TILFELDIG? NEPPE! At det er akkurat denne vinbaren i Barcelona Eyvind Hellstrøm tar med seg Truls Svendsen til, er ikke tilfeldig. Hellstrøm planlegger alltid nøye hvor han skal spise og drikke når han er på reisefot. Foto: TV2
TILFELDIG? NEPPE! At det er akkurat denne vinbaren i Barcelona Eyvind Hellstrøm tar med seg Truls Svendsen til, er ikke tilfeldig. Hellstrøm planlegger alltid nøye hvor han skal spise og drikke når han er på reisefot. Foto: TV2 Vis mer

Ny reisekokebok fra Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen:

Hellstrøm: - Nei, du skal ikke spørre taxisjåføren om restauranttips!

Nysgjerrig på hvor Hellstrøm spiser? Ihvertfall ikke på fly. Men i sin nye kokebok avslører gourmetkokken sine favorittsteder i byer over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg spiser av prinsipp ikke flymat, fastslår Eyvind Hellstrøm.

<strong>NAPOLI:</strong> Hellstrøm sjekker tomatsausen, mens Svendsen triller kjøttboller under parets opphold i Italia. Foto: Anita Rennan
NAPOLI: Hellstrøm sjekker tomatsausen, mens Svendsen triller kjøttboller under parets opphold i Italia. Foto: Anita Rennan Vis mer

Dagbladet treffer den anerkjente kokken og TV-personligheten sammen med komiker og programleder Truls Svendsen. De to har det siste året tilbragt atskillige timer i flysetet sammen, i forbindelse med deres felles TV-prosjekt, «Truls à la Hellstrøm».

Hellstrøms sjokkmøte med fransk spåkone: - Bare få meg ut av dette rommet!

Nå klatrer også kokeboka basert på parets omfattende kulinariske ekspedisjoner oppover på bestselgerlista. I boka får du, i tillegg til lystige reiseminner og oppskrifter fra TV-serien, også lister over Hellstrøms favorittspisesteder i en rekke byer verden over.

Norske kokker gjør som Gordon Ramsay: De spiser ikke flymat

Kokken, som fra 1982 til 2009 drev sagnomsuste Bagatelle, den første restauranten i Norge med to Michelin-stjerner, er mye på reisefot. Det vil neppe komme som en overraskelse på noen at verken små eller store matopplevelser underveis overlates til tilfeldighetene.

<strong>KULINARISKE KAMERATER:</strong> Ny bok fra Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm. Foto: Kagge Forlag
KULINARISKE KAMERATER: Ny bok fra Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm. Foto: Kagge Forlag Vis mer

Forbereder seg godt

- Skal jeg fly, spiser jeg heller før jeg reiser. Eller enda bedre: Venter til jeg kommer frem. Der vet jeg jo at jeg alltid får noe godt å spise. Hensikten med flyturen er jo som regel å lande et sted der jeg vil få fantastisk mat, forklarer Hellstrøm.

Truls Svendsen har et litt mer ukomplisert forhold til problemstillingen:

- Jeg er så heldig at selv om jeg spiser underveis, er jeg likevel sulten når jeg lander.

Nøye forberedelser er alfa og omega når man skal ut å reise, mener Hellstrøm. Da slipper man å havne på dårlige spisesteder.

Tilbakevendende hvitløkstema

- 4-5 hvitløkfedd. Eyvind, vil du at jeg skal ta ut spiren på hvitløken, sånn at det ikke stinker av oss i morgen?

- Ja. Må jeg si dette hver eneste gang?

- Å, herregud...

(Fra boka Truls à la Hellstrøm, Kagge Forlag)

- Jeg vil ikke kaste bort masse tid og penger på idiotiske spisesteder, så jeg planlegger alltid og uansett. Jeg gjør alt jeg kan for å finne de riktige stedene. Det er jo etterhvert blitt lett å undersøke ting på forhånd, men det er også lett å trå feil, sier Hellstrøm.

Å spørre taxisjåføren eller resepsjonisten på hotellet om tips til gode spisesteder er helt bortkastet, mener han.

- Taxisjåfører er det dummeste. De spiser jo aldri noe sted. De sitter jo bare i bilen. Nei, jeg stoler ikke på resepsjonister, taxisjåfører eller hotellenes concierger. Absolutt ikke.

Måtte sette bort vinglasset

Sammen har kokken og komikeren besøkt blant annet Paris, Tokyo, Mexico, Napoli og Lofoten i forbindelse med den nye boka og TV-serien.

De har oppsøkt råvarer, kokker og restauranter, og de har hvert sted tilberedt og servert gourmetmat til kresne og godt vante gjester. Det vil si, Svendsen har vært læregutt og laget maten, mens Hellstrøm har vært mentor og oppmann.

<strong>BARCELONA:</strong> Ris og sjømat står øverst på menyen for spanjoler. - Ikke kok risen til paellaen for lenge, advarer Svendsen og Hellstrøm. Foto: Anita Rennan
BARCELONA: Ris og sjømat står øverst på menyen for spanjoler. - Ikke kok risen til paellaen for lenge, advarer Svendsen og Hellstrøm. Foto: Anita Rennan Vis mer

Reisemålet fra serien som Svendsen husker tilbake på med mest glede, er Paris.

- Å reise til den franske hovedstaden med Eyvind var en stor opplevelse, for der er han nemlig superstjerne. Han har masse restaurantvenner, og alle åpnet sine dører for oss. Maten var bare fantastisk, forteller Truls Svendsen, som ikke kjente Hellstrøm så godt fra før.

Paella à la Truls og Hellstrøm

 • 300 g ris (Arroz Bomba eller Paella-ris)
 • 1kg ferske skjell (blåskjell, hjerteskjell, sandskjell, strandsnegler, kongesnegler)
 • 1/2 kg renset akkar i ringer (calamares)
 • 4-8 sjøkreps eller gambas de Palamos
 • 1 løk
 • 4-5 hvitløkfedd
 • 100 g tørkede cherrytomater
 • 1 ts safran
 • 100 g pimientos del piquillos (grillet paprika)
 • 1 dl olivenolje

Rens og skyll skjellene i kaldt vann. Kok skjellene med en kopp vann under lokk til de åpner seg. Dette tar ca. 2-3 min. Sil av kraften og plukk muslingene ut av skjellene. (Kraften skal senere brukes til å koke med risen.)

Skrell og finhakk løk og hvitløk, tomater og piquillos. Lag en «sofrito». Det betyr å frese finhakket løk, hvitløk, tomater og pimientos i olivenolje til det er gjennomkokt.

Skyll risen i kaldt vann og bland den med sofritoen. Tilsett kraften fra skjellene i forholdet 1 del ris, 2 deler kraft (kvaliteten på risen er avgjørende). Tilsett safran og rør godt til risen koker. Ha deretter riskjelen i ovnen på midterste rille på ca. 200 grader, og stek i ca. 15 minutter. Fordel akkar, sjøkreps og muslinger i risen, og stek i ytterligere 10 min. i ovnen. Server rykende varm rett fra pannen.

Oppskrift fra boka Truls à la Hellstrøm.

- Jeg var nok litt forutinntatt, og lurte litt på hvor streng han egentlig var, forteller Svendsen.

Streng på kjøkkenet

- Det viste seg at han hadde masse humor, og var en god og fin fyr å reise på tur sammen med. Også ble han akkurat like streng som jeg hadde forventet på kjøkkenet.

Her spiser Hellstrøm i Barcelona

 • Alba
 • Carlota
 • Niño Viejo
 • Hoja Santa
 • Bodega 1900
 • Koy Shunka
 • Enigma

Kilde: Truls à la Hellstrøm, Kagge Forlag

Blant annet fikk Svendsen klar beskjed om at vinen måtte vente til etterpå.

- Jeg er jo egentlig glad i å ta meg et glass vin underveis i matlagingen, men det ble det raskt slutt på. Først skulle jeg prestere og levere. Så kunne jeg kose meg.

- Det viktigste jeg har lært av Eyvind, er å bruke råvarer av høy kvalitet og å ta meg god tid, oppsummerer Svendsen.

<strong>MEXICO:</strong> Det ble ikke akkurat norsk fredagstaco da Svendsen åpnet Taco Trulseria under overoppsyn av Noma-sjef René Redzepi i Mexico. - Guacamole er verdens enkleste rett å lage, bedyrer Hellstrøm og Svendsen i den nye kokeboka. Foto: Anita Rennan
MEXICO: Det ble ikke akkurat norsk fredagstaco da Svendsen åpnet Taco Trulseria under overoppsyn av Noma-sjef René Redzepi i Mexico. - Guacamole er verdens enkleste rett å lage, bedyrer Hellstrøm og Svendsen i den nye kokeboka. Foto: Anita Rennan Vis mer

- Var det noen situasjoner der han ble ekstra streng?

Guacamole à la Truls og Hellstrøm

 • 4 modne, faste avokadoer
 • 1 liten bunt frisk koriander
 • saft og skall av 1-2 lime
 • fingersalt
 • 1 knivspiss kajennepepper
 • 1 knivspiss curry

Del avokadoen i to. Vipp ut steinen og skrap ut kjøttet med skje over i en bolle. Riv limeskall på rivjern. tilsett salt, kajennepepper, curry og limesaft og -skall.

Hakk frisk koriander og bland dette sammen med avokadokjøttet. Bland alt godt i en bolle med gaffel eller skje. Finnes det en kryddermorter på kjøkkenet, er det smart å knuse alle ingrediensene i denne.

- Ja. Hvis jeg under et restaurantbesøk tillot meg å sette spørsmålstegn ved hvordan ting ble gjort underveis i måltidet, ble han gretten. Slikt er det nemlig bare han som får uttale seg om.

Eyvind Hellstrøm snøfter, og bekrefter at dette er helt riktig:

- Dette er det mest irriterende jeg hører. «Å, er det slik han skal drive restaurant», sier du. Joda. Hvis du har lyst til å skape dårlig stemning, kan du bare begynne å snakke om restaurantdrift.

- En kjempehyggelig fyr å reise sammen med, ja, erter Svendsen tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer