Egyptiske Hanan etterlyste turvenn på Facebook:

Hanan overveldet av Facebook-respons: - Ville ikke gå alene

Det ble en søndagstur litt utenom det vanlige for Hanan og Egil.

FACEBOOKTUR: Hanan Abdelrahman ville gjerne på vintertur i marka, og etterlyste turkamerat i Østmarkas Facebook-gruppe. Egil Engen tok utfordringen, og gjorde søndagsturen til et minne for livet for Hanan. Foto: Privat
FACEBOOKTUR: Hanan Abdelrahman ville gjerne på vintertur i marka, og etterlyste turkamerat i Østmarkas Facebook-gruppe. Egil Engen tok utfordringen, og gjorde søndagsturen til et minne for livet for Hanan. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvem ønsker å bli med meg på tur, spurte Hanan Abdelrahman (38) i et innlegg på veggen til den 16 000 medlemmer store Facebook-gruppa Østmarka, lørdag morgen. (Se Facebook-innlegget lenger ned i teksten.)

UT PÅ TUR: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, lærte Hanan på tur i vintermarka. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, lærte Hanan på tur i vintermarka. Foto: Privat Vis mer

Den opprinnelig egyptiske kvinnen er gift, har to barn, og har bodd i Norge i 18 år, men har hittil ikke våget seg ut i skogen på vinterstid. Hun var usikker på hvordan hun skulle forholde seg til den snøkledde naturen, kunne ikke gå på ski, og var ikke helt fortrolig med marka på denne tiden av året.

Facebook-framstøtet bar raskt frukter. Allerede dagen etter, søndag, satt Hanan på Vangen skistue et godt stykke inn i Østmarka, med lånte gamasjer på beina og nybakt kanelbolle på tallerkenen.

På den andre siden av bordet satt Egil Engen (59), hennes nye turkamerat. Egil er medlem i Facebook-gruppa, og så Hanans spørsmål. Han skulle likevel ut på tur den dagen, og inviterte henne til å slå følge.

ETTERLYSNING: Hanan Abdelrahman begynte å gå i Østmarka for et par år siden, men har aldri dristet seg til skogs om vinteren. Det ble det en forandring på etter at Egil Engen tok henne med på tur.
ETTERLYSNING: Hanan Abdelrahman begynte å gå i Østmarka for et par år siden, men har aldri dristet seg til skogs om vinteren. Det ble det en forandring på etter at Egil Engen tok henne med på tur. Vis mer

- Freskt gjort av henne, synes Egil om den utradisjonelle måten å skaffe seg turfølge på.

- Nesten for godt til å være sant, kommenterer Hanan, som raskt forsto at hun hadde vært heldig med turkamerat.

VANGENBOLLE: Nybakte kanelboller hører med på tur. Foto: Privat
VANGENBOLLE: Nybakte kanelboller hører med på tur. Foto: Privat Vis mer

Lommekjent i Østmarka

Egil er lommekjent i Østmarka, og er vant til å ha med seg folk ut i skogen. Også de som ikke er særlig turvante, slik som Hanan.

Til daglig driver læreren «Matematikkhjelperen», der hun tilbyr privatundervisning og leksehjelp til elever fra barneskole- til universitets- og høgskolenivå. Hanan driver også frivillig leksehjelp på Snapchat, under navnet mattehjelperen. I 2017 vant hun Abelfondets Holmboepris for sitt brennende engasjement for matematikkundervisning.

GAPAHUK: Egil sørget for gapahuk, varmende bål og solbærtoddy. Matpakke hadde de avtalt at begge skulle ha med. Foto: Privat
GAPAHUK: Egil sørget for gapahuk, varmende bål og solbærtoddy. Matpakke hadde de avtalt at begge skulle ha med. Foto: Privat Vis mer

Men denne søndagen i Østmarka var det Hanan som var eleven, og Egil som sto for «undervisningen». Den erfarne markatraveren med bakgrunn fra Forsvaret hadde tatt med ekstra klær og utstyr, og sørget for at hans nye bekjentskap raskt lærte seg betydningen av uttrykket «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær».

SNØDRONNING: Hanan er vant til å gå i skogen i sommerhalvåret, men å ferdes i snøkledde Østamarka var en estra stor naturopplevelse, syntes hun. Foto: Privat
SNØDRONNING: Hanan er vant til å gå i skogen i sommerhalvåret, men å ferdes i snøkledde Østamarka var en estra stor naturopplevelse, syntes hun. Foto: Privat Vis mer

- Et lykketreff

Hun fant ut at de hadde felles venner på Facebook, og var aldri urolig. Magefølelsen slo til, for det tok ikke lang tid før isen var brutt, og samtalen var i gang.

- Det var som om vi hadde kjent hverandre i hundre år. Vi pratet i ett sett, om barna våre og om jobbene våre. Det var nesten for godt til å være sant.

UTSIKT: Hanan synes at utsikten fra Kjerringhøgda var som et maleri. Foto: Privat
UTSIKT: Hanan synes at utsikten fra Kjerringhøgda var som et maleri. Foto: Privat Vis mer

Akkurat denne søndagen var det snø i lufta. Termometeret viste sju kalde. Hanan var litt skeptisk, og de avtalte å ta en kort tur inn til Kjerringhøgda, som ligger 350 meter over havet, cirka 1,5 kilometer innover i skogen.

- Da vi kom fram og jeg så utsikten, var det som et maleri! Flere som meg burde finne norske turkamerater. Når du er i naturen, glemmer du ulikhetene i bakgrunn og kultur, sier Hanan.

Egil er enig:

- Mitt fokus var at det skulle bli en fin tur. Jeg var ikke så opptatt av at vi representerte forskjellige kulturer. At hun var så utadvendt var jo et lykketreff, kommenterer han.

Hyttebok og kanelboller

Da de kom fram til utsiktspunktet, var Hanan blitt så varm i trøya at hun mente de godt kunne fortsette litt innover. Det endte med at de tok en avstikker til Vangen, Skiforeningens stue i Østmarka. Der ventet ferske kanelboller. På veien besøkte de hytta til en venn av Egil.

- Vi skrev i hytteboken, forteller Hanan entusiastisk.

Vel hjemme la Hanan ut bilder fra turen i Facebook-gruppa.

«Bedre søndag kunne jeg ikke ha fått. Kjærligheten for naturen og det å gå på tur kan forene alle sjeler i denne verden», var hennes oppsummering.

Blir det flere turer på Hanan og Egil? Høyst sannsynlig. Hanan er i gang med skikurs i regi av Skiforeningen, så de ser ikke bort i fra at neste tur blir med ski på beina.

- Han lærte meg at jeg ikke må tråkke i skisporet når jeg går til fots, forteller Hanan.

- Vi har snakket om både beversafari med kano og en tur rundt til spesielle steder i Østmarka, opplyser Egil, og legger til at det godt kan hende at de får med seg flere på tur.

- De er hjertelig velkomne. Østmarka er vel verdt et besøkt, til alle årstider!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer