HELT RÅTT: Håndverksburgere og rå spesialpølser er blant grillnyhetene du finner i butikk i år.
HELT RÅTT: Håndverksburgere og rå spesialpølser er blant grillnyhetene du finner i butikk i år.Vis mer

Nytt i matbutikken, mai 2018:

Håndverksburgere, spesialpølser, grisevinger og svart hvitløk: Dette skal du grille nå

Her er sommerens grillnyheter.

- Jeg er veldig glad i å grille, og griller det aller meste - alt fra pølser og entrecôte, skalldyr og makrell til frukt, faktisk, sier Chris Brovoll, kjøkkensjef på grillrestauranten St. Lars i Oslo.

Chris Brovoll med en av St. Lars' signaturretter: grillet pattegris. Foto: Privat
Chris Brovoll med en av St. Lars' signaturretter: grillet pattegris. Foto: Privat Vis mer

- Det er bare fantasien som setter grenser.

På St. Lars fyres grillen opp året rundt, og på grillen finner du alt fra østers og piggvar, til burger og margbein - og helgrillede stykker av kjøtt, eller pattegris.

Grill store stykker

Den amerikanske sørstats-grill-trenden står fortsatt sterkt, selv om den største pulled pork-bølgen er over, ifølge Brovoll.

Det er helgrillede, store stykker som gjelder.

SORT HVITLØK: Fermentert hvitløk blir sort, og er søt og rund på smak.
SORT HVITLØK: Fermentert hvitløk blir sort, og er søt og rund på smak. Vis mer

Det ser vi også blant årets nyheter.

Store kjøttstykker som skal grilles sakte, over lang tid, dukker opp i flere av dagligvarebutikkene, både med og uten marinade.

TOMAHAWK: Entrecôte med bein som skal grilles lenge ved lave temperaturer fra Coop.
TOMAHAWK: Entrecôte med bein som skal grilles lenge ved lave temperaturer fra Coop. Vis mer

Noen stykker vil nok de fleste dra kjensel på, som høyrygg og svinenakke, og amerikanske stykker som for eksempel brisket. Men, noen nye stykningsdeler som tomahawk fra Coop og pork - eller pig wings fra flere produsenter er også med. Tomahawk er tjukke stykker av entrecôtekam fra storfe, mens pig wings er en liten del av svineknoka.

KAN GRISER FLY? Små stykker svineknoke som man kan spise med hendene, litt som kyllingvinger - fra Finsbråten.
KAN GRISER FLY? Små stykker svineknoke som man kan spise med hendene, litt som kyllingvinger - fra Finsbråten. Vis mer

I tillegg har Coop en ny serie kjøtt marinert med sort hvitløk, altså fermentert hvitløk.

STORE VINGER: Kyllingvinger får selskap av Pig Wings - og Big Wings, sistnevnte av kalkun, fra Prior.
STORE VINGER: Kyllingvinger får selskap av Pig Wings - og Big Wings, sistnevnte av kalkun, fra Prior. Vis mer

Grillribba er også fortsatt høyaktuell, og kommer i flere spennende, nye smaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare svære stykker for grillen. Gilde lanserer en serie ferdigmarinerte fileter av storfe, svin og fårekjøtt, og en pakke tynnskåret grillnakke, som går kjapt å grille.

Kjøttet vi aldri blir lei: Smakstest av ferdigmarinert flintstek

Gatemat

SPARERIBS: Litt mindre stykker bbq-marinert svineribbe fra NorgesGruppens egne merkevare Folkets.
SPARERIBS: Litt mindre stykker bbq-marinert svineribbe fra NorgesGruppens egne merkevare Folkets. Vis mer

I tillegg til sørstatstrenden har produsentene hentet inspirasjon fra flere verdenshjørner.

Coop lanserer en gatematserie med blant annet asiatisk ribbe, thai- og koreansk bbq-krydret kyllingspyd, svinekebab og thai-reker.

Felles for denne serien er at produktene skal gå kjapt å tilberede, og noe er ferdig tilberedt og trenger bare å varmes opp.

Fisk på grillen

I en ideell verden skulle Brovoll sett villkveite og bluefin tuna i butikken.

KLAR FOR GRILLEN: Ferdigmarinerte fiskefileter i aluminiumsform er lett å grille.
KLAR FOR GRILLEN: Ferdigmarinerte fiskefileter i aluminiumsform er lett å grille. Vis mer

- Men ikke før det er forsvarlig å fiske. Fisk som er truet skal få svømme i havet.

I stedet anbefaler han å prøve villreker på grillen, for eksempel med cajunkrydder.

TUNFISK: Hos NorgesGruppen får du stykker av MSC-sertifisert tunfisk for grillen.
TUNFISK: Hos NorgesGruppen får du stykker av MSC-sertifisert tunfisk for grillen. Vis mer

- Vi har solgt nesten dobbelt så mye laks og ørret som samme periode i fjor, og det sier oss at nordmenn er mer og mer interessert i å grille sunne alternativer som fisk og sjømat, forteller Amalie Knudsen i Rema 1000.

Alle butikker har ulike varianter av fisk i form fra sine egne merkevarer, med eller uten saus og marinade.

Fra Lerøy kommer ferdigpakket laks og torsk med ulike krydder og rubber, og i ferskvaredisken til Meny vil du finne grove fiskeburgere med ost, bacon og chili, samt hel telemarksrøye, fjelløret, seabass og dorade med urter og sitron, klart for å legge på grillen.

Burgere og pølser

SALSICCIA: Pølser med smak av Italia fra Finsbråten.
SALSICCIA: Pølser med smak av Italia fra Finsbråten. Vis mer

Det er mye nytt å velge mellom også i det klassiske pølse- og burgersegmentet. Burgerne er ferske og rå, og i nye smaker og varianter, som Kiwis burgerserie Dagens burger av laks og torsk.

ØKOLOGISK: Krydrete pølser fra Kolonihagen på Rema 1000.
ØKOLOGISK: Krydrete pølser fra Kolonihagen på Rema 1000. Vis mer

Den klassiske grillpølsa er fortsatt en bestselger, men får stadig selskap av spesialpølser med nye smaker.

Årets store trend er rå pølser, gjerne inspirert av utenlandske klassikere som chorizo, salsiccia, chippolata og currywurst, men det er også flere kokte typer som er klar for å legges på grillen.

Se også vår test av grillpølser

Ikke glem tilbehøret!

Av tilbehør trekker Brovoll fram grilla maiskolbe og frisk myntedressing.

ALT I EN BOKS: Potetsalat med bacon, cheddar og mais, inspirert av den amerikanske klassikeren loaded potato salad.
ALT I EN BOKS: Potetsalat med bacon, cheddar og mais, inspirert av den amerikanske klassikeren loaded potato salad. Vis mer

Han slår også et slag for å grille paprika - ikke bare standardvarianten, men noen med litt mer sting i som padron eller jalapeño kan være fine som tilbehør.

METTENDE: Byggrynsalat fra Eldorado.
METTENDE: Byggrynsalat fra Eldorado. Vis mer

En rekke produsenter kom i fjor med ulike varianter av maisstuing eller maissalsa, flere følger på i år, og disse passer fint sammen med amerikanskinspirerte kjøttstykker.

Rema 1000s nye potetsalat er inspirert av den amerikanske klassikeren loaded potato salad, og er en klassisk potetsalat med bacon, revet cheddar og mais.

Se vår smakstest av potetsalat

Kefir og ost

Paneer: Indisk ost du kan legge på grillen.
Paneer: Indisk ost du kan legge på grillen. Vis mer

Høres dette litt tungt ut, har Hoff lansert to potetsalater med kefir, og Eldorado kommer med en serie ferdige salater av bulgur, bønner, cous cous og pasta, som er enkle å ta med på stranden eller i parken.

Den tyrkiske osten halloumi kom for alvor på markedet i fjor, og nå er det flere varianter å velge mellom. Denne er perfekt å skjære i skiver og grille som snacks - eller alternativ for dem som ikke spiser kjøtt.

Arla lanserer den indiske osten Paneer for matlaging i vår, også denne egner seg godt for grilling.