DENNE MÅ DU PRØVE: Arne Brimis nydelige terte med morellgelé og marengs ser skikkelig proff ut, men den er ikke vanskelig å lage. Foto: METTE MØLLER
DENNE MÅ DU PRØVE: Arne Brimis nydelige terte med morellgelé og marengs ser skikkelig proff ut, men den er ikke vanskelig å lage. Foto: METTE MØLLERVis mer

Har du smakt tilslørte moreller?

Arne Brimis morelloppskrifter vekker minner fra barndommen.

- Har du først lært deg mørdeigen, kan du fylle tertebunnen med all slags godt. Brimis variant har gele kokt på moreller og en deilig marengs på toppen.

- Men her kan folk bruke det de liker og har i huset. Sesongens friske frukt og bær smaker alltid godt, gjerne sammen med en god vaniljekrem, sier Brimi.

Vokst opp med moreller

Han koker moreller sammen med litt rødvin, vann og sukker, og siler av saften. Saften blir til morellgele, og de kokte morellene til syltetøy.

- Jeg er veldig glad i moreller. Jeg er vokst opp med morelltrær i hagen, og det beste jeg vet er å gå og plukke morellene rett fra treet, gjerne når de er så modne at du bare kan dra i bæret og så slipper det steinen, sier Brimi.

Det er ikke bare i hagen Brimi henter bær, for moltene går han på myra.

Bruk også kirsebær

Han er glad i kirsebær også, og bruker det på samme måte som moreller.

- Du må smake på de bærene du har. Det er stor variasjon i smak og sødme på både moreller og kirsebær, forklarer Brimi.

Han gir gjerne tips til bærplukking.

- De kan brukes om hverandre hvis du smaker på dem og tar hensyn til sødmen i bærene. Oppskrifter med kirsebær trenger generelt litt mer sukker enn oppskrifter med moreller, sier Brimi.

Matekspert : Arne Brimi er Dagbladets faste matekspert og driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». Foto: METTE MØLLER
Matekspert : Arne Brimi er Dagbladets faste matekspert og driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». Foto: METTE MØLLER Vis mer

Norsk i en klasse for seg

Han smaker til det nykokte morellsyltetøyet, og legger det lagvis i en skål sammen med krydderrømme og brødsmuler.

- Dette blir «tilslørte moreller». En enkel og god dessert med mye smak, sier Brimi.

Han bruker alt fra pærer til plommer når han skal lage dessert.

Kokken på Vianvang synes norsk frukt og norske bær er i en klasse for seg, og slike gode råvarer serverer han gjerne enklest mulig. Som når han koker norske pærer i bringebærsaft.

- Skrell pærene, men la stilken sitte på. Så kutter du dem litt nederst, og setter dem i en kjele sammen med god saft. La pærene koke i safta til safta nesten blir som sirup.

- Jeg liker det umiddelbare, der du har en råvare og tilbereder den på enklest mulig måte. Dette er en fenomenal dessert ute på tur eller ved grillen, sier Brimi.