Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nyter sommerlivet i Sør-Frankrike med kjæresten før travel høst med ny bok og TV

Hellstrøms nye liv: - Jeg koser meg

Ny bok. Ny TV-sesong med Truls Svendsen. Og nyvunnen lykke på hjemmebane. - Jeg koser meg, sier Eyvind Hellstrøm.

AKTIV: Eyvind Hellstrøm nyter livet som TV-kokk, kokebokforfatter og akevittmaker. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
AKTIV: Eyvind Hellstrøm nyter livet som TV-kokk, kokebokforfatter og akevittmaker. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt handler om å ha det bra i livet, erklærer Eyvind Hellstrøm (69).

NYE EVENTYR: Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm i kjent positur. Bilde fra boka «Truls à la Hellstrøm. Mesterkokk på 1-2-3». Foto: Anita Rennan/Kagge Forlag
NYE EVENTYR: Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm i kjent positur. Bilde fra boka «Truls à la Hellstrøm. Mesterkokk på 1-2-3». Foto: Anita Rennan/Kagge Forlag Vis mer

Dagbladet treffer ham til en liten sommersnakk midt i innspurten av innspillingen til høstens nye sesong av «Truls à la Hellstrøm». Ni nye episoder av den kritikerroste og prisbelønte TV-serien er gryteklare, og skal etter planen på lufta i løpet av september og oktober. Mens kokken og komikeren Hellstrøm og Svendsen i forrige runde besøkte blant annet Paris, Tokyo, Barcelona og Mexico, går turen denne gang blant annet til byene Firenze og Hong Kong.

Samtidig med TV-jobbingen bruker Hellstrøm tida til å jobbe med ny bok. Han vil ikke gå i detaljer om innholdet, men bekrefter at en bok er på vei:

- Så lenge jeg kan skrive, kommer det nok en bok, sier han hemmelighetsfullt.

NATTMAT: Truls Svendsen og Eyvind Hellstrøm fikk prisen «Beste underholdningsprogram» for serien «Truls à la Hellstrøm». Slik tenker de å feire prisen. Reporter: Ruben Pedersen / Video: Ingrid Cogorno /Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Ferie i Sør-Frankrike

Det er som svar på spørsmålet om hvordan han holder koken, at den innledende bemerkningen faller.

- Jeg er heldigvis ute av den tøffeste delen av karrieren, med lange dager og høyt tempo i restaurantkjøkkenet. Nå står jeg bare hjemme og koser meg og lager mat. Alt handler om å ha det bra i livet, sier Hellstrøm, som smilende viste fram sin kjæreste, Anita Rennan (38), under TV-bransjens store festkveld, Gullruten, i mai, der «Truls à la Hellstrøm»-serien ble kåret til årets beste underholdningsprogram.

Sommerferien tilbringes i år i Sør-Frankrike sammen med kjæresten, forteller Hellstrøm.

- Jeg reiser til Frankrike så ofte jeg kan. Spesielt nyter jeg å besøke de flotte matmarkedene. Jeg drar gjerne til Marché Forville i Cannes, markedet på Cours Saleya i Nice og det fantastiske utendørsmarkedet i Ventimiglia, over grensen til Italia. Der er det lett å finne inspirasjon til en god, utendørs middag ledsaget av et glass kjølig vin i varmen.

PÅ FEST: Eyvind Hellstrøm og kjæresten, Anita Rennan, under Gullruten-arrangementet i Bergen i mai. Foto: NTB/Scanpix
PÅ FEST: Eyvind Hellstrøm og kjæresten, Anita Rennan, under Gullruten-arrangementet i Bergen i mai. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Onkelen sa nei

- Hvorfor ble det kokkeyrket?

- Å delvis ha vokst opp med en onkel som drev både iskremfabrikk og snackbarer i Moss, påvirket meg nok. Moren min lagde mat i spisestedet som onkel Arne drev i Torvgården. Dit kom folk langveis fra for å spise tradisjonell mat, som lapskaus, røkt kolje og kjøttkaker med ertestuing.

Hellstrøm har mange og sterke minner fra åra i Moss.

- En gang kom en noen og tretti år gammel Kåre Willoch for å spise middag i kafeen. Jeg husker ennå at mor pekte ham ut for meg, og fortalte at mannen var en av landets viktigste politikere. En annen mann jeg husker godt, var Willochs partifelle, Jo Benkow. Han hadde i noen år kontor i etasjen over, og det gikk ikke en eneste dag uten at han klagde over matlukten fra kjøkkenet, erindrer Hellstrøm.

Hellstrøm brukte hver ledig helg og alle ferier som ung gutt til å hjelpe til på iskremfabrikken. Å våkne til duften av vanilje og krokan, og å spise nylaget iskrem til frokost, er minner som sitter sterkt i kroppen.

Onkelen, som bare ble kalt «Arne Iskrem», og som Eyvind Hellstrøm hadde et nært forhold til i oppveksten, var imidlertid sterkt imot at nevøen skulle velge kokk som yrkesvei.

- Hva ville han at du skulle gjøre?

- Han mente at jeg burde ta hotellfagskolen og bli hotelldirektør! Selv etter endt kokkelære på Grand Hotell i Oslo, og arbeidserfaring som kokk i Paris, spurte han meg hver gang jeg kom hjem på besøk om ikke jeg snart skulle begynne på hotellfagskolen.

BARCELONA: I TV2-serien «Truls à la Hellstrøm» utfordrer de to makkerne hverandre på ulike vis. Her fra første sesong, der padleyoga sto på programmet. Foto: TV2
BARCELONA: I TV2-serien «Truls à la Hellstrøm» utfordrer de to makkerne hverandre på ulike vis. Her fra første sesong, der padleyoga sto på programmet. Foto: TV2 Vis mer

Hellstrøms tante forklarte ham at onkelens holdning skyldtes at han selv hadde hatt en drøm om å bli hotelldirektør.

- Min onkel hadde dessuten et dårlig inntrykk av kokkene om bord på Amerikalinjens skip, der han i noen år jobbet i serveringen. Dette var ikke noe for meg, mente han, forteller Hellstrøm.

I over ti år prøvde onkel Arne å overtale den nyutdannede kokken til å skifte kurs.

- Til slutt endte det med at jeg faktisk tok hotellfagskolen i Stavanger. Da ble han fornøyd. Men hotelldirektør skulle jeg likevel aldri bli.

Brødre i brennevin

En av Hellstrøms bigeskjefter fås kjøpt i flaskeform på Vinmonopolet. De siste åra har han lansert både vin, gløgg og akevitt under eget navn. Sommerens flytende nyhet fra den tidligere stjernekokken er en blank sommerakevitt. Karve, kardemomme, fennikel, stjerneanis, pors og en anelse tang er blant smakselementene i det nye potetbrennevinet.

- Utfordringen var å finne en god balanse i aroma og smak. Akevitten skal oppleves som helhetlig, kjølig og behagelig. Det synes jeg vi har lyktes godt med, sier Hellstrøm.

Også Hellstrøms bror, Jan Hellstrøm, har satset på destilleringskunsten. Men mens Jan lager arktisk whisky og gin på nordlandsøya Myken, framstiller Eyvind sin potetsprit i sørlandsbyen Grimstad.

Blank akevitt kan fint erstatte gin i cocktails, mener Eyvind Hellstrøm.

- Når min bror er til stede, sier jeg at man skal bruke halvparten gin og halvparten akevitt. Når han ikke er til stede, sier jeg at man skal droppe gin og bare bruke akevitt, ler Hellstrøm, som allerede kan notere seg for to designpriser for den nye flaska.

KRAMPE: I første episode av TV 2-programmet «Truls à la Hellstrøm», reiser Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen til Japan for å starte en pop-up-restaurant, men de får problemer allerede på et gjestehus i Kyoto. Video: TV 2 Vis mer

Sommermat på kullgrill

På tallerkenen akkurat nå legger han aller helst et stort stykke kjøtt, grillet på kullgrill. Alt fra grillen er fantastisk mat, synes Hellstrøm.

- Hva er dine beste tips for topp grillmat?

- Hemmeligheten bak god grillmat er å bruke råvarer av høy kvalitet. Alt kan grilles; poteter, grønnsaker, kjøtt og fisk. Grønnsakene griller jeg over middels varme, og lar dem få litt tid. Gjerne fennikel, løk og gulrot, som får en fin sødme. Deretter legger jeg på kjøttet. Jo større stykker, dess lengre tid. Tynne kjøttstykker skal egentlig bare stekes på grillrista i 30 sekunder på hver side, to ganger, anbefaler den erfarne kokken, som i øyeblikket nyter ferie og middelhavsgastronomi i Sør-Frankrike sammen med sin kjæreste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!