Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rungnapa TAKE AWAY

Hastestengt: Stor helsefare

- Det er matsøl, matsprut, fettbelegg, matrester og fingermerker på alt av vegger, gulv og øvrige overflater.

MÅTTE KASTES: Dette er en fryser, ingen søppelkasse, men eierne av Rungnapa Take-Away fikk ordre av Mattilsynet om å umiddelbart kassere innholdet. Foto: Mattilsynet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

«Opp-pussing (sic) PÅGÅR. Stengt inntil videre.»

Dette var beskjeden som møtte kunder av Rungnapa TAKE AWAY- matvogna på Nesodden i forrige uke.

MÅTTE KASTES: Dette er en fryser, ingen søppelkasse, men eierne av Rungnapa Take-Away fikk ordre av Mattilsynet om å umiddelbart kassere innholdet. Foto: Mattilsynet
MÅTTE KASTES: Dette er en fryser, ingen søppelkasse, men eierne av Rungnapa Take-Away fikk ordre av Mattilsynet om å umiddelbart kassere innholdet. Foto: Mattilsynet Vis mer

Vogna, som har stått på parkeringsplassen utenfor Kiwi ved Nesodden kirke i en årrekke, er nå borte. Årsaken er imidlertid en helt annen.

Matvogna ble stengt på stedet etter at Mattilsynet kom uanmeldt på besøk 8. oktober, på grunn av helsefare.

Eierne av matvogna fikk umiddelbart omsetningsforbud for all mat, påbud om å kaste all mat om var oppbevart i vogna.

HELSEFARE: Halvåpne bakker, poser som ikke er beregnet på direkte kontakt med mat, og gryter uten lokk - i et skittent kjøleskap. Foto: Mattilsynet
HELSEFARE: Halvåpne bakker, poser som ikke er beregnet på direkte kontakt med mat, og gryter uten lokk - i et skittent kjøleskap. Foto: Mattilsynet Vis mer

Matvogna skal nå være åpen igjen, etter en ukes rengjøring.

- Småfadeser

- Funnene er alvorlige brudd på regelverket, og vi stengte virksomheten fordi vi vurderte at det var helsefare på grunn av uhygieniske forhold, sier Eva Cathrine Langø, konstituert seksjonssjef i Mattilsynet, avdeling Østforld og Follo.

- Er dette et vanlig syn for inspektørene i Mattilsynet?

ALVORLIG: Eva Cathrine Langø i Mattilsynet forteller at det var helsefare på grunn av uhygeniske forhold. Foto: Mattilsynet
ALVORLIG: Eva Cathrine Langø i Mattilsynet forteller at det var helsefare på grunn av uhygeniske forhold. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Noen matvogner er rene og har gode rutiner, mens hos andre matvogner finner vi alvorlige brudd på regelverket slik som i dette tilfellet, sier Langø til Dagbladet.

Når vi ber eieren kommentere Mattilsynets funn, lyder svaret slik:

- Det var noen småfadeser. Det ble stengt fordi vårrullene lå løse, det var ikke bra, de skal ligge i beholdere. Det er rettet på nå. Varmtvannsberederen er også fikset, så nå er det varmt vann der, sier Arne Paltoft, på vegne av eier Rungnapa Klaynak Paltoft.

- Genrelt så var det noe småtterier, men alt er fikset nå, og Mattilsynet var og godkjente vogna i går.

Omsetningsforbud og stenging

Mattilsynets rapport er imidlertid ikke lesning for dem med sart mage. Det er heller ikke bildene som ble tatt.

DÅRLIG HYGIENE: Håndvasken var sperret av en rekke gjenstander. Foto: mattilsynet
DÅRLIG HYGIENE: Håndvasken var sperret av en rekke gjenstander. Foto: mattilsynet Vis mer

I Mattilsynets rapport heter det blant annet:

«Vi ser raskt at manglende renhold har ført til at hele vognen er svært skitten. Mat i fryseren er ikke tildekt/emballert og dere oppbevarer lett bedervelig mat i romtemperatur. Graden av urenheter i seg selv gjør at vi raskt bestemmer oss for å gi dere vedtak om stenging for å sikre at dere vasker vognen før dere på nytt kan oppbevare og håndtere mat her.»

TEMPERATURKONTROLL: Lett bedervelig mat, som disse grillspydene, ble oppbevart i romtemperatur. Foto: Mattilsynet
TEMPERATURKONTROLL: Lett bedervelig mat, som disse grillspydene, ble oppbevart i romtemperatur. Foto: Mattilsynet Vis mer

Videre skriver inspektørene at «I forbindelse med at maten er produsert og oppbevart under slike uhygieniske forhold gir vi også umiddelbart omsetningsforbud på maten i vogna».

Eierne av matvogna fikk påbud om å kaste all mat som hadde vært oppbevart i vogna.

«Vi ser at all mat dere har tilberedt her er produsert under uhygieniske forhold i skitne lokaler og med utstyr som ikke er rent.» Mattilsynets inspektører etter kontroll

Når Mattilsynet stenger og gir omsetningsforbud på matvarer, er det fordi forholdene er så uhygieniske at det utgjør en helsefare.

«Det er matsøl, mat sprut, svart belegg og fingermerker på alt av utstyr (inne i mikro, utsiden av mikro, inne i varmeskap, i kjøleskap, på såpedispenser med mer)». Foto: Mattilsynet
«Det er matsøl, mat sprut, svart belegg og fingermerker på alt av utstyr (inne i mikro, utsiden av mikro, inne i varmeskap, i kjøleskap, på såpedispenser med mer)». Foto: Mattilsynet Vis mer

I tillegg til disse mer graverende forholdene noterte Mattilsynets inspektører at det manglet rutiner for å sikre renhold, kontroll med temperatur på matvarer og forhold for å sikre personlig hygiene.

GENERELT SKITTENT: «Lokalene er generelt ikke rene. Det er matsøl, matsprut, fettbelegg, matrester og fingermerker på alt av vegger, gulv og øvrige overflater.» Foto: Mattilsynet
GENERELT SKITTENT: «Lokalene er generelt ikke rene. Det er matsøl, matsprut, fettbelegg, matrester og fingermerker på alt av vegger, gulv og øvrige overflater.» Foto: Mattilsynet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media