Kommentar

Hellstrøms Domino-effekt er tydelig

Er sponsing av kokker med på å forflate den offentlig debatten?

SPILLER SEG STUM: At Eyvind Hellstrøm og andre kokker sponses av kommersielle mataktører gjør at færre kokker er uttaler seg kritisk i til flere sider av matsystemet, hevder artikkelforfatteren. Foto: Bård Gudim / Domino's
SPILLER SEG STUM: At Eyvind Hellstrøm og andre kokker sponses av kommersielle mataktører gjør at færre kokker er uttaler seg kritisk i til flere sider av matsystemet, hevder artikkelforfatteren. Foto: Bård Gudim / Domino's Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette er innlegg og meningene står for forfatterens regning:

Debatten blusser opp igjen. For dem som ikke fikk det med seg, så startet det med at Michelin-kokken Paul Cunningham i Danmark begynte å samarbeide med McDonald’s. Dette skjedde i samme moment som vår egen Eyvind Hellstrøm begynte å samarbeide med pizzakjeden Domino’s.

Som en reaksjon på Cunninghams burgerpromotering spilte Christian Puglisi, en annen kokk med Michelinmeritter, inn en elleve minutters harang på Instagram og satte fyr på debatten i Danmark. Han sier han føler seg forrådt av en kollega. Puglisi mener man ikke kan fremme gastronomisk kultur på den ene siden og snakke varmt om McDonalds-burgere på samme tid. Et system som fremmer monokultur og avskoging, som standardiserer matverdenen og tap av biomangfold og dersom de får det som de vil, sier han, vil matskribenten Michael Pollan få rett: Til slutt er det bare en potettype igjen – og den må holdes i live av sprøytemidler: – Om du bruker karrieren din for å promotere dette – må du tåle kritikk, sier Puglisi.

– Noen må si ifra når sånne ting skjer. Det er uvanlig stille fra kokkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer