STJERNEDRYSS? En mann hadde så stor tro på at en Trondheims-restaurant får en Michelin-stjerne på mandag at han prøvde å satse en god, norsk månedeslønn. Her: Credo restaurant. Foto: Geir Mogen
STJERNEDRYSS? En mann hadde så stor tro på at en Trondheims-restaurant får en Michelin-stjerne på mandag at han prøvde å satse en god, norsk månedeslønn. Her: Credo restaurant. Foto: Geir Mogen Vis mer

Michelin Nordic 2019:

Heidi Bjerkan raste etter restaurant-skandalen. Nå er hun Michelin-favoritt

Michelin-favoritten Credo fikk tilsyn mens Michelin-inspektørene var på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Bokettersyn», kalte de det, de ti-femten personene fra politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet som troppet opp på restaurant Credo, midt i serveringen, en høstkveld i fjor.

Restauranten var smekkfull, og personalet hadde notert seg at Michelin-guiden var på besøk.

- Jeg får hjerteklapp bare jeg snakker om det, sier Heidi Bjerkan, kokk og restauranteier, til Dagbladet.

I flere år har Heidi Bjerkans restaurant Credo vært trukket fram som en Michelin-stjernekandidat, men både Michelin-inspektørene og stjernene har uteblitt.

Bjerkan har i mellomtida flyttet restauranten et lite stykke ut av byen, og det var her det fatale inntraff. «Bokettersynet» startet rundt halv sju og holdt på til klokka ti på kvelden.

<strong>OPTIMISTISK:</strong> Tidligere slottskokk Heidi Bjerkan har mange gryter på komfyren. Hun eier og driver Credo i Trondheim, som er en stor Michelin-favoritt, og er også en av initiativtakerne til gatemathallen Vippa i Oslo. Foto: Geir Mogen
OPTIMISTISK: Tidligere slottskokk Heidi Bjerkan har mange gryter på komfyren. Hun eier og driver Credo i Trondheim, som er en stor Michelin-favoritt, og er også en av initiativtakerne til gatemathallen Vippa i Oslo. Foto: Geir Mogen Vis mer

- De ville se personallistene, og snakket med hver eneste ansatt i ti-femten minutter. Alle mistet fokus, sier Bjerkan.

Håpet om en stjerne i restaurantguiden har likevel ikke svunnet helt hen:

- Jeg er optimistisk. Michelin har vært her flere ganger.

Het kandidat

Neste mandag deles årets Michelin-stjerner ut til restauranter i de nordiske landene, og det er knyttet stor spenning til hvem som får beholde sine stjerner, hvem som mister en stjerne - og hvem som får nye stjerner.

At Heidi Bjerkan får en stjerne, synes å være et trygt valg.

Bjerkan er selv til stede under utdelingen, hun er invitert av arrangørene for å lage mat. Tilfeldig? Neppe.

Skulle stjerna likevel utebli for Bjerkan og Credo er Fagn restaurant i Trondheim en annen het kandidat i byen.

- Jeg har trua på at det kommer en stjerne til Trondheim, sier Bjerkan.

Hun synes det er litt vanskelig å trekke fram enkeltnavn blant kollegaenes restauranter, i frykt for å glemme noen. Dessuten har hun ikke rukket å spise på alle de nye restaurantene, men nevner både Røst og Fagn.

- Jeg har dessverre ikke fått spist på Kraft Bodega og Bula ennå, så det er vanskelig for meg å uttale meg om dem, men de er begge flotte ambassadører for trøndersk mat.

Ville sette en månedslønn på Michelin-stjerne til Trondheim

Flere kokker Dagbladet har snakket med trekker fram Credo spesielt og Trondheim generelt som sikre Michelin-kandidater.

En mann prøvde å sette pengene sine på det.

Spillselskapet Betsson tar imot veddemål på det aller meste, også Michelinstjerner. Pr-sjef Joakim Ingebrigtsen avslører at en kunde forsøkte å satse det Ingebrigtsen karakteriserer som «en meget betydelig sum» på at det går minst én stjerne til trønderhovedstaden.

Michelin-stjerner

  • I den franske michelinguiden, Guide Michelin, vurderes maten (og bare maten) med stjerner.
  • Hemmelige inspektører besøker restaurantene anonymt, gjerne alene.
  • Karakter for service, miljø og øvrige inntrykk belønnes med bestikk (1 - 5 bestikk).
  • Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant serverer eksepsjonelt god mat, og er "verdt en reise i seg selv". To stjerner betyr at restauranten lager utmerket mat, og er "verdt en omvei". En stjerne betyr at restauranten er et særdeles godt sted i sin kategori.
  • De hemmelige inspektørene kan også belønne en restaurant med utmerkelsen Bib Gourmand, som betyr at stedet gir god valuta for pengene.

Kilde: Guide Michelin

Nøyaktig hvor stor sum det dreier seg om, vil han ikke ut med, men det ligger over en vanlig norsk månedslønn.

- Det kan hende dette er en person som håper på noe, men det er utrolig sjelden at noen forsøker å plassere en så stor sum, uten at de vet noe fra tidligere, sier han til Dagbladet.

- Hadde vi sett liknende spillaktivitet på fotball hadde vi trodd det var snakk om kampfiksing.

Mannen fikk heller ikke godkjent dette spillet.

- Når denne oddsspilleren forsøker å sette en såpass høy sum, er det et tydelig tegn på at han sitter med informasjon som ikke er tilgjengelig for alle og enhver, så selv om vi ikke mistenker fiksing, ble spillet stoppet.

Oddsene ble også justert deretter. I forkant av plasseringen var oddsen 1,61 på en stjerne til Trondheim, nå er den på 1,05.

Det er også mulig å sette penger på om det blir nye stjerner i Tromsø, Bergen, Oslo og Stavanger. Her er det lagt inn noen veddemål, men langt fra slike summer som i Trondheim. Blant disse er det Bergenserne som er mest patriotiske. Om ikke de har spilt for like store summer som Trondheims-optimisten, er det mange som har satt penger på en stjerne til byen i vest.

Skjelde fikk besøk

Bjerkan er ikke den eneste som fikk med seg Michelin-inspektørenes besøk. Kjartan Skjelde, kjøkkensjef på Tango i Stavanger, forteller at de hadde besøk av en inspektør i høst:

- Det er jo noen klare tegn. At de spiser alene, blant annet, sier Skjelde til Dagbladet.

Servicen gikk som vanlig, kanskje med et ekstra årvåkent øye, og et tilfeldig møte med en kokk fra en annen Stavanger-restaurant bekreftet mistankene:

- De skjønte også at de hadde hatt besøk av en inspektør, dagen etter oss. Så sammenliknet vi navn, og det var samme mann, sier Skjelde.

Hvilket navn det var husker han ikke på stående fot, men vi mistenker at det er skrevet med store, røde bokstaver i bookingsystemene, slik at de blir varslet om han skulle komme tilbake.

Kjartan Skjelde ser nordover når han skal spekulere om hvem som kan få en stjerne i boka i år.

- Lysverket fortjener en stjerne. I år tror jeg det er deres tur.

Det er ikke mange år siden hele Mat-Norge tippet Lysverket som en klar stjerne-kandidat, ikke minst etter at invitasjonen til utdelingen viste en guide med bilde av Bryggen i Bergen.

Skjelde holder også en knapp på Credo.

- Det fortjener Heidi, hun er skikkelig flink!

Bare i Bergen

Michelin-nestor Bent Stiansen holder også en knapp på Bjerkan og Credo når årets stjerner skal deles ut.

Statholdergaardens Bent Stiansen er den kokken som har holdt en Michelin-stjerne lengst i Skandinavia - på samme restaurant. Får Statholdergaarden en stjerne i år også, er det 22. år på rad. Han er like fullt spent foran utdelingen mandag kveld.

- Jeg håper at de som har en stjerne i dag beholder dem - det synes jeg alle fortjener. Og så har jeg jo en drøm om at À L'aise i Oslo skal få en stjerne. De gjør et godt arbeid, sier Stiansen til Dagbladet.

À L'aise er den franske gourmetrestauranten som var på alles lepper i forkant av utdelingen i fjor, men den gang ble det ingen stjerne på nykommeren.

Stiansen trekker også fram restaurant Bare i Bergen som en restaurant som snuser på stjernene. Kjøkkensjefen Fred Ove Tofting er hans gamle sous-chef.

Han nyter stor respekt blant sine ansatte - og vice versa:

- Dette hadde ikke gått uten mitt dedikerte og dyktige team. All respekt til dem, sier Stiansen.

Når årets nordiske Michelin-stjerner offentliggjøres i Århus mandag kveld er også Stiansen til stede i salen for å se om han klarer å slå sin egen rekord på 21 år på rad med stjerne i guiden. Han er høflig optimistisk.

- Jeg lever i trua.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer