KLAR: På Vippetangen, i røffe «Skur 40,» er det ennå stille bak graffitien på fasaden, men vent til påske, da kommer Vippa. Heidi Bjerkan, tidligere kjøkkensjef på Slottet og kvinnen bak en av Norges beste restauranter, Credo i Trondheim, trekker i trådene på det som snart skal bli en folkelig møteplass for Oslo,  Norge og folk fra hele verden. Vippa ligger  i gangavstand til Oslo S, flytoget, danskebåten og cruisebåtene. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
KLAR: På Vippetangen, i røffe «Skur 40,» er det ennå stille bak graffitien på fasaden, men vent til påske, da kommer Vippa. Heidi Bjerkan, tidligere kjøkkensjef på Slottet og kvinnen bak en av Norges beste restauranter, Credo i Trondheim, trekker i trådene på det som snart skal bli en folkelig møteplass for Oslo,  Norge og folk fra hele verden. Vippa ligger  i gangavstand til Oslo S, flytoget, danskebåten og cruisebåtene. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer

Vippa i Skur 40 på Vippetangen i Oslo blir kultur-og matsenter:

Heidi forlot Slottet: Ville heller lage mat til folket

Vippetangen blir Norges nye møtested for mat, fest og moro. Gjør deg klar for bryggedans. 

- Dette må da være Oslos beste tomt, sier Heidi Bjerkan og smiler fra øre til øre. Bak henne lyser graffitien fra et skur som snart får glassfasade og store vinduer mot øst. Nedenfor henne skvulper Oslofjorden.

BRYGGEDANS: I dette området, der båtene til øyene gikk før, kan snart kose deg med fjordutsikt, fjordsauna, bryggedans, musikk og god mat   Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
BRYGGEDANS: I dette området, der båtene til øyene gikk før, kan snart kose deg med fjordutsikt, fjordsauna, bryggedans, musikk og god mat   Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer

Her, hvor Oslos foodtrucks samlet seg i fjor sommer, og båtene tidligere gikk til øyene skal Heidi Bjerkan og bylarm-gründer Erlend Mogård Larsen skape liv og røre med mat, musikk og andre kulturopplevelser.

Mathallen og Kuma-området får en utfordrer.

STØRE JR: Jonas har vært utenriksminister, sønnen Magnus er blitt «matminister» på Vippa. Han leder matrådet som nå vurderer søknadene om en bod i det gamle skuret. Vippa skal bli møteplass for mat og kultur. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
STØRE JR: Jonas har vært utenriksminister, sønnen Magnus er blitt «matminister» på Vippa. Han leder matrådet som nå vurderer søknadene om en bod i det gamle skuret. Vippa skal bli møteplass for mat og kultur. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
VIL LAGE MAT: Terje Ommundsen driver thai-restauranten Plah. Han ønsker seg en plass på Vippa. Foto: TINE FALTIN
VIL LAGE MAT: Terje Ommundsen driver thai-restauranten Plah. Han ønsker seg en plass på Vippa. Foto: TINE FALTIN Vis mer
TROR PÅ VIPPA: George Zhaven driver Ysteriet by George i Mathallen. - Jeg har stor tro på Vippa. Det kan bli et bra sted for folk, sier Zhaven som kunne ha lyst til å etablere seg på bryggekanten. Foto: TINE FALTIN
TROR PÅ VIPPA: George Zhaven driver Ysteriet by George i Mathallen. - Jeg har stor tro på Vippa. Det kan bli et bra sted for folk, sier Zhaven som kunne ha lyst til å etablere seg på bryggekanten. Foto: TINE FALTIN Vis mer

Forlot Slottet

Bjerkans tidligere arbeidsplass hadde heller ingen dårlig adresse.

Heidi var kjøkkensjef på Slottet.

Så tok hun permisjon og jobbet med suksessrestauranten Credo i Trondheim, restauranten hun startet for 18 år siden, og som til sommeren stenger dørene for godt - for å gjenoppstå i annen form, som hun uttrykker det hemmelighetsfullt.

Men nå er det Vippa som skal dras i gang. Da Oslo Havn etterlyste folk som kunne fornye havneområdet, var hun raskt ute.

I hard konkurranse med andre fikk hun og makker Mogård Larsen fem års leieavtale på skuret, som tidligere var lagringsplass for sukker.

NYSGJERRIG: Celine Staubo-Bellis gleder seg til Vippa - og håper hun får lov å bidra. Foto: TINE FALTIN
NYSGJERRIG: Celine Staubo-Bellis gleder seg til Vippa - og håper hun får lov å bidra. Foto: TINE FALTIN Vis mer

- Noe bra må vi ha gjort, siden de valgte oss, sier hun.

MEST SOL: Vippetangen er et av stedene med flest soltimer. Her har du sola til den går ned. Foto: NTB Scanpix
MEST SOL: Vippetangen er et av stedene med flest soltimer. Her har du sola til den går ned. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kanskje kommer Kongen

Om hennes tidligere arbeidsgiver, Kongen, ville dukke opp?

- Jeg håper da virkelig det. Vippa skal være for alle, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Jonas Gahr Støre kan tenkes å legge turen til bryggekanten. Sønnen hans, Magnus Støre, har fått jobben som «matminister »på Vippa.

Støre jr forteller at Vippa skal være et sted med organisk og holistisk tilnærming der folk kan komme, spise, kose seg, bli inspirert - og dra hjem med fulle handleposer, klare for å lage mer mat hjemme.

FØR: Heidi Bjerkan forlot jobben som kjøkkensjef på Slottet for å jobbe med restauranten sin, Credo. Nå går turen videre til et skur på Vippetangen. Foto: Zuma Press
/ Mel Longhurst/NTB Scanpix
FØR: Heidi Bjerkan forlot jobben som kjøkkensjef på Slottet for å jobbe med restauranten sin, Credo. Nå går turen videre til et skur på Vippetangen. Foto: Zuma Press / Mel Longhurst/NTB Scanpix Vis mer

Kamp om bodplassene

- Vippa er et sted der vi sammen skal skape en ny forståelse for hvor maten kommer fra og hva den smaker, sier han.

- De som bare vil «gjøre sin egen greie» kan lete etter matbod andre steder.

Interessen for boder er langt større enn det Vippa har kapasitet til, forteller Magnus Støre til Dagbladet.

- Folk vil tenke nytt og samskape en ny møteplass for mat. Det er gøy, sier han.

På Vippa er det prosjektert takhage med drivhus. Der blir det læringsarena for ungdommer, uteservering og panoramautsikt.

På taket vil barn og unge og alle andre kunne lære om både dyrking, matsvinn og kompostering.

- For oss er kretsløpstankegang ledestjernen. Mat er mye mer enn noe vi putter i munnen og sier at det smakte godt, sier Støre.

- Vi ønsker å skape en ny forståelse for mat, fra jord-til-bord og tilbake til jord igjen, istemmer Bjerkan.

NÅ:  Her skal Slottets tidligere kjøkkensjef holde til. Skuret får glassfasade mot sjøen og grønnsakhage på taket. Der blir det  rom både for elever og gjester som vil nyte superkortreist mat. Foto: DAN P. NEEGAARD 
NÅ:  Her skal Slottets tidligere kjøkkensjef holde til. Skuret får glassfasade mot sjøen og grønnsakhage på taket. Der blir det  rom både for elever og gjester som vil nyte superkortreist mat. Foto: DAN P. NEEGAARD  Vis mer

Gatemat

Lageret på Vippetangen kan minne om bygningen på Papirøen i København, der Copenhagen Street Food holder til.

Salget fra matbiler stående i en stor hall er blitt en gedigen suksess, og går nå inn i sitt fjerde driftsår.

Til uka drar ledelsen i Vippa nettopp dit for å knytte kontakter og lære.

Barnesykdommene som oppsto i København, skal unngås. En dansk medarbeider med fartstid fra Papirøen er allerede leid inn for å koordinere leietakerne til bodene og sørge for praktiske ting som at alle får den strømmen de trenger.

Bølgeskvulp og fjordsauna

Når Vippa åpner i april vil kanskje ikke alt være på plass. Heidi Bjerkan tar det med knusende ro.

- Jeg har vært med på å starte opp ting før. Alt ordner seg etterhvert, sier hun.

FJORDBYEN: I fjor åpnet badeanlegget på Sørenga. i år blir Vippetangen ( i bakgrunnen) nytt møtested. Kanskje blir det stupebrett,  så du kan ta deg en dukkert før du utforsker mat og drikke på Vippa.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FJORDBYEN: I fjor åpnet badeanlegget på Sørenga. i år blir Vippetangen ( i bakgrunnen) nytt møtested. Kanskje blir det stupebrett,  så du kan ta deg en dukkert før du utforsker mat og drikke på Vippa.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Fra påske er det full rulle.

Du kan jo allerede nå begynne å fantasere om en vårdag på bryggekanten, tilbakelent i en fluktstol, kanskje med en kald øl i hånda og spennende smaker på tallerkenen, kjøpt i skuret bak deg.

Etterpå kan det kanskje friste med en tur langs brygga.

Og når Vippa blir ferdig utbygd kommer fjordbadstu og kanskje stupebrett for en dukkert i fjorden.

Les også: Selger mat med opptil 90 prosent rabatt

Grand cafe gjenåpner med ny meny og ny vinbar


VIL TIL VIPPA: 40-50 håpefulle fulgte godt med da Vippas nye "matminister" Magnus Støre informerte om Vippa, som fra påske blir et sted for mat, konserter og opplevelser. Foto: TINE FALTIN
VIL TIL VIPPA: 40-50 håpefulle fulgte godt med da Vippas nye "matminister" Magnus Støre informerte om Vippa, som fra påske blir et sted for mat, konserter og opplevelser. Foto: TINE FALTIN Vis mer