikker som melder om kunder som har begynt å hamstre, mens andre butikker ikke har merket noen endring, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Han oppfordrer imidlertid folk til å ta det med ro:

- Når det gjelder hamstring av matvarer er vår oppfordring til kundene å lytte til rådene fra helsemyndighetene, som ikke anbefaler folk å endre handlevanene sine. For oss er det viktig å understreke at det er varer nok, og at hamstring kan føre til unødvendige problemer.

- Det er nok varer i systemet, så folk kan ta det helt med ro.

- At hyllene er tomme har en naturlig forklaring?

- Ja, i enkelte butikker kan det plutselig gå tomt for hermetikk, dersom det er kunder som kjøper stort kvanta. Vi ser at salget har økt med om lag 30 prosent, men det er ikke nødvendigvis noe dramatikk i dette. I volum har en slik prosentvis økning ikke så store konsekvenser, forklarer Kristiansen og utdyper:

- Det kan være flere årsaker til at vi i perioder går tomme for hermetikk, alt trenger ikke skyldes kunder som hamstrer. Dette er varer det ikke går så mye av til vanlig, og som vi kanskje ikke har så stort lager av i butikk, og dersom en kunde kjøper mye kan det fort gå tomt uten at det vitner om at mange hamstrer.

Kiwi: - Hermetikksalget øker

I Kiwi merker de liknende tendenser:

- Vi ser at hermetikksalget har økt siste uke, sammenliknet med for ett år siden. Men, vi har ingen interesse av å bidra til økt hamstring. Vi kan berolige folk med at vi har nok varer, Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

MER POSESUPPER: Kiwi selger mer hermetikk og posesupper enn vanlig, men det er ingen grunn til å hamstre, sier Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi
MER POSESUPPER: Kiwi selger mer hermetikk og posesupper enn vanlig, men det er ingen grunn til å hamstre, sier Kristine Aakvaag Arvin. Foto: Kiwi Vis mer

- Er det andre varer dere ser utslag på?

- Ja, vi ser at omsetningen av posesupper også øker. Vi har også solgt litt mer pasta og ris enn vanlig. Vi tolker disse tallene som at noen har begynt å hamstre hermetikk og tørrvarer, men igjen - det er ingen grunn til å engste seg for at vi går tomme for varer.

- Vi må bare oppfordre kundene til å følge myndighetenes råd om å handle som normalt.

Også Rema merker at salget av langtidsholdbare varer øker:

- Vi ser økt etterspørsel på noen få produkter som nok skyldes oppmerksomheten rundt dette. Vi har godt med varer så det er ingen grunn til å handle mer enn vanlig, sier Calle Hägg, PR- og informasjonsansvarlig i Rema 1000 til Dagbladet.

- Vi har tett dialog med myndighetene og baserer oss på fakta og råd fra Folkehelseinstituttet. Dette innebærer blant annet gode rutiner på håndhygiene i butikker, kontorer og lagre.

Flere forklaringer på tomme hyller

- Det vil uansett raskt bli fylt opp igjen, forsikrer Coops Kristiansen.

- Vi er også inne i en periode hvor butikkhyllene bygges om etter nylanseringer, som også kan føre til at det går tomt for noen varer, kanskje fordi de er på tur ut.

- Når det gjelder hermetikk, er det for øvrig slik at flere er i ferd med å gå over til tetrapak – og det er enda en grunn til at man ser færre hermetikkbokser i hyllene og at kanskje ikke lageret i butikk har vært så fullt.

Emballasjeskifte

Blant produktene som butikkene tømmes for finner vi hermetikk fra Nortura som Joikakaker og Bogskinke. Disse hermetikkboksene er på vei ut av markedet og skal erstattes med pappemballasje. Er årsaken til tomme hyller rett og slett emballasjebytte?

Ifølge Marthine Haugen Petersen, kommunikasjonsrådgiver i Nortura, har salget av disse, både hermetikkbokser og de nye pappboksene, økt kraftig etter at coronaviruset kom til Norge.

- Det er for øvrig både nye og gamle emballasjer i butikk og begge selger.

Holdbarheten kan være en annen faktor. Joika og Snurring hadde rundt fem års holdbarhet i hermetikkboks, mens holdbarheten er redusert til cirka to år for pappboksene. Samtidig økes holdbarheten for Gilde Bogskinke og Prior Kyllingskinke fra 1,5 til to år.

SKINNET BEDRAR: Hermetikkhyllene på Meny Ringnes Park er tilsynelatende ganske fulle, men ved nærmere ettersyn viser det seg at det flere steder kun er en rad med hermetikkbokser. Foto: Elisabeth Dalseg
SKINNET BEDRAR: Hermetikkhyllene på Meny Ringnes Park er tilsynelatende ganske fulle, men ved nærmere ettersyn viser det seg at det flere steder kun er en rad med hermetikkbokser. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Kan salgsøkningen ha en sammenheng med at folk ønsker å ha et lager av mat med lenger holdbarhet?

- I et beredskapslager er det flere ting som må byttes ut ved jevne mellomrom, blant annet bør man fylle på med friskt vann årlig. Derfor bør det også være mulig å spise og skifte ut Joika-kakene hvert annet år, sier Haugen Petersen.

- Coronaviruset er nok ikke den siste pandemien vi vil se i de neste åra. I lys av dette: Vil dere revurdere den nye emballasjen?

- Noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre at beredskapslagrene i det hele tatt må tas i bruk, er å redusere klimautslippene våre. Derfor mener vi det absolutt var riktig å bytte til en mer klimasmart emballasje, selv om holdbarheten på for eksempel Joika reduseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer