Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye restauranter:

Her åpner Maaemo billigrestaurant

I april åpner Maaemos folkelige lillesøster i Bispevika i Oslo.

BISPEVIKA: Maaemo flytter ut til området rundt det nye Munch-museet i februar. I april åpner kjøkkensjefen en mer folkelig restaurant, rett rundt hjørnet. Foto: NTB Scanpix
BISPEVIKA: Maaemo flytter ut til området rundt det nye Munch-museet i februar. I april åpner kjøkkensjefen en mer folkelig restaurant, rett rundt hjørnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Esben Holmboe Bang er dansken bak Maaemo, Norges første og eneste restaurant med tre stjerner i Michelin-guiden.

FOLKELIG: Gourmetkokk Esben Holmboe Bang fra Maaemo står bak en ny, enklere restaurant som åpner i april. Foto: Maaemo
FOLKELIG: Gourmetkokk Esben Holmboe Bang fra Maaemo står bak en ny, enklere restaurant som åpner i april. Foto: Maaemo Vis mer

Et besøk på Maaemo er ingen hverdagslig affære. Det er lang ventetid på å få bord, og regningen kommer fort på rundt 6000 kroner per hode. Stort mer eksklusivt blir det ikke.

Nå kan folk med litt tynnere lommebøker se fram til at den danske kokken skal starte en litt mer tilgjengelig restaurant. Planen er at Esben Holmboe Bang åpner dørene i april: Restauranten skal ligge i Bispevika i Oslo, melder restaurantblogger Anders Husa.

- Vi skal bruke de samme leverandørene, så fantastisk flotte råvarer, og all knowhow fra Maaemo til å lage fantastisk smakfull mat, men servere den på en mye enklere måte, sier en entusiastisk Esben Holmboe Bang til Dagbladet.

Og til en mer tilgjengelig pris.

Konseptet skal være enkelt: Et sted man skal kunne gå når man har lyst på noe godt, og som man skal kunne besøke flere ganger i uka. Menyen skal ikke være satt, og det blir ikke noen billig-nordisk. Menyen skal speile råvarer, årstidene - og hva kokkene har lyst til å lage.

- Det skal være varm, dejlig matlaging, akkurat det vi har lyst til å lage den dagen. Det er de eneste parametrene som er viktig.

Oslos nye restaurantbydel

Holmboe Bangs grep er ikke ulikt det René Redzepi og Noma-gjengen har tatt i Danmark: Stenge en populær restaurant og flytte til nye lokaler - og åpne en rimeligere og mer folkelig restaurant.

Men mens Noma-gjengens restaurant 108 åpnet i Nomas gamle lokaler i København, har den danske kokken funnet helt nye lokaler til Maaemos søsterrestaurant.

Den nye restauranten (hvis navn ikke er offentliggjort ennå) skal ligge i Bispevika, ikke langt fra Maaemos nye lokaler på Munch Brygge. I nærheten er også Kari Inneraas nye restaurant Rivoli, og flere enklere spisesteder som Koie, og fastfood som Leon og Pink Fish ligger i nærheten.

Det blir uteservering på sommeren, og Holmboe Bang er klar på hvilken restaurant han vil ha:

- Jeg vil gjerne skape et sted med masse liv og masse glede!

FRANSKE FØLELSER: Kari Inneraas nye Brasserie Rivoli er blant Maaemos nye naboer.
FRANSKE FØLELSER: Kari Inneraas nye Brasserie Rivoli er blant Maaemos nye naboer. Vis mer

Restauranten skal være åpen hver dag hele uka, i første omgang til lunch og middag i ukedagene og brunsj i helgene.

Kjøkkensjef blir den chilenske kokken Damian Quintana, som er hentet fra den danske Michelin-restauranten Studio, mens Jessica Sennig, tidligere sommelier og restaurantsjef Txotx, Nedre Foss Gård og Mangelsgården i Oslo, blir restaurantsjef.

- Jeg kommer ikke til å lage mat der selv, men er involvert. Jeg vil overse det kreative, og er med på å lage menyen med teamet.

Prisen skal være rimelig, om enn ikke gi-bort-pris.

- Det blir helt standard mellomklassesjikt. Man skal kunne spise og drikke her uten å bruke langt over tusenlappen.

Det blir bordbestilling, men de vil også holde av noen bord til drop-in forteller kokken.

- Og vi får en fantastisk dejlig bar man kan sitte og spise i - reservert til dem som dropper innom.

Maaemo 2.0

Nye Maaemo åpnet bookingen for de første bordsettingene i dag klokka 12, mens vi har Holmboe Bang på tråden. Pågangen var enorm. Klokka 12:01 var det ikke lenger mulig å få bord.

- Det er galskap! Helt fantastisk! ler Holmboe Bang.

Det er heldigvis ikke så lenge til, om man ikke fikk med seg dette, eller ikke fikk plass. Restaurantsjef på Maaemo, Niklas Johansson, forteller at de vil åpne for booking to måneder fram i tid den første hver måned.

Selv om de splitter nye lokalene er mer enn fem ganger større en de gamle, vil det i utgangspunktet være plass til færre personer i spisesalen, melder restauranten i en pressemelding.

En av årsakene er at kjøkkenet er flyttet ut - og midt i restauranten, slik at man spiser på orkesterplass. I tillegg vil det være en lounge der gjestene blir tatt imot.

- Vi har jobbet med nye ideer og føler vi er klar for å fornye oss selv, men samtidig holde fast i identiteten som vi har manet fram siden vi åpnet i 2010, sier Holmboe Bang.

Bordene vil være til maks fire personer, mens større selskap vil bli henvist til et eget private dining-rom. Dette fordi store selskaper kan være litt støyende og skape dårlig flyt for de andre gjestene.

Gjestene her vil ha et eget kjøkken.

Tar helg

Nye Maaemo utvider fra fire til fem dagers åpning, men vil kun ha åpent i ukedagene, mandag til fredag. Så tar de helg.

- Vi har utvidet med en dag, men det skal ikke bety mer jobb for dem som jobber. Vi har lagt om litt og ansatt flere folk, fortelle Holmboe Bang.

- Det som var vår akilleshæl på gamle Maaemo, var plassen. Man kunne ikke forberede så godt utover i uka. Her blir det bedre logistikk som gjør det enklere, og en mer strømlinjeformet produksjon.