FERDIGGRØT: Byggrynsgrøtene er de sunneste valgene om du skal kjøpe ferdiggrøt. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
FERDIGGRØT: Byggrynsgrøtene er de sunneste valgene om du skal kjøpe ferdiggrøt. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.noVis mer

Ernæringstest av ferdiggrøt:

Havregrøt er ikke sunnest

Likevel er det lett å velge de sunneste alternativene: byggrynsgrøt.

(Bramat.no): Noen spiser bare grøt til jul, mens andre spiser både risengrynsgrøt og andre grøter jevnlig.

Det finnes etter hvert flere typer ferdig ris- eller rømmegrøt i butikkhyllene.

I løpet av de siste årene har det også kommet andre typer ferdiggrøt på markedet, både grøt av bygg og grøt laget av andre korn og frø.

Fordelen med disse typene er at de inneholder mer fiber enn ris- og rømmegrøt. Bygg er dessuten en næringsrik kornsort som blant annet er rik på betaglukanene som er bra for kolesterolet.

Sett bygg på menyen

Greit med grøt til middag?

Det er mange fordeler med grøt. Det er enkelt å lage, det er relativt billig, det metter godt, og velger du en melkebasert grøt (noe de aller fleste er), får du også bra med melkeprotein, kalsium og jod.

Ulempen med grøt til middag, er at du ikke får i deg grønnsaker, noe som er synd ettersom middagen er det viktigste måltidet for grønnsaksinntaket til mange.

En annen ulempe hvis du velger risbaserte grøter, er at de gir deg minimalt med fiber, og nokså mye sukker. I hvert fall hvis du har sukker oppå , noe de fleste jo har.

Grønnsaker du bør spise mer av

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige grøter som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenliknet næringsinnholdet per porsjon, ikke per 100 gram.

For å gi en vurdering av grøtene har vi sett på innholdet av mettet fett, sukker, protein, og fiber.

Vi har også sett på innhold av energi, men dette teller mindre enn innhold av de ulike næringsstoffene. Mye mettet fett, sukker og salt har trukket ned, mens innhold av fiber og protein har trukket opp.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Derfor er det vanskelig å gå ned i vekt
Markløft med kettlebell
Trenger du kosttilskudd?

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.