Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mattilsynet gikk til aksjon i Buskerud

Helte ulovlig veksthormon i salaten: Denne kanna avslørte hemmeligheten

I en kanne merket "oppvaskmiddel" avdekket årvåkne inspektører fra Mattilsynet hvordan et firma i Drammen tilsatte bønnespirene hormonforstyrrende stoffer.

ULOVLIG: Bruk av benzyladenin er kjent for å øke vekstsyklusen og gjøre spirene mer attraktive - og dermed mer lønnsomme. Stoffet er forbudt i Norge. Foto: Shutterstock
ULOVLIG: Bruk av benzyladenin er kjent for å øke vekstsyklusen og gjøre spirene mer attraktive - og dermed mer lønnsomme. Stoffet er forbudt i Norge. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mattilsynet har påvist det ulovlig veksthormonet benzyladenin i bønnespirer produsert for det norske markedet.

Hormonforstyrrende

BEVISET: Under en trapp fant Mattilsynets inspektører denne flasken fylt med ulovlig midler.
BEVISET: Under en trapp fant Mattilsynets inspektører denne flasken fylt med ulovlig midler. Vis mer

Kjemikaliet, som også går under navnet 6-benzylaminopurin, kan forårsake for tidlig pubertet, forstyrre kvinners menstruasjonssyklus og øke faren for beinskjørhet (osteoporose).

Det ulovlige stoffet ble funnet hos en bedrift i Buskerud. Mattilsynet ser svært alvorlig på saken, og skal den senere tid også ha avdekket liknende juks på andre deler av Østlandet.

- At noen med viten og vilje har tilsatt et ulovlig middel som kan skade folks helse er ille, sier avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet i Søndre Buskerud/ Drammen.

ANMELDTE: Rita Aina Kvennejorde, avdelingssjef, avdeling Søndre Buskerud, mener det er viktig å anmelde juksemakerne.

 
Foto: Mattilsynet
ANMELDTE: Rita Aina Kvennejorde, avdelingssjef, avdeling Søndre Buskerud, mener det er viktig å anmelde juksemakerne. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Jeg ville aldri spist bønnespirer som jeg visste at inneholdt et slikt middel.

Kanne under trappa

Saken startet i november 2016 da Mattilsynets inspektører fant det ulovlige stoffet i en kanne merket «oppvaskmiddel» under en trapp. Eier av bedriften benektet først bruk av stoffet, men innrømmet så at de tilsatte middelet for å se om det kunne få spirene til å framstå som friskere og mer vannfylte.

Prøver tatt under inspeksjonen ble analysert for 6-benzyladenin, kjent fra spireproduksjon i noen asiatiske land. Prøvesvaret viste funn av stoffet 6-benzyladenin i den ene prøven av spirer.

- Kynisk

- Dette er kynisk bruk av et ulovlig middel for å få produktet til å fremstå som mer attraktivt, øke fortjenesten og oppnå konkurransefortrinn, sier Kvennejorde i Mattilsynet.

Andre land viser interesse for funnet. Både Belgia, Romania og Finland har bedt om å bli orientert om kjemikalienes bruk og opprinnelse.

Bøtlagt

Spirene ble trukket fra markedet så snart prøvesvarene forelå. Mattilsynet mente imidlertid at forholdet var så alvorlig at saken ble politianmeldt.

Dag Lyngås, jourhavende jurist i Sør-Øst politidistrikt avdeling Drammen, bekrefter at saken har vært behandlet og at bedriften i august ble ilagt et forelegg på 35 000 kroner. Forelegget ble vedtatt og saken avsluttet 4. september i fjor.

Mattilsynet hadde ønsket en strengere reaksjon og at innehaver skulle ha mistet retten til å drive matproduksjon.

- Om dette er et enkelttilfelle eller om andre driver på samme måte i Norge, kan vi ikke si. Saken er uansett så alvolig at det er viktig å statuere et eksempel, sier Kvennejorde i Mattilsynet.

- Visste ikke

Dagbladet har vært i kontakt med innehaveren av selskapet bak bønnespire-produksjonen, og hun opplever botens størrelse som høy og reaksjonen svært streng. Hennes versjon er at hennes ansatte fra Asia hadde foreslått et nytt middel, brakt med fra utlandet og at hun ikke kjente til at det nye middelet inneholdt stoffer som kunne være ulovlige.

BAKTERIER: Bønnespirer er vurdert som et risikoprodukt, også uten benzyladenin. Foto: Shutterstock
BAKTERIER: Bønnespirer er vurdert som et risikoprodukt, også uten benzyladenin. Foto: Shutterstock Vis mer

Hun opplevde ikke at bønneskuddene ble mer attraktive eller vokste raskere i perioden middelet ble brukt.

- Jeg stolte på de ansatte. Jeg spiste spirene selv og trodde de var ufarlige, sier hun til Dagbladet.

Erkjenner ansvar

På spørsmål om det ikke er hennes ansvar som bedriftsleder å vite hvilke stoffer plantene utsettes for, svarer hun:

- Jo. Jeg forstår nå at jeg skulle ha satt meg bedre inn i ting.

Driften er nå avviklet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!