IKKE LETT: Å si nei til øl og vin har blitt så vrient, mener artikkelforfatteren. Foto: Anne Valeur / Bosch
IKKE LETT: Å si nei til øl og vin har blitt så vrient, mener artikkelforfatteren. Foto: Anne Valeur / BoschVis mer

Hvit januar er vanskelig

- Han unner seg et glass bare han går ut med søpla

Alle du kjenner er det største hinderet for å leve alkoholfritt i 30 dager.

Har du forsøkt å være helt avholds en måned?

- Han unner seg et glass bare han går ut med søpla

Det er neimen ikke lett.

- Ikke lett? Er du alkis’, eller?

Slett ikke. Men, er jeg glad i ett glass? Absolutt.

En hvit måned er først og fremst vanskelig fordi man må forholde seg til alle spørsmålene som uvegerlig kommer etter et «Nei, takk».

Takker du nei til et glass, er det bare to svar folk aksepterer:

- Jeg kjører.

- Jeg er gravid.

Om du ikke har bil eller bulende mage, så møtes du av spørrende fjes når du sier «Nei takk, ikke i dag». Noen tenker kanskje til og med at det er noe galt med deg, om du ikke kan komme opp med en gyldig grunn på røde rappen. Derfor er hvit januar så vrient.

Og du vil jo ikke være kjip, kjedelig og festbrems, vil du vel? Et tråkmonster, som de sier i Sverige.

Øl, vin og cider og bobler er overalt. Det brukes gjerne som sosialt glidemiddel. Alkoholen har blitt en så naturlig del av kalenderens rytme Pat avvik må forklares og forsvares.

Bare tenk på hvor mange av livets holdeplasser som involverer «et lite glass». Og da tenker jeg slett ikke på hvor deilig det er med et godt glass rødvin etter endt arbeidsuke. Nei, jeg tenker på jobbmiddagen, til fotballkampen på TV, etter fotballtrening, fredag kveld, lørdag kveld, søndag kveld, seminaret, til middag, til kvelds, til ost …

Jeg kan når som helst komme med et påskudd for en liten belønning. - Ah, jeg gikk ut med søpla, nå fortjener jeg et lite glass, kunne funke på en grå dag. Eller bare at dagen nettopp er litt grå.

Søk i våre 5000 oppskrifter

2018 var året jeg for første gang drakk alkoholfri drikke som var bedre enn øl og vin. Det skjedde to ganger, på to ulike restauranter. Kontrast i Oslo og Noma i København. Jeg overrasket meg selv ved å tenke: - Neste gang blir det juicemeny - og ikke vin.

Trylle-kokkene på Kontrast og Noma hadde skapt noe fantastisk. Og noen innovative bryggerier burde kanskje ta seg en tur - for her er det et hull i tilbudet

Og kanskje, bare kanskje, blir 2019 det året hvor jeg tar en kopp te eller en juice som belønning etter treninga.

Og da sier kona kanskje:

- Han unner seg et glass bare han går ut med søpla.

Og det kan jo stemme. Bare se nedenfor: