HAPPOLATI: De gamle lokalene til Ylajali på St. Olavs Plass har fått en liten oppgradering, men er fortsatt enkelt og minimalistisk innredet.
HAPPOLATI: De gamle lokalene til Ylajali på St. Olavs Plass har fått en liten oppgradering, men er fortsatt enkelt og minimalistisk innredet.Vis mer

Robinson & Fredag på Happolati:

Happolati er en reise i smakseksplosjoner og visuell fryd

Det er ikke alltid fusion funker, men Happolati får det til. 

- Dette er en fryd for øyet, mon tro hva ganen mener, sa Robinson da første rett kom på bordet.

Fermenterte kålblader minnet om seil på en steinblokk, over skålen med klippfiskcrumble og rødalge-majones.

NAKENT: Interiøret er minimalistisk og elegant, og nikker til både skandinavisk og japansk design. Foto: Bjørn Langsem
NAKENT: Interiøret er minimalistisk og elegant, og nikker til både skandinavisk og japansk design. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Salt, frisk sjø møter det syrlige Asia, en morsom, spennende og annerledes start, smilte Fredag.

Import-eksport fra Østen

Høsten hadde inntatt ovedstaden, og Robinson og Fredag ville besøke Happolati, restauranten som har tatt over etter Ylajali, og som har fått navnet etter en Ylajalis far fra Knut Hamsuns «Sult».

Happolati har som mål å bringe det beste fra det asiatiske og det nordiske kjøkkenet sammen på bordet, står det å lese på hjemmesiden deres.

Romanfiguren med samme navn var mest kjent for å ha funnet opp den elektriske salmeboka, 120 år før Ipadens tid.

Han var også agent av yrke, og drev med import og eksport fra Østen.

Nå serverer Happolati fra to menyer; fem eller ni retter, eller du kan plukke fra menyene. Robinson og Fredag bestemte seg kjapt for å prøve alt.

- 650 kroner for ni retter er det lite å si på, mente Fredag.

Glad i majones

De var blitt servert grønn te i det de ankom bordet, og hadde fått en innføring i et innholdsrikt vinkart der mye er arvet fra Ylajali.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiseparet bestemte seg for en Schlossgut Diel Riesling som skulle passe til de fleste smakene.

BARBORD: Det er også mulig å spise i baren. 
BARBORD: Det er også mulig å spise i baren.  Vis mer

- Elegant og frisk, mente Robinson, som så fram til neste rett, en kolje- og potetkrokett med chilimajones, og sterk, krydret ettersmak.

Fredag mente tredje rett på menyen – små pepperglaserte blekkspruter, også de i følge med majones, og med smak av timian – var langt bedre.

- De er glade i majones, slo Fredag fast, og dippet videre.

HAPPOLATI: Det er ingen tvil om at vi beveger oss inn i et litt annet smakslandskap enn før. 
HAPPOLATI: Det er ingen tvil om at vi beveger oss inn i et litt annet smakslandskap enn før.  Vis mer

Og mens rettene forsvant ned på høykant, ble bordene rundt fylt opp. På Happolati er det bordbestilling som gjelder, og de som bare stakk innom denne kvelden, måtte pent finne seg et annet sted å spise.

Tacotartar

- En avansert form for taco, fastslo Robinson da kalvetartaren kom på bordet. Små salatblader skulle fylles med kjøtt og pepperrotkrem, og smakte fortreffelig.

Krabbeklør i rød curry ble servert med blå plasthansker, og en oppfordring til å grise i vei fra en smilende servitør.

Fredag kunne tenke seg en pause i spisingen, men rettene fulgte hverandre tett og effektivt. Bordet var bestilt for tre timer, så her var det ikke rom for sløsing med tid.

Kjøtt sto for tur, og to glass med rødt, av merket Schiefer Blaufränkisch Eisenberg, kom på bordet.

Deretter, en nudelsuppe i oksekraft, som var enormt fyldig på smak, og dumplings med sprøstekt hvitløk og chilisaus så gode at de forsvant før Robinson og Fredag innså hvor mette de begynte å bli.

Hemmelig svin

Og det var ikke over ennå. Inn kom servitøren med hemmelig svin, eller secreto & svor, som det sto i menyen.

Da lokket over fatet forsvant, ble bordet innhyllet i røyk og Fredag hensatt til en sein kveld ved bålet.

Igjen var det tacofølelsen som kunne pirres – sprøstekt svor skulle fylles med silkemykt svinekjøtt, syltede agurker og chilimajones.

Happolati er en reise i smakseksplosjoner og visuell fryd

- Fantastisk godt, fastslo Fredag.

Cornflakes og karamellsaus

Robinson var så mett at tanken på dessert var vanskelig.

Servitøren mente derimot at alle innehar egne dessertmager, og serverte små, karamelliserte pannekaker med tilbehør.

Is, jordbærsorbet og cornflakes-strø, og sitroncurd og karamellsaus på små flasker.

- Det er faktisk ikke mulig å stoppe, mente Robinson og fylte på.

- Her har smakseksplosjonene kommet tett, og til en pris som langt fra er avskrekkende, konkluderte Fredag.

- Ja, Happolati har visst hva han skulle importere fra øst og sette sammen fra nord. Det er ingen grunn til ikke å komme tilbake, smilte Robinson, uten å skjønne hvordan det skulle være mulig å få ned en bit til.

Mer fra Robinson & Fredag:
Bass er Robinson & Fredags nye Løkka-favoritt
Kolonialen: Tidligere Maeemo-gründer gjør det han er best på
Skur 33: - Den beste isen jeg har fått i Oslo