FEIRES: I dag blir Ingrid Espelid Hovig overrasket med marsipankake på Frognerhjemmet i Oslo. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
FEIRES: I dag blir Ingrid Espelid Hovig overrasket med marsipankake på Frognerhjemmet i Oslo. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og HørVis mer

Ingrid Espelid Hovig feirer bursdagen på sykehjem

Hele Norges matmor feirer bursdagen i dag med Lars Røtterud (53) - som er som en sønn for henne.

- Jeg er så veldig takknemlig for all den fine responsen jeg har fått og fremdeles får på min vei gjennom livet.

(Dagbladet): I snart en menneskealder har Ingrid Espelid Hovig vært vant til å skape matglede rundt seg. I dag er det hun som blir gjort stas på, når nære venner og familie kommer til Frognerhjemmet i Oslo for å gratulere legenden på sin 93-års dag.

- Jeg er så veldig takknemlig for all den fine responsen jeg har fått og fremdeles får på min vei gjennom livet, men det er en tid for alt - og nå er min tid i rampelyset over, hilser Ingrid Espelid Hovig via sin nære venn Lars Røtterud (53).

Hele Norges matmor har levd et dramatisk og eventyrlig liv. Hun mistet sin store kjærlighet i livet, ektemannen Jan Inge Hovig, bare ni dager etter at det giftet seg i 1977. De møttes på en fest fire år tidligere. En av gjestene på festen var i overkant tørst, og da han frekt og freidig spurte Ingrid om hennes mann var til stede, lød det høyt og klart i bakgrunnen: «JEG er hennes mann!», forteller Ingrid til sin biograf Ingar Sletten Kolloen.

- Arbeid ble både min velsignelse og medisin

- Det var Jan Inge, og sånn møttes vi. Han var den mest fantastiske mannen jeg noen sinne har møtt. Han var arkitekt, og jeg har mange ganger beundret bygningene hans og særlig Ishavskatedralen, fortalte Ingrid i tv-programmet «Mitt liv» på NRK. Bare ni dager etter bryllupet døde Jan - samme dag som paret skulle ha dratt på bryllupsreise.

- Jeg måtte bare ta opp igjen arbeidet mitt i NRK, og sånn er det blitt resten av livet. Arbeid ble både min velsignelse og medisin, har Ingrid fortalt.

SOM FAMILIE: Ingrid Espelid Hovig sammen med Lars Røtterud (t.v.) og hans partner Scott Givot. Foto: Jørn Grønlund/GyldendalP
SOM FAMILIE: Ingrid Espelid Hovig sammen med Lars Røtterud (t.v.) og hans partner Scott Givot. Foto: Jørn Grønlund/GyldendalP Vis mer

Damen - som egenhendig fant opp konseptet Fjernsynskjøkkenet på NRK TV - har sittet på universalnøkkelen til det norske folks hjerter, uansett alder og bakgrunn.

På Ingrids 90-årsdag i 2014 sto Arne Hjeltnes bak boka «90 retter til Ingrid Espelid Hovig», hvor norske mesterkokker sto i kø for å hedre jubilanten med velsmakende hyllest.

- Ingrid har inspirert veldig mange til å bli kokker og lært opp flere generasjoner til å lage god hverdagsmat. For alle som har vært så heldig å møte Ingrid er det noe du ikke glemmer. En dame som er varmere, mer nysgjerrig eller mer positiv skal du lete lenge etter. I forbindelse med boka i anledning jubileet hennes var det utrolig å se hvor høyt elsket og populær hun er, sier Hjeltnes til Dagbladet.

IMPONERT: - Du glemmer aldri et møte med Ingrid, sier Arne Hjeltnes. 
IMPONERT: - Du glemmer aldri et møte med Ingrid, sier Arne Hjeltnes.  Vis mer

Marsipankake

I dag trilles det inn en stor marsipankake til Ingrid Espelid Hovig, slik at både bursdagsbarnet og beboerne i hennes etasje på Frognerhjemmet kan kose seg med noe søtt til kaffen. Den beskjedne damen med sølv i håret har i årenes løp solgt over én million kokebøker, hvor av halvparten er «Den rutede kokeboken».

LEGENDE: Best kjent er Ingrid Espelid Hovig som programleder for Fjernsynskjøkkenet fra 1964 til 1996, i en årrekke i tospann med ernæringsekspert og professor Kaare Norum. Foto: NRK
LEGENDE: Best kjent er Ingrid Espelid Hovig som programleder for Fjernsynskjøkkenet fra 1964 til 1996, i en årrekke i tospann med ernæringsekspert og professor Kaare Norum. Foto: NRK Vis mer

- I år er det faktisk 50 år siden Ingrid debuterte med sin første bok, «Mat frå tv-kjøkenet». Boka ble gitt ut på Samlaget, og selvsagt på nynorsk. Hun har alltid vært en eminent representant for målsaken, konstaterer Lars Røtterud.

I tillegg til å være blant hennes fortrolige, har han også vært mat-personlighetens forlegger gjennom mange år.

- En god dose sjarm

- Jeg tror hennes suksess er summen av å ha et godt hode, et klart og enkelt språk, et klart budskap, solid matkunnskap og en god dose sjarm. Ingrid har alltid hatt en genuin interesse for å formidle enkel og sunn hverdagsmat som alle har nytte av, fremholder Røtterud.

- Av alle programmene og kokebøkene hun har laget: Hvilken enkeltoppskrift har hun fått mest respons på?

- Hun får fortsatt det samme spørsmålet, og svaret er så kjedelig som den hvite sausen hennes! Det er de aller enkleste tingene folk spør om og om igjen. Hvis Ingrid hadde vært 70 år senere enn tilfellet ble, hadde hun i dag vært Norges største blogger. Gjennom bøkene og Fjernsynskjøkkenet har Ingrid vært som en mor for alle som ikke lært å lage mat av sin egen mor eller far. Hvis du ikke hadde en mor som var god på kjøkkenet, kunne du alltid ty til den rutede kokeboka. Ingrid er derfor reservemor for veldig mange, noe hun er superfornøyd med. Etter at min egen mor døde i 2007, takket Ingrid ja til å overta denne rollen for meg, så vi er mye sammen, men dessverre tar ikke Ingrid oppvasken lenger. Min partner Scott besøker Ingrid nesten hver eneste dag, og vi ser på hverandre som å være i familie alle tre, sier Lars Røtterud.

- Hva kan du si om tilstanden til 93-åringen?

- At alderen dessverre har tatt henne igjen. Hun var en gang den sprekeste 80-åringen du hadde sett. Nå er hun mindre mobil og sliter med evnen til å snakke like lett som før. Men både glimtet i øyet og latteren har hun intakt. Ingrid er inneforstått med at jeg snakker med dere i Dagbladet, og hun ber meg hilse så mye til alle rundt omkring i landet, sier Røtterud.

Les også:

Fedme blant barn: - Advarer mot å mate med skje

Aldri mer tørr langpannekake med denne oppskriften (vi lover!)

Det beste tilbehøret til grillmaten