Mattilsynet gikk til aksjon i Buskerud

Helte ulovlig veksthormon i salaten: Denne kanna avslørte hemmeligheten

I en kanne merket "oppvaskmiddel" avdekket årvåkne inspektører fra Mattilsynet hvordan et firma i Drammen tilsatte bønnespirene hormonforstyrrende stoffer.

ULOVLIG: Bruk av benzyladenin er kjent for å øke vekstsyklusen og gjøre spirene mer attraktive - og dermed mer lønnsomme. Stoffet er forbudt i Norge. Foto: Shutterstock
ULOVLIG: Bruk av benzyladenin er kjent for å øke vekstsyklusen og gjøre spirene mer attraktive - og dermed mer lønnsomme. Stoffet er forbudt i Norge. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mattilsynet har påvist det ulovlig veksthormonet benzyladenin i bønnespirer produsert for det norske markedet.

Hormonforstyrrende

Kjemikaliet, som også går under navnet 6-benzylaminopurin, kan forårsake for tidlig pubertet, forstyrre kvinners menstruasjonssyklus og øke faren for beinskjørhet (osteoporose).

Det ulovlige stoffet ble funnet hos en bedrift i Buskerud. Mattilsynet ser svært alvorlig på saken, og skal den senere tid også ha avdekket liknende juks på andre deler av Østlandet.

- At noen med viten og vilje har tilsatt et ulovlig middel som kan skade folks helse er ille, sier avdelingssjef Rita Aina Kvennejorde i Mattilsynet i Søndre Buskerud/ Drammen.

- Jeg ville aldri spist bønnespirer som jeg visste at inneholdt et slikt middel.

Kanne under trappa

Saken startet i november 2016 da Mattilsynets inspektører fant det ulovlige stoffet i en kanne merket «oppvaskmiddel» under en trapp. Eier av bedriften benektet først bruk av stoffet, men innrømmet så at de tilsatte middelet for å se om det kunne få spirene til å framstå som friskere og mer vannfylte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer