La ned St.Hallvardshjemmet. Nå skal Frognerhjemmet legges ned:

Hele Norges matmor kastes ut: -En tragedie for Ingrid

Om noen uker fyller hun 94 år. Nå skal hun tvangsflyttes.

FLYTTET NOK: Å flytte på sykehjem er en omveltning i seg selv. Å bli flyttet på nytt, uten å ha noen innflytelse på situasjonen, er en voldsom påkjenning, sier Lars Røtterud om situasjonen til beboerne på Frognerhjemmet. Røtterud er nærmeste pårørende til Ingrid Espelid Hovig.
Foto: Tomm W. Christiansen
FLYTTET NOK: Å flytte på sykehjem er en omveltning i seg selv. Å bli flyttet på nytt, uten å ha noen innflytelse på situasjonen, er en voldsom påkjenning, sier Lars Røtterud om situasjonen til beboerne på Frognerhjemmet. Røtterud er nærmeste pårørende til Ingrid Espelid Hovig. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frognerhjemmet er av beboere og pårørende rangert som det tredje mest populære av rundt 50 sykehjem i Oslo . Nå vil byrådet i Oslo å legge ned driften.

- Sjokkert

Hjemmet med 53 langtidsplasser og 14 dagplasser skal etter planen avvikles fordi det ikke er toalett og bad på alle rom. En av beboerne er hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig (93).

Espelid Hovig uttaler seg ikke lenger til pressen. Hennes nærmeste pårørende, Lars Røtterud, besøker henne flere ganger i uka og er i likhet med andre pårørende sterkt imot planene. Han kaller situasjonen en tragedie for Ingrid og de andre beboerne.

FOLKEKJÆR: Hele Norge satt benket foran TV'n når Ingrid Espelid Hovig laget mat i fjernsynskjøkkenet i NRK. Her er hun i sving høsten 1974. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix
FOLKEKJÆR: Hele Norge satt benket foran TV'n når Ingrid Espelid Hovig laget mat i fjernsynskjøkkenet i NRK. Her er hun i sving høsten 1974. Foto: Jan Dahl / NTB scanpix Vis mer

- Vi er sjokkert over hvordan kommunen går fram. Beboerne har det godt på Frognerhjemmet. De opplever omsorg og føler seg trygge. Det er ikke på badeværelset slaget står om livskvalitet, sier han.

- Det er publisert bilder av utdaterte badeværelser fulle av rullatorer. Fortjener ikke de eldre bedre hygieniske forhold?

ELDREBYRÅD: Standarden på sykehjemmene må opp. Eget bad til hver enkelt er en naturlig del av dette, mener Tone Tellevik Dahl. Foto: Oslo kommune
ELDREBYRÅD: Standarden på sykehjemmene må opp. Eget bad til hver enkelt er en naturlig del av dette, mener Tone Tellevik Dahl. Foto: Oslo kommune Vis mer

- For beboerne handler det ikke om badeværelser. Det handler om en helhet. Mange må uansett trilles til bad og toalett, sier Røtterud.

Bad til hver enkelt obligatorisk

Frognerhjemmet drives av stiftelsen Frogner menighets Hjem (eid av Frogner menighet), som har hatt en avtale med Oslo kommune. Avtaletiden er snart utløpt og ny anbudsrunde i gang.

Anbudsrunden for 300-400 plasser ble kunngjort i mars med frist 16.mai. De som vinner vil kunne drive fra nyttår fram til 2028.

Private sykehjem kan bare søke om driftsavtale dersom sykehjemmet har toalett og bad på hvert rom. Frognerhjemmet kan dermed ikke søke. Her deler 12-14 beboere tre bad. Å lage bad i tilknytning til hvert værelse lar seg ikke gjøre. Bygningen noen steinkast fra Frognerparken er av eldre dato og relativt liten.

Det er ikke på badeværelset slaget står om livskvalitet. Lars Røtterød, pårørende

Oslo kommune er innstilt på å avvikle driften til nyttår. Ved eldrebyrådens forværelse får Dagbladet opplyst at nedleggelsen er del av et større bilde. Standarden skal opp på sykehjemmene. Den politiske ledelsen er innforstått med at eldre er en sårbar gruppe, men kan ikke gå inn i en ny kontraktsperiode med aktører som tilbyr lavere standard enn vedtatt. De eldre skal for eksempel ikke måtte vente i dokø.

BREV: En kampanje ber om politisk behandling av saken. Faksimile: Dagbladet
BREV: En kampanje ber om politisk behandling av saken. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Ingen forbedring

Over halvparten av beboerne på Frognerhjemmet har en form for demens. Mange har ikke skjønt at de snart skal flytte. Andre forstår, og er blitt urolige.

Røtterud etterlyser en plan fra Helsebyrådet, hvor det tas hensyn til alle beboerne og det lages en plan for en den varslede avviklingen.

- Nå må alle søke plass på nytt! Det er bare trist. Det er også veldig trist for de 85 ansatte som alle mister jobben. Samtidig sier Bystyret at de skal forbedre eldreomsorgen i Oslo. Jeg synes dette er eksemplet på det motsatte og på respektløs håndtering, sier han..

GLADE DAGER: I juni 2014 feiret Ingrid Espelid Hovig 90-årsdagen med helse- og omsorgsminister Bent Høie i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Vegard Grøtt /NTB Scanpix
GLADE DAGER: I juni 2014 feiret Ingrid Espelid Hovig 90-årsdagen med helse- og omsorgsminister Bent Høie i regjeringens representasjonsbolig. Foto: Vegard Grøtt /NTB Scanpix Vis mer

Underskriftskampanje

Avviklingsplanene har satt sinnene i kok hos mange pårørende. En underskriftskampanje på plattformen Min Sak får bred støtte.

- Vi ønsker at denne saken skal behandles politisk. Frognerhjemmet scorer høyt på hjemmelaget mat, omsorg, trivsel og kulturinnslag. Det må være mulig å vurdere helheten, ikke bare toalettene, sier Inger-Lise Rist i kampanjen.

Rist har skrevet brev (se faksimile) til bystyret med nok underskrifter til politisk behandling og ønsker at hjemmet skal få drive med dispensasjon til behovet for sykehjemsplasser i bydelen er dekket.

Rist har gode venner som bor på hjemmet og er ofte innom. Hun mener det er uforsvarlig å sette beboerne i denne situasjonen.

- Det går ikke an å behandle folk slik, sier hun.

ELDREBYRÅDEN SVARER:

Mange ser en parallell mellom Frognerhjemmet og nedleggelsen av St. Hallvardhjemmet. Daværende eldrebyråd Inga Marthe Thorkildsen (Sv) sa etter nedleggelsen at det var «flere læringspunkter i saken».

- I hvilken grad brukes læringspunktene i denne saken, eldrebyråd Tone Dahl Tellevik (Ap)?

- Situasjonen ved Frognerhjemmet er annerledes. Ved St Hallvard gikk kontrakten ut uten at kommunen lyste ut ny konkurranse for samme antall plasser. Nå har byrådet lyst ut ny konkurranse som Frognerhjemmets styre har valgt å ikke delta i. Vi har etter styrets vedtak hatt flere møter med Frognerhjemmet, deres beboere og pårørende. God informasjon og samarbeid er viktig i prosessen fremover.

- Dagbladet har snakket med beboere og pårørende. Flere av disse opplever ikke do på gangen som noe stort praktisk problem. Kommentar?

- Tilbydere av sykehjemsdrift er pålagt å kunne innfri både statlige og kommunale krav til sykehjemsbygg. Det stilles kriterier til kvalitet i både drift og byggteknisk tilstand, for å sikre beboerne et godt tilbud gjennom hele kontraktsperioden. Branntekniske krav, krav til ventilasjon og beboerrom med bad i tråd med dagens krav er viktige forhold når sykehjem blir vurdert til ikke å oppfylle dagens og fremtidens krav.

- Er det absolutt at Frognerhjemmet avslutter driften og stenges ved årsskiftet?

- Dagens avtale utløper 31.12.18. Lov om offentlig anskaffelser tillater ikke at man utvider kontraktstiden. Det må ny konkurranse til. Det er opp til Frognerhjemmet å levere et tilbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer