ALT DU TRENGER: Eyvind Hellstrøm avslører hvordan han lager asparges-snadder på grillen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ALT DU TRENGER: Eyvind Hellstrøm avslører hvordan han lager asparges-snadder på grillen. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Hva spiser Norges beste kokker når kalenderen sier at det er vår?

Hellstrøms enkleste grillsnadder!

Ramsløk, nykål - og lime er bare noe av det norske kokker gleder seg til å spise akkurat nå.

(Dagbladet): Knopper brister, gater feies og allergimedisinen står igjen innen en armlengdes avstand. Det er vår!

MED SMØR OG DILL: Nypoteter fra Danmark eller Sørlandet er smaken av vår for stjernekokk Bent Stiansen. Foto: Shutterstock
MED SMØR OG DILL: Nypoteter fra Danmark eller Sørlandet er smaken av vår for stjernekokk Bent Stiansen. Foto: Shutterstock Vis mer

Hva legger du på tallerkenen når kalenderen sier mai og verden igjen har blitt grønn? Vi sendte spørsmålet til noen landets beste kokker, og ba dem røpe hva som er deres favorittingrediens sånn helt i sommerens spede begynnelse.

TAR EN POTET: Bent Stiansen liker vårens første poteter, både i Danmark og Norge. Foto: Dagbladet
TAR EN POTET: Bent Stiansen liker vårens første poteter, både i Danmark og Norge. Foto: Dagbladet Vis mer

Bent Stiansen fra restaurant Statholdergaarden lar seg ikke be to ganger. Stiansen, som har hatt Michelin-stjerne sammenhengende i over 20 år på sin Oslo-restaurant, bor mye hos kjæresten i Danmark. Hans sesongfavoritt kommer derfor i både en norsk og en dansk utgave:

- Jeg elsker nye, danske poteter, eller Reddalspoteter fra Grimstad når de kommer. De skal være kokt med vann, salt og dill, og rullet i Rørossmør med hakket dill, sier Stiansen.

Asparges fra Provence

Sesongens grønnsaker står også høyt oppe på listen over Eyvind Hellstrøms forsommerfavoritter:

NYE GRØNNSAKER: Eyvind Hellstrøm legger vårens grønnsaker på grillen. Foto: NTB/Scanpix
NYE GRØNNSAKER: Eyvind Hellstrøm legger vårens grønnsaker på grillen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Først kommer den grønne aspargesen fra Provence, deretter den hvite fra Tyskland, og til slutt den grønne norske. Alle de første grønnsakene om våren er fabelaktige, og jeg legger dem gjerne på grillen, forteller kokken, som det siste året har vært å se i den populære og prisbelønte TV-serien Truls à la Hellstrøm.

Hellstrøm griller grønnsakene forsiktig, før han hever smaken ytterligere med litt smør eller olje, samt krydder, forteller han til Dagbladet.

Nykål, ramsløk og reddik

Ole Martin Alfsen, godt kjent som kokk i TVNorge-serien Firestjerners middag , gleder seg også til ferske grønnsaker og urter:

SESONGMAT: Bruk ramsløken som spinat, tipser Ole Martin Alfsen. Foto: NTB/Scanpix
SESONGMAT: Bruk ramsløken som spinat, tipser Ole Martin Alfsen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- Nykål, asparges og ramsløk er noe av det beste jeg får om våren, avslører Alfsen.

NYKÅL: Finstrimlet nykål som salat er en av Ole Martin Alfsens vårfavoritter. Foto: Shutterstock
NYKÅL: Finstrimlet nykål som salat er en av Ole Martin Alfsens vårfavoritter. Foto: Shutterstock Vis mer

Aller helst spiser han nykålen finstrimlet, enten rå som salat eller smørdampet. Gjerne sammen med asparges og urter. Persille, koriander og estragon er favorittene.

- Ramsløk benytter jeg nesten som spinat, og gjerne raskt sautert som tilbehør til stekt kjøtt eller fisk. Samtidig passer den godt i en lun potetsalat, og som puré for å smaksette sauser og risotto. Den er også fin å vende inn i pasta, eller bare brukt som en saus i seg selv. Ramsløk er nydelig i alt du ønsker å tilføre en mild, grønn løksmak.

ASPARGES: Dag Tjersland fra Baltazar og Skur 33 er svak for asparges. Foto: NTB/Scanpix
ASPARGES: Dag Tjersland fra Baltazar og Skur 33 er svak for asparges. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Alfsen er også svak for vårens første reddiker, som han mener er snacks i seg selv.

- De er nydelig spise, og fungerer også godt i alle slags salater. De kan også forsiktig varmebehandles, og for eksempel serveres som tilbehør til fisk.

Asparges og rabarbra

Dag Tjersland forbinder vår og forsommer med en helt spesiell grønnsak:

VÅR: Fersk asparges er en av vårens mest populære grønnsaker. Foto: Shutterstock
VÅR: Fersk asparges er en av vårens mest populære grønnsaker. Foto: Shutterstock Vis mer

- Jeg er veldig svak for både hvit og grønn asparges, og gleder meg alltid til den kommer, forteller Baltazar og Skur 33-kokken, som også er kjent som utendørskokk i NRK TVs aktuelle serie, Hagen min.

ENKELT: - Det enkleste er ofte det beste, sier Wenche Andersen. Foto: NTB/Scanpix
ENKELT: - Det enkleste er ofte det beste, sier Wenche Andersen. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Wenche Andersen fra TV2s God Morgen Norge blir på sin side salig når hun tenker på en fornem fristelse fra havet:

-Jeg elsker ferske sjøkreps. Når de serveres naturell kan jeg spise mange med hvitløkmajones og nybakt loff.

Det enkleste er ofte det beste når man har å gjøre med råvarer av ypperste kvalitet, mener Andersen, som også har en annen, mer syrlig vårfavoritt:

Litt plastfolie rundt bananstilkene gjør at de får lengre levetid. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

- Det er også fantastisk å høste de første rabarbrastilkene, og bruke dem i en god pai, suppe eller grøt.

SYRLIG: Wenche Andersen gleder seg til vårens første, spede rabarbra. Foto: Shutterstock
SYRLIG: Wenche Andersen gleder seg til vårens første, spede rabarbra. Foto: Shutterstock Vis mer

Venter på makrellen

I Trondheim har Heidi Bjerkan nylig åpnet sitt nye restaurantkompleks, Credo, med omkringliggende kjøkkenhage og drivhus. Hun synes det er vanskelig å velge seg en enkelt forsommerfavoritt, men havner til slutt i det våte element:

MAKRELL: Heidi Bjerkan, ildsjelen bak mathallen Vippa i Oslo og daglig leder for restaurant Credo i Trondheim, spiser gjerne makrell på forsommeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MAKRELL: Heidi Bjerkan, ildsjelen bak mathallen Vippa i Oslo og daglig leder for restaurant Credo i Trondheim, spiser gjerne makrell på forsommeren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig glad i makrell på denne tiden av året. Enten legger jeg den bare på grillen, eller så serverer jeg den i en cevichevariant, altså marinert i sitrussaft.

RÅMARINERT: Heidi Bjerkan mener makrellen er et sikkert tegn på at sommeren nærmer seg. Foto: Shutterstock
RÅMARINERT: Heidi Bjerkan mener makrellen er et sikkert tegn på at sommeren nærmer seg. Foto: Shutterstock Vis mer

Tom Victor Gausdal fra Strand restaurant i Bærum og restaurantkollektivet Lava forbinder vår og forsommer først og fremst med grillstart:

GRILLSTART: Tom Victor Gausdal fra Strand restaurant er klar for grillsesongen, og griller aller helst grove pølser av kjøtt fra glade griser. Foto: Anne Valeur
GRILLSTART: Tom Victor Gausdal fra Strand restaurant er klar for grillsesongen, og griller aller helst grove pølser av kjøtt fra glade griser. Foto: Anne Valeur Vis mer

- Det beste er å rulle ut grillen og ta det derfra. Jeg legger det meste på grillen; grønnsaker, poteter, kjøtt og fisk. Men grove pølser er nok fremdeles min favoritt. Spicy pølser med gode, varme krydder og kjøtt fra feite, glade griser. Nam, kommenterer Gausdal.

Lime i favorittdrinken og litt til

Kvinesdalskokken Trond Moi fra restaurantkjeden Bølgen & Moi velger seg en rimelig unorsk frukt når han skal plukke favorittingrediens:

EKSOTISK: Trond Moi bruker lime til å sette en spiss på det aller meste. Foto: Jon-Petter Thorsen
EKSOTISK: Trond Moi bruker lime til å sette en spiss på det aller meste. Foto: Jon-Petter Thorsen Vis mer

- Lime! Jeg bruker den i det meste; revet på rå fisk og i salater, for eksempel. Dessuten bruker jeg den i min favorittcocktail, caipiroscka, med limebiter, sukker, vodka og knust is.

Kari Innerå fra restauranthuset BA 53 i Oslo vet godt hva hun liker å spise om våren:

- Asparges og ramsløk. Hjemme gjør jeg det enkelt. Jeg koker asparges, og har over en god saus, eller lager en deilig salat til.

RAMSLØK: Kari Innerå håper på ramsløk utenfor huset i år. Foto: Shutterstock
RAMSLØK: Kari Innerå håper på ramsløk utenfor huset i år. Foto: Shutterstock Vis mer
IRRGRØNN: Ramsløk egner seg godt til en irrgrønn saus, laget i blender, tipser Kari Innerå. Foto: Sune Eriksen
IRRGRØNN: Ramsløk egner seg godt til en irrgrønn saus, laget i blender, tipser Kari Innerå. Foto: Sune Eriksen Vis mer

Ramsløken bruker Innerå ofte i en irrgrønn saus, som hun lager i blender.

- Jeg lager også pesto av ramsløken, eller jeg river den i mindre biter og har den i salaten.

I fjor gjorde hun et lite eksperiment, som forhåpentligvis gir avkastning i år, forteller hun.

- Jeg strødde ramsløk nedover skråningen ved huset vårt. Nå venter jeg i spenning for å se om jeg kan plukke min egen ramsløk. Det er absolutt ikke gitt, for ramsløk trives ikke over alt, sier Innerå.