Rømte fra militærtjeneste hos Assad, lager mat på Vaaghals i Barcode.

Han flyktet fra Assads drapsstyrke og fant trøst hos Jahn Teigen

Paul ble plukket ut av norske myndigheter til en ny framtid.

UTVALGT: Syriske Paul Bassel (30) rømte fra krigen, søkte FN om å få en sjanse og ble håndplukket av norske myndigheter som kvoteflyktning. Han kom til Norge sommeren 2016. Nå snakker den tidligere fysikkstudenten flytende norsk og lager norsk mat som kokkelærling på restaurant Vaaghals i Oslo. Foto: Tine Faltin
UTVALGT: Syriske Paul Bassel (30) rømte fra krigen, søkte FN om å få en sjanse og ble håndplukket av norske myndigheter som kvoteflyktning. Han kom til Norge sommeren 2016. Nå snakker den tidligere fysikkstudenten flytende norsk og lager norsk mat som kokkelærling på restaurant Vaaghals i Oslo. Foto: Tine Faltin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Når kommer du tilbake» spurte moren. «Vet ikke», svarte han.

Det er fem år siden Paul Bassel (30) fikk innkalling til militæret, tok en rask beslutning og klemte moren for siste gang. Mens skuddene falt, dro han fra Damaskus i Syria til Beirut i nabolandet Libanon.

- Jeg måtte komme meg vekk, med en gang, før de fant meg. Jeg ville ikke drepe eller bli drept, ikke bli en del av krigen. Jeg pakket på noen timer, forteller han.

Situasjonen var kaotisk, krigen inne i sin kanskje mest voldelige og uforutsigbare fase. Samtidig var det ennå forholdsvis lett å flykte.

Han kom seg over grensa og i sikkerhet, fant en serveringsjobb i Beirut. De kunne ikke lenger utstyre ham med våpen og gjøre ham til en del av Assad krigsmaskin.

Fra Beirut til Barcode

- Krig løser ingenting, sier Bassel, mens bilene snirkler seg fram i Dronning Eufemias gate på utsiden av panoramavinduene. Han sitter høyt ved et barbord på Vaaghals, restauranten hvor han har vært kokkelærling siden i fjor.

Tilfeldigheter gjorde at han havnet her, på den heilnorske restauranten skapt av Lom-kokken Arne Brimi og «gutta på tur.» Midt i Oslos mest urbane og trendy strøk har han måttet lære seg ord som «nevemat» og «noko attåt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer