HELLSTRØM HYLLES: Det er mange som vil være med å hylle Eyvind Hellstrøms på hans 70 årsdag. Foto: Scanpix
HELLSTRØM HYLLES: Det er mange som vil være med å hylle Eyvind Hellstrøms på hans 70 årsdag. Foto: ScanpixVis mer

Ble lurt trill rundt av kollega:

Hellstrøm taus om den store feiringen: - Han viste en annen side da jeg mistet faren min

Norges mest kjente kokk fyller 70 år.

Selv om det er vanskelig å tro, så fyller Eyvind Hellstrøm 70 år søndag 2. desember. Selv forholder han seg taus om hvordan den store dagen skal markeres.

PRIVAT FEIRING: Hellstrøm vil ikke ut med hvordan han har tenkt å feire det store jubileet. Foto: Berit Roald / Scanpix
PRIVAT FEIRING: Hellstrøm vil ikke ut med hvordan han har tenkt å feire det store jubileet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Du fyller 70 år. Har du noen tanker rundt bursdagen?

- Absolutt.

- Hvordan planlegger du å feire?

- Det er privat.

- Hva ønsker du å bruke de neste åra til?

- Tenker jeg bruker dem på samme måte som jeg har brukt de første 70. Min tante Marit i Moss som er 96 sier som David Lynch: «På innsida er vi tidløse, og når vi snakker til oss selv er det den samme personen vi snakker til som da vi var små. Det er kroppen som forandrer seg rundt det tidløse senteret».

Hans energi er det ingenting i veien med. Og i høst er han aktuell med ny TV-serie sammen med Truls.

Hellstrøm kom for alvor på alles lepper i 2008 med TV-serien Hellstrøm rydder opp på TV3. Siden har det blitt mange TV-produksjoner, blant annet MasterChef, Hellstrøm inviterer og nå Truls à la Hellstrøm på TV2.

Før Hellstrøm gjorde TV-karriere hadde han lang fartstid som kokk. Etter at han var lærling på Grand Hotell jobbet han hos Hroar Deges Tre Kokker før han tok over Bagatelle i 1982. Den fikk etter hvert to stjerner i Michelin-guiden.

Gjennom sin rike karriere har Hellstrøm truffet svært mange mennesker og de er ikke vanskelig å få dem i prat om jubilanten.

Lise Finckenhagen om Eyvind: - Ble en farsfigur da min egen far døde

Lise Finckenhagen jobbet sammen med Hellstrøm som nyutdannet på Bagatelle.

- Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk med Hellstrøm?

- Da kan jeg fortelle deg om den gangen jeg skjønte at Eyvind var Gud. Det var på Bagatelle, og vi hadde fått inn noen ryper på kjøkkenet. Rypa er kjent for å være vrien og kan ha noen bitre og beske toner i seg. Selv har jeg aldri vært spesielt glad i ryper, men Eyvind og jeg er i alle fall enig om at ungryper er best. Sausen satt ikke skikkelig, men da plukker Eyvind fram, hold deg fast, en pasjonsfrukt. Det er eksotisk i dag, men uhørt for 20 år siden. Og vips! Så hadde han tryllet denne sausen til noe opphøyet – noe fantastisk. Og da skjønte jeg at han hadde et innblikk i ett-eller-annet som bare er få mennesker forunt.

FARSFIGUR: Hellstrøm ble en farsfigur for Lise Finckenhagen i tida på Bagatelle. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FARSFIGUR: Hellstrøm ble en farsfigur for Lise Finckenhagen i tida på Bagatelle. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva man setter mest pris på med Eyvind?

Jo, det er ulike ting i ulike situasjoner. Kunnskapen og den knusktørre humoren er alltid der. Selv om han ikke var like raus med humoren før som nå. Men, Eyvind viste en helt annen side av seg selv da jeg mistet faren min. Selv om han ikke gjorde det bevisst, ble han en slags farsfigur for meg. Selv om man kunne få så hatten passet, var det å være under hans vinger alltid et godt sted å være.

- Hva er det viktigste du har lært av Eyvind?

Hans råvarefokus. Hvor viktig det er å respektere og ivareta tingene som havner på kjøkkenet. Han kan si: - Dette er flott! Og da sprer han gleden og entusiasmen over god kvalitet. Han gir alle et bevisst forhold til det man spiser.

Truls Svendsen om Eyvind: - Så ræva og fantastisk samtidig!

- Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk med Eyvind?

AT HAN ORKER: Truls Svendsen mener det imponerende at han orker å reise sammen med ham. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
AT HAN ORKER: Truls Svendsen mener det imponerende at han orker å reise sammen med ham. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- To øyeblikk deler førsteplassen: Først: Å farte rundt i Paris i ei uke sammen med han og møte hans venner som driver helt fantastiske steder innen mat og drikke. Hyggelige mennesker og uforglemmelige matopplevelser, i tillegg til å se hvor høy stjerne han har blant verdens beste kokker. Nummer to: Å høre han «ræppe» i New York … Så ræva og fantastisk bra samtidig!

- Hva er det beste du har lært av ham?

- Alt innen matlaging, selvfølgelig, men også en enorm dedikasjon og entusiasme til det man driver med. Der er Eyvind helt unik!

- Hva setter du med pris på med ham?

- Hans raushet til meg og tv-crewet som reiser på tur med han, og at han i det hele tatt orker å reise rundt med meg, som ofte trenger å få ting inn med teskje når det gjelder hans fag.

Øystein «Nugattimannen» Engen om Eyvind: - Som å få kjeft av mamma

- Mitt første møte med Eyvind minnet veldig om å få kjeft av mamma. Det var ikke spesielt hyggelig.

- Men, du lærte noe av ham?

SLUTTET MED NUGATTI: Det tok to år før Øystein Engen spiste Nugatti igjen. Foto: Privat / Twitter
SLUTTET MED NUGATTI: Det tok to år før Øystein Engen spiste Nugatti igjen. Foto: Privat / Twitter Vis mer

- Han lærte meg at mat ikke er noe man skal ta så lett på. Det handler mye om å være sammen. Han lærte meg også det å planlegge faktisk er halve gleden. Og ikke minst: Det er gøy å prøve nye ting! - Han forandra på mange måter livet mitt, særlig det matmessige, da. Forandringen etter møtet med han kan sammenliknes som dag og natt. De fleste som har spist sammen med meg er nok helt enig i det.

- Du lært å sette pris på ham også?

- Etter ei uke med kjeft, så begynte han å smile. Og skryte. Han visste nok akkurat når jeg trengte det – når man har gjort alt man kan. Og da det trengtes som mest, så så han det.

- Og hvordan går det med Nugatti-inntaket?

- Nugatti? He-he … Det går bra. Det gikk faktisk to år før jeg spiste Nugatti igjen. Men, da kom jeg på at det ikke handlet om å være avholds. Nå har jeg et variert kosthold. Han klarte å omvende meg. Det var tough love, men det funka!

Bent Stiansen: - Nesegrus respekt

- Eyvind var dommer når jeg vant Bocuse d’Or i 1993. Det første han sa til meg når vi møttes etter jeg hadde levert var: «Dette er bra, Hva!?» Kort og konsist, på sin særegne Hellstrømmåte.

RESPEKT: Stiansen har aldri jobbet med Hellstrøm, men har stor respekt for nestoren. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
RESPEKT: Stiansen har aldri jobbet med Hellstrøm, men har stor respekt for nestoren. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hva setter du mest pris på ved Eyvind?

- Han er en meget dedikert og oppdatert chef. Jeg har aldri jobbet for han, men jeg har nesegrus respekt på hans faglige kunnskaper.

Lars Barmen om Eyvind: Lurte ham trill rundt i Singapore

- Hva er ditt mest minneverdige øyeblikk med kollegaen?

- Det er i alle fall vanskelig å glemme den gangen jeg lurte ham på 1. april. Vi jobbet sammen på en restaurant i Singapore. Og så fikk jeg en av kelnerne til å lage en bong hvor det sto navnet Louis Outhier - den berømte kokken - og dermed trodde alle han satt i restauranten. Han var en av Eyvinds store forbilder. Og dermed satt han himmel og jord i bevegelse for å lage en spesialmeny til selveste Outhier. Jeg kan ikke huske jeg har sett Eyvind så gira som i minuttene før vi måtte avsløre aprilspøken.

- Hva imponerer deg mest ved ham?

- Eyvind har simpelthen vært ledende i å omforme Norge som matnasjonen de siste 40 åra. Han har fått oss opp og fram. Det han har gjort med Norge som matnasjon kan sammenliknes med at Kuwait vinner i Holmenkollen. Jeg mener det virkelig. Det mest imponerende er å få alle til å dra lasset sammen. Det er hemmeligheten bak all den internasjonale suksessen. Du får ikke folk i Spania eller Frankrike til å samle seg bak én mann!

ENDRET NORGE: Lars Barmen gir Hellstrøm honnør for å gått i bresjen for å endre Norge som matnasjon. Foto: TV2
ENDRET NORGE: Lars Barmen gir Hellstrøm honnør for å gått i bresjen for å endre Norge som matnasjon. Foto: TV2 Vis mer

- Jeg var heldig som begynte å jobbe på Bagatelle akkurat da jeg gjorde. Han har lært meg mye om perfeksjon og det å være kompromissløs - i alle ledd.

Jan Hellstrøm (bror): - Kutt dem på langs!

- Det er alltid en fest å reise med Eyvind, særlig til slakteren Dario i Panzno uten for Firenze. Her er det store biffer, mange klemmer og høy stemning!

- Eyvind gir aldri opp i jakten på det beste. Han er aldri likegyldig.

PÅ LANGS: Han har lært mye av sin bror, inkludert det å kutte grønne bønner på langs. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
PÅ LANGS: Han har lært mye av sin bror, inkludert det å kutte grønne bønner på langs. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Hva er det viktigste du har lært?

- At grønne bønner alltid skal kuttes på langs. Og en masse andre detaljer som gir det lille ekstra!

Svein Erik Renaa: - Jeg ble livredd

- Kan du huske ditt første møte med Eyvind?

- Det husker neppe Eyvind, men jeg husker det som om det var i går. Det var da jeg serverte ham på Hansken i 1997. Plutselig kom Mr. Bagatelle inn døra. Jeg ble livredd. Litt etterpå serverte jeg sikkert tuna teriyaki, en rett jeg hadde lært meg i New York. Jeg husker ikke hva han sa om den.

- Da jeg vant årets kokk husker jeg ennå at Eyvind ga meg en skikkelig bamseklem. Og da han ble min mentor for konkurransen i Lyon jobbet vi veldig godt sammen og han ga meg støtte hele veien.

BAMSEKLEMMEN: Svein Erik Renaa husker godt bamseklemmen fra Eyvind da han ble årets kokk. Foto: Morten Holm / SCANPIX .
BAMSEKLEMMEN: Svein Erik Renaa husker godt bamseklemmen fra Eyvind da han ble årets kokk. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer

- Hva setter du mest pris på ved han?

- Han har veldig mye humor. Eyvind er også svært sosial og inkluderende. Mer enn de fleste tenker, tipper jeg! Dessuten er han grenseløs kunnskapsrik.

- Hva har du lært av ham?

- Av alt han har lært meg, er perfeksjon det viktigste. Han leter hele tiden etter det perfekte. Han har en egen evne til å heve noe fra middelmådig til perfekt. Det gjelder ikke bare maten, men også service, miljø og stemning. Han hater middelmådighet og sier klart ifra når noe ikke er godt nok. Jeg håper jeg kan fortsette å lære av ham framover!