Hanne Sørvaag la om kostholdet «over natta»: - Det var veldig dramatisk

Egentlig hadde Sørvaag ingen planer om å være noe annet enn vegetarianer.

BLE VEGETARIANER: Hanne Sørvaag leste boka «Happy Vegan» - og ble veganer «over natta».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE VEGETARIANER: Hanne Sørvaag leste boka «Happy Vegan» - og ble veganer «over natta».  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor fikk den kjente og kjære artisten Hanne Sørvaag (37) seg en vekker, da hun leste boka «Happy Vegan» av Russel Simmons.

Simmons' bok handler om å inspirere andre til å gå over til en vegansk diett, men forteller også om måten maten vår blir produsert. Det var dette som førte til at Sørvaag endret livet sitt da hun gikk over til en vegansk diett, nærmest over natta.

- Det var veldig dramatisk, for det var så mye jeg ikke visste. I boka kommer det fram rystende eksempler på hvordan meieriindustrien og særlig kyllingindustrien opererer, sier Sørvaag til Dagbladet.

For tiden oppholder Sørvaag seg i USA, og det var her hun var da hun leste «Happy Vegan»-boka.

- Det var skrekkelig lesning. Men det var også mange gode tips til hvordan man kan leve godt som veganer. For eksempel kan jeg ha med saus og dressing når jeg drar på besøk til folk. Da pimper man liksom opp maten litt.

DOMMER-HANNE: Hanne Sørvaag har vært dommer i den norske versjonen av «The Voice». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
DOMMER-HANNE: Hanne Sørvaag har vært dommer i den norske versjonen av «The Voice». Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Tøff

Da hun la over til vegansk diett hadde hun allerede vært vegetarianer i mange år, og hadde lovet seg selv at hun aldri skulle bli veganer. Slik gikk det ikke.

- Man motsetter seg jo ting. Men så skjedde det et gjennombrudd for min del, sier hun, og forteller at kjøttindustrien må ta skylda for miljøendringene vi både har blitt og skal utsettes for.

Da hun hadde bestemt seg for å bli vegetarianer, tok familien det pent. Til og med faren Helge Sørvaag, som er kjøttbonde.

Hanne Sørvaag og Egor Filipenko vant Skal vi danse 2012. Video: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- Pappa spurte ikke hvorfor, men hva jeg ville spise. Jeg tror det er fordi han vet hvordan industrien er.

Som 14-åring var Hanne Sørvaag på leir. Der var det en jente som ikke spiste kjøtt, og hun erindrer at hun synes det var rart.

- Nå lurer jeg jo bare på hvorfor det tok meg så lang tid å endre kostholdet mitt. Jeg tenker ofte på hvor tøff hun var også, som sto midt i dette alene, jeg skjønte jo ikke hva dette var da.

- Skuffa

For ti år siden ble hun vegetarianer. Nå har hun vært veganer siden høsten 2016, og trives med det. Selv om det har blitt lettere å få tak i veganske alternativer når hun er på reise eller holder konserter, merker hun at det ikke alltid er så mye å velge mellom.

- På konserter er det ofte bare en stor buffet. Det er ikke alltid mye annet å velge mellom enn ris og salat for min del. Ofte er det bare jeg som spiser vegansk, men jeg tenker jo noen ganger at det kanskje hadde vært lurt å unngå pizza og spaghetti bolognese. De fleste velger jo kjøttalternativene, men for miljøet og for helsa er det bra å variere litt, det slår meg alltid, sier Sørvaag.

Les også: - Sjokkerende hvor mye junk food vegetarianere dytter i seg

Artister får som regel sette opp en «raider», altså en liste med hva de ønsker i garderoben sin, som for eksempel frukt og flaskevann. På denne lista setter Sørvaag opp veganske alternativer, men har lagt merke til at det ikke alltid er så mye annet enn oppkutta grønnsaker.

- Det er sjeldent jeg får noe jeg er imponert over. Jeg kan lage god, vegansk mat, så kanskje det er derfor jeg blir litt skuffa. Nå har jeg begynt å lage mat og tar i tillegg med meg en shake. Selv om noen er flinke til å diske opp når jeg sender raider, har jeg lært meg å ikke regne med det.

Sørvaag opplever at mange ikke har god nok kunnskap med hva veganere kan spise, og at det derfor ender opp med ris og salat. I tillegg er mye av maten hun får svært sterk.

- Jeg tror folk tenker at grønnsaker smaker lite, men jeg har jo «renset kroppen». Grønnsakene mine smaker veldig mye, og kålrabi-smak er kjempegodt! Veldig mange bare slenger på karri og chili, sier hun og ler.

Trendy pølser og burgere

Jane H. Johansen, kvinnen bak bloggen Veganmisjonen.com, var vegetarianer i 15 år, før hun la over til vegansk kosthold i 2009. Hun mener det er lettere nå enn da å legge om kostholdet.

- Da jeg ble veganer for snart åtte år siden var det ikke mange som visste hva vegan betydde. Jeg opplever definitivt at det har blitt lettere å «annonsere» at man har lagt over til vegansk kost. Nå er det mer kjent og akseptert, forteller Johansen til Dagbladet.

For åtte år siden var tilbudet i butikker og på restauranter ganske elendig ifølge Johansen, men nå har dette endret seg.

- Veganske pølser og burgere har nesten blitt trendy. Spesielt de to siste årene opplever jeg at det har skjedd mye, og jeg ser også på bloggen min at flere og flere er interessert.

- Ingen gode grunner til ikke å være veganer

Det at mange veganere og vegetarianere får spørsmål om hvorfor de ikke spiser det ene eller det andre, synes Johansen at er positivt.

- Om man spiser annerledes enn «normalen» blir det fort lagt merke til. Jeg synes det er positivt at folk er nysgjerrig, og mange har spørsmål fordi de oppriktig er interessert og ønsker å lære mer.

Johansen forteller at folks holdninger ofte er preget av fastgrodde myter og fordommer. For eksempel det at man tror det er vanskelig å holde seg sunn og frisk på vegansk kosthold.

- Nå er det heldigvis flere som velger vegansk, og har innført kjøttfri mandag og slike ting. Nå er det ikke lenger så «sjokkerende» at man velger en soyapølse framfor kjøttpølse. Det er mange gode grunner til å velge vegansk, for helsa, miljøet, for dyrenes skyld. Og fordi vegansk mat er både godt og lekkert. Jeg selv synes det er så mange gode grunner til å være veganer at jeg ikke ser noen grunn til ikke å være det.

- Kan bytte ut en del av kjøttinntaket

Også danske Thomas Meinert Larsen, lektor ved Institut for idrett og ernæring på Københavns Universitet, mener man må passe på at man får i seg nok av vitaminer og mineraler dersom man velger en vegansk kost, altså at man blant annet unngår kjøtt, fisk og egg.

- Man må da være svært påpasselig med å ha et variert kosthold, da med tilstrekkelig inntak av proteiner, B12, jern og D-vitamin. Men det lar seg gjøre, sier Meinert Larsen til Dagbladet.

- LAR SEG GJØRE: Lektor Thomas Meinert Larsen mener man kan ha et godt vegansk kosthold om man får i seg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler.
- LAR SEG GJØRE: Lektor Thomas Meinert Larsen mener man kan ha et godt vegansk kosthold om man får i seg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler. Vis mer

Lektoren mener man fint kan være sunn på en kost med moderat inntak av kjøtt, på lik linje som man kan være sunn på vegetarkost. Meinert Larsen sier ikke at man må være vegetarianer for å kutte ned på kjøttet, men at det gjennomsnittlige inntak av kjøtt er unødvendig høyt i dagens samfunn.

- Selv om ikke alle ønsker å være 100 prosent vegetarianer, kan de fleste av oss gjerne bytte ut en del av kjøttinntaket vårt med vegetabilske proteinkilder som bønner, linser, erter og nøtter. Og mange av oss vil bli sunnere på den måten, forteller Meinert Larsen.

- Les deg opp

Rådgiver for ernæring i Nofima, Ida Synnøve Grini, forteller til Dagbladet at det er fullt mulig å sette sammen et vegankosthold slik at det gir tilstrekkelig mengde av de ulike næringsstoffene. Det en må være mest observant på, er at man får i seg nok proteiner, jern, jod, kalsium, sink, vitamin D, B2 og B12. I tillegg trenger man omega-3 fra kosttilskudd om man ikke får det fra maten en får i seg.

- Her er det også viktig å ta hensyn til hvor i livet du er, for eksempel om man er eldre eller gravid. Det viktigste en kan gjøre om man ønsker å gå over til vegankosthold er å lese seg opp på faglitteratur som sier noe om konsekvensene av å ikke spise de matvarene som tidligere var en naturlig del av kostholdet, og som gjorde at man fikk i seg de næringsstoffene man trenger, sier Grini.

Det er altså viktig at man passer på at man får i seg det man trenger om man legger om til vegansk kost. Og det er noe som man får raskere mangler på enn andre ting.

- De næringsstoffene som er essensielle og som kroppen ikke produserer selv, som for eksempel ulike aminosyrer og fettsyrer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer