Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Store prisforskjeller på ferske reker i Sommer-Norge

Heftig kamp om rekekundene - minst én kjede må selge med tap

Salget av ferske reker går så det suser, men prisen per kilo varierer sterkt.

PRISFORSKJELLER: Dagbladets ringerunde til butikker i sju norske byer avslørte store prisforskjeller på ferske reker. I Rema 1000-butikken på Teie på Nøtterøy er kiloprisen i underkant av 200 kroner, 100 kroner mer enn de billigste rekene i undersøkelsen. Foto: Dagbladet
PRISFORSKJELLER: Dagbladets ringerunde til butikker i sju norske byer avslørte store prisforskjeller på ferske reker. I Rema 1000-butikken på Teie på Nøtterøy er kiloprisen i underkant av 200 kroner, 100 kroner mer enn de billigste rekene i undersøkelsen. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er små og rosa og en obligatorisk del av den norske sommeren. Hva du betaler for en kilo ferske reker kan derimot være så mangt.

Vår ringerunde til butikker i sju norske byer avslører at prisene denne julihelgen varierer fra kr 99 til kr 249 per kilo. Det kan med andre ord lønne seg å sjekke litt rundt før helgens reker skal ned i handlekurven.

SOMMERMAT: Ferske reker er en del av sommeren, selv om ekspertene mener at de smaker best - og koster minst - om vinteren. NTB/Scanpix
SOMMERMAT: Ferske reker er en del av sommeren, selv om ekspertene mener at de smaker best - og koster minst - om vinteren. NTB/Scanpix Vis mer

Faktorene som påvirker rekeprisen i denne perioden på året med høy etterspørsel og mer ustabil tilgang, er flere. Er det dårlig med reker, stiger prisen. Størrelse, ferskhet og kvalitet kan også spille inn, i tillegg til lokale konkurranseforhold butikkene imellom.

I år er i tillegg de generelle fangstkvotene for reker mindre enn i fjor, for å beskytte bestanden som er blitt mindre.

Butikkene taper penger

Nina Horn Hynne, kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, forteller at Spar-kjedens butikker de siste fem ukene har hatt en salgsøkning på rundt 10 prosent på ferske reker, sammenlignet med samme periode i fjor.

Rekesalget er imidlertid ikke noe kjeden tjener seg fet på:

- Rundt 90 prosent av rekene selges på tilbud, og til lavere pris enn vi betaler i innkjøp. Vi taper altså penger på ferske reker hele året, fastslår Horn Hynne.

ETT MED REKER: Tilgangen på ferske reker er god de fleste stedene i landet, men prisene varierer sterkt. Foto: Shutterstock
ETT MED REKER: Tilgangen på ferske reker er god de fleste stedene i landet, men prisene varierer sterkt. Foto: Shutterstock Vis mer

- Ferske reker er en vare som prises lokalt, blant annet etter varetilgangen. Tilgangen er ulik og varierende, og det blir dermed store lokale prisvariasjoner og prisendringer, kommenterer hun.

God sesong

- Til tross for en liten nedgang i mengden solgte ferske reker i Coop-butikkene betegnes årets sesong som meget god så langt. Volumnedgangen skyldes at vi i fjor sommer kjørte nasjonal kampanje med reker til gode priser på Coop Mega i hele sommerperioden, opplyser kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen.

I Coop-kjedens butikker ligger rekeprisen i sommer på mellom 150 og 200 kroner, alt etter lokale konkurranseforhold og tilgang på reker.

- 60 prosent av volumet vårt på reker selges på Vestlandet, der tilgangen på reker er størst, sier Kristiansen.

Han forteller at reketilgangen fra midten av juni og spesielt i juli har vært meget god, og at det fremdeles meldes om gunstige forhold og god tilgang på reker utover sommeren.

REKEFEST: Silvia og Jan fra tv-serien «Sofa» tester dipp til reke-tradisjonen. Kan vi gi dem et nytt favoritt-tilbehør? Foto og redigering: Gaute Berg Næss Vis mer

Ustabil tilgang

Kategorisjef for ferskvare i Meny-kjeden, Espen Lie, påpeker at sommer og ferske reker generelt kan by på utfordringer. Mens kjeden bestreber seg på å kunne tilby ferske reker gjennom hele året, er dette ikke like lett gjennom hele sommeren.

- I motsetning til i vinterhalvåret er både kvaliteten og tilgangen på reker ustabil og jojo-lignende om sommeren. Enkelte regioner kan ha full dekning, mens andre kan stå med tomme disker.

Lie bekrefter at rekesalget mange steder bidrar med «blodrøde» tall i butikkenes regnskap:

NYSKRELT: Kvotene for rekefangst er mindre enn i fjor. Foto: Shutterstock
NYSKRELT: Kvotene for rekefangst er mindre enn i fjor. Foto: Shutterstock Vis mer

- De butikkene som satser på reker som kundedragere taper penger på dette produktet. De betaler langt mer for å få rekene inn i butikken, enn det kundene gjør for å ta dem med seg ut, opplyser Lie.

Han legger til at kiloprisen i Meny-butikkene på denne tiden normalt ligger i prisleiet mellom 150 til 200 kroner, men at dette varierer etter tilgang på reker, utvikling i markedet og lokale forhold.

Lie gleder seg derimot over at årets rekesesong for Meny-kjeden ser ut til å bli mye bedre enn fjorårets, som bød på store utfordringer. Som i Spar-kjeden har også Meny solgt mer reker i år enn i fjor.

- Det har vært både bra tilgang på reker av meget god kvalitet, og perioder med gode priser inn i butikk. Vi kan notere oss en vesentlig vekst i salget så langt, sier Lie.

Prisen ikke avgjørende

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Arvin, opplyser at ferske reker selges i 117 av kjedens rundt 655 butikker, og at prisen varierer, men som regel ligger på rundt 150 kroner kiloen.

LOKALE FORSKJELLER: -Prisene kan variere, sier Kristine Arvik, kommunikasjonssjef i Kiwi. Foto: Kiwi
LOKALE FORSKJELLER: -Prisene kan variere, sier Kristine Arvik, kommunikasjonssjef i Kiwi. Foto: Kiwi Vis mer

- Prisene fastsettes lokalt, og kan variere noe, blant annet etter tilgang på reker og konkurransen i markedet. Men vår målsetning om å være billigst gjelder også for reker, sier Arvin, som betegner sommerens tilgang på reker som grei.

Hennes inntrykk er at nordmenn er opptatt av prisen på rekene, og at noen reagerer på at prisen er høyere om sommeren.

- Fra februar til april er det mer tilbud og lavere etterspørsel, men fra april og utover øker etterspørselen, mens tilgangen går ned. Derfor blir gjerne prisen noe høyere om sommeren, kommenterer hun.

- Utlendinger synes derimot prisen er lav, for de er vant til at reker koster mye mer. Men selv om prisen selvsagt har en betydning, er vårt inntrykk at mange nordmenn uansett gjerne unner seg ferske reker. Det hører med til sommeren, sier Arvin.

Mindre reker i år

Seniorforsker Guldborg Søvik i Havforskningsinstituttet følger den norske rekebestanden nøye. Årets fangstkvoter for reker er mindre enn i fjor, opplyser hun.

REKEFORSKNING: Guldbord Søvik, seniorforsker i Havforskningsinstituttet.
REKEFORSKNING: Guldbord Søvik, seniorforsker i Havforskningsinstituttet. Vis mer

- Årsaken til at kvotene i år er mindre enn i fjor skyldes at bestanden er blitt mindre, og da må vi begrense uttaket for å sikre et bærekraftig fiske. Hvor stor rekebestanden er, avhenger av hvor gode årsklasser vi får. Den siste store årsklassen i Skagerrak var i 2013, og siste rest av denne «generasjonen» forsvinner i år, da rekene i sør bare lever i tre, fire år, sier Søvik.

Mens årets rekesesong i Skagerrak beskrives som midt på treet, både i forhold til bestandsstørrelse og størrelsen på rekene, er Søviks spådom for rekebestanden langs norskekysten mer dyster:

- Nordover langs norskekysten er bestandssituasjonen mer uavklart og trolig mer dramatisk, men her mangler vi data om bestanden, uttaler hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!