MAT OG UTSIKT: Mør hjort og fin utsikt er ikke nok. Frognerseteren Restaurant Finstua ender med terningkast fire.
MAT OG UTSIKT: Mør hjort og fin utsikt er ikke nok. Frognerseteren Restaurant Finstua ender med terningkast fire.Vis mer

Robinson og Fredag anmelder Frognerseteren Restaurant Finstua

Her betaler du mye for utsikten, men: - Hjorten er mør som smør

På Frognerseteren imponerer utsikten mer enn maten.

Gråværet hadde lagt seg over Oslogryta og farget by og sjø i blygrått. Inne på Frogner­seterens restaurant Finstua var det lunt mellom tømmerveggene da servitøren viste vei til vindusbordet kledd med hvite duker og dekketallerkener i tinn.

OVER OSLO: Utsikten er upåklagelig på Frognerseteren Restaurant Finstua.
OVER OSLO: Utsikten er upåklagelig på Frognerseteren Restaurant Finstua. Vis mer

- Det er i hvert fall ikke noe negativt å si om utsikten, sa Fredag og lot blikket hvile, mens vann ble skjenket fra tinnmugger, dråpene som endte på duken ble tørket bort av kjappe hender.

Klassisk norsk

Det historiske suset hviler fortsatt over Frognerseteren. Her satt byens velstående herrer og diskuterte på slutten av 1800-tallet, før sportskafeen ble bygget så også nikkers­folket med marka i blikket, fikk sin plass.

Her betaler du mye for utsikten, men: - Hjorten er mør som smør

Det var på den tida restauranten fikk levert fangst direkte fra byens jegere og fiskere. Nå har kokkene tatt opp igjen gamle tradisjoner med salting, røking og sylting.

- Da må det bli røkt makrell til forrett, og reinsdyr til ­hoved­rett, sa Robinson.

- Du kan og velge fra trerettersmenyen, jeg kan anbefale hjort, smilte servitøren. Og Robinson endret bestilling, mens Fredag, som ville ha vårkylling, noe servitøren mente var en smule kjedelig, ønsket vinanbefaling som kunne passe til begge hovedrettene.

- Vi har en spennende sørafrikaner, Méthode Ancienne, en Cabernet Sauvignon fra 2009. En fantastisk vin som er lett nok for både rein og kylling. Jeg kan anbefale noe ­billigere, men denne, til 825 kroner, gir langt mer smak for pengene, og hittil har ingen angret, sa servitøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjorde heller ikke Robinson og Fredag.

- Smaken passer lokalene: Mørk og konsentrert, bær og tobakk, men elegant og lettdrikkelig, smattet Fredag.

Trist start

- Dette var ikke like elegant, sa Robinson da forretten kom til bords. Makrellbiten lå tørr og uinteressant på en blass seng av fennikel og eplesalat.

VARIERENDE: Maten var litt varierende på Frognerseteren Restaurant Finstua og kan ikke få toppscore.
VARIERENDE: Maten var litt varierende på Frognerseteren Restaurant Finstua og kan ikke få toppscore. Vis mer

- Vel er den røkt, og garnityret gir en god syrlighet, men spennende var det ikke.

Heller ikke Fredags tallerken med ølmarinert kalvefilet og asparges framkalte superlativer.

- En litt trist og blek rett på en altfor stor tallerken, men smakene er det lite å si på. Dette er godt, trøffel-vinaigretten er perfekt porsjonert. Trøffelsmaken er der, men over­døver ikke de andre råvarene, sa Fredag.

Herlig fortsettelse

Pipa skiftet låt da hovedretten ankom. Robinsons hjort var mør som smør, mens kantarellene fikk Robinson til å drømme om sopptur.

- Ja, de er norske, vi fikk dem inn for et par dager siden, fra ei dame i Buskerud som kan alle de hemmelige stedene, smilte kokken som var på snarvisitt blant gjes­tene.

Fredag konkluderte med at Robinson hadde trukket vinner­loddet:

- Kyllingen var god, men litt kjedelig. Tilbehøret, risotto med soltørkede tomater og kapers, løftet det hele.

Og rødvinen passet like godt til hjort som til kylling. ­Observante servitører passet på at glassene til enhver tid var fulle.

Frisk slutt

Da det var tid for dessert, lurte Fredag på om ikke eple­kaka var obligatorisk. Servitøren mente den passet best ­etter søndagsturen, og at bringebærtartelett med avocadosorbé og karamell-panna cotta ville være et mer spennende valg.

Og sånn ble det.

Robinson ble positivt overrasket over friskheten i avocadosorbeten. Fredag ble begeistret over sjokoladesausen med smak av espresso, berømmet en innbydende presentasjon og serverte godord for menyens vinanbefaling, en Jardins de Babylone.

- Vi har akkurat fått den inn. Hvis du tar et glass, blir det smaksprøve på meg og, smilte servitøren.

KORT TUR: Frognerseteren Restaurant Finstua er bare en kort kjøretur fra sentrum.
KORT TUR: Frognerseteren Restaurant Finstua er bare en kort kjøretur fra sentrum. Vis mer

Regningen endte på rundt 3000 kroner, og Robinson konkluderte med at det var i drøyeste laget med tanke på hva som hadde kommet på tallerkenene.

- Da tar man godt påslag for fantastisk utsikt, og god, uformell, men litt nonchalant service, sa Fredag.

Flere norske restauranter:

Bar Brutus: Kål dynket i eddik, sirupsbakt kålrot og salte multer. Hippere blir det ikke

Nøkken: Har tatt seg vann over hodet