BLE TATT: Senest i juni i år ble den hvite varebilen stoppet ved Svinesund. - Vi har noen gjengangere, bekrefter Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Tolletaten
BLE TATT: Senest i juni i år ble den hvite varebilen stoppet ved Svinesund. - Vi har noen gjengangere, bekrefter Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Tolletaten Vis mer

Stoppet i kontroll med smuglervarer

Her blir butikk­sjefen tatt på Svinesund - for 13. gang

Det er bare noen få dager siden han sist kjørte på grønt ved Svinesund, men også denne gang så tollerne rødt da de åpnet bakdøra på butikkeierens varebil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): For ett år siden lanserte Tollvesenet en ny app som skal gjøre det enklere for deg å holde kontroll på kvoten. Men den har øyensynlig ikke eieren av en hvit Toyota Hiace varebil brydd seg synlig om å sette seg inn i. Gang på på gang har han fylt opp lasterommet med matvarer og ikke brydd seg døyten om hverken hvor mye han har lov til å ha med seg inn i Norge eller de hygieniske utfordringene ved å sette frossenvarer inn i en varm bil.

- Reisende som handler mat- og drikkevarer i store mengder som overstiger kvoten forklarer gjerne at det er til eget bruk. Noen skal ha fest og feire f.eks fødselsdag, og kjøper derfor inn store mengder. Men i dette tilfellet antar vi at smuglingsforsøkene er relatert til butikkdrift, sier seniorrådgiver Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet.

Dagbladet er kjent med at blant de beslaglagte varene er store mengder ost, kylling, pølser, skinke og annet kjøtt, dadler og sjokolade. Blant annet dreier seg om en mange kilo med tyrkisk pølse av storfekjøtt fra produsenten Efepasa.

BESLAG: Frossent storfekjøtt er blant varene tollerne fant i den varme varebilen. Foto: Tolletaten
BESLAG: Frossent storfekjøtt er blant varene tollerne fant i den varme varebilen. Foto: Tolletaten Vis mer

- Fryste produkter bør oppbevares i en egen kjøleboks. Kjøttdeig, farseprodukter og annet rått findelt kjøtt kan få en stor bakterievekst av blant annet E. coli, salmonella, campylobacter og yersinia hvis varene blir oppbevart varmt, advarer seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

- Tar en del gjengangere

Generelt råder Svindland alle som skal transportere mat over lengre tid i bil, til å oppbevare varene i kjølebokser med kjøleelementer for varer som er merket med 7 grader eller lavere.

Da den voksne mannen - som inntil nylig har drevet egen butikk i Oslo-området - senest ble stoppet nå i juni, var lasterommet på den hvite varebilen full av gresk yoghurt, leskedrikker for barn, brus og store mengder sjokolade og godterier.

EKSPERT: Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.
EKSPERT: Seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet. Vis mer

- Syrnede melkeprodukter som rømme og yoghurt tåler litt mer varme enn andre melkeprodukter, men å sette dette inn i en varm varebil er langt fra optimalt, kommenterer Svindland overfor Dagbladet.

Elisabeth Nettum - som er fagansvarlig i Kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet - omtaler smugleren «som en kjenning av norsk toll». Hele 13 ganger er mannen blitt tatt for smugling av store mengder matvarer siden første han gang han ble stoppet i 2007.

-Vi tar en del gjengangere, og det er ikke uvanlig at enkelte går igjen og blir tatt flere ganger av Tolletaten, bekrefter seniorrådgiver Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet overfor Dagbladet.

SISTE: I juni ble mannen stoppet, blant annet med mange hundre liter tyrkisk yoghurt. Foto: Tolletaten
SISTE: I juni ble mannen stoppet, blant annet med mange hundre liter tyrkisk yoghurt. Foto: Tolletaten Vis mer

- Hva kan du konkret si om den konkrete smuglersaken vi omtaler?

- Flere av gangene er mannen blitt tatt med opptil et halvt tonn smuglervarer i bilen. I april 2010 ble han tatt med et halvt tonn udeklarerte dadler i bilen. Dadlene ble beslaglagt av tolletaten. Et år senere, i 2011, ble samme person stoppet av tolletaten med 100 kg kylling og 500 kilo ost i varebilen han kjørte over svenskegrensa. Varene ble også denne gangen beslaglagt av Tolletaten, og vedkommende fikk en bot av politiet for smugling, forteller Nettum.

Avdekker mer smugling

Som fagansvarlig i direktoratets kontrollavdeling har Elisabeth Nettum stor kunnskap om hvordan tollerne stadig erverver seg ny kunnskap for å kunne avdekke kriminalitet over landegrensene:

EKSPERT: - Skiltlesende kameraer gjør at vi kan jobbe stadig mer effektivt, sier Elisabeth Nettum i Toll- og avgiftsdirektoratet.
EKSPERT: - Skiltlesende kameraer gjør at vi kan jobbe stadig mer effektivt, sier Elisabeth Nettum i Toll- og avgiftsdirektoratet. Vis mer

- Tilstedeværelse er viktig for å kunne gjennomføre smuglingskontroll på grensen. Tolltjenestemenn som er tilstede når et aktuelt kontrollobjekt passerer grensen inn til Norge, er helt sentralt for at Tolletaten skal kunne opprettholde kontrollen på grensen. Vi har fast tilstedeværelse på de største grensestasjonene, og i tillegg har vi mobile enheter og kommer raskt til stedet når vi får melding om aktuelle kontrollobjekt som passerer grensen. Våre tjenestemenn er vår største ressurs når vi skal avdekke smugling og organisert kriminalitet, forteller Nettum.

Det nye skiltgjenkjenningssystemet er også et svært nyttig hjelpemiddel når tollerne skal avdekke smugling på grensestasjonene.

- Skiltlesende kameraer gjør at vi kan jobbe effektivt, og avdekke mer smugling. I tillegg er hjelpemidler som mobile skannere en god støtte når vi skal velge ut objekter til fysisk kontroll. Vi er likevel helt avhengige av tolltjenestemenn som gjør den fysiske kontrolljobben på grensen. Tolletaten bemanner grensene til alle døgnets tider, og jobber målrettet med å avdekke organisert smugling. Vi har et nytt etterretningssenter i arbeid, og Tolletatens målsetting er å vurdere bredt og kontrollere målrettet, i den store strømmen av varer som kommer til Norge, hver eneste dag, fremholder Tolldirektoratets ekspert.

Dette kan du lovlig ta med til Norge

Dersom du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene. Du kan ta med til sammen 10 kg kjøttvarer, ost og fôrvarer.

Her er Tollvesenets regler

Hun vil ikke kommentere hvorvidt tollerne intensiverer kontrollene i ferieukene.

Personopplysningsloven gjør at at tolletaten heller ikke kan identifisere matsmugleren hvis bil vi viser bilder fra i denne artikkelen, noe som gjør det umulig for Dagbladet å få en kommentar om hans versjon av de mange smuglings-forsøkene. Vi er imidlertid kjent med at han har akseptert de mange bøtene som er blitt utstedet.

INNBLIKK: Slik smugler folk med seg ulovlige varer når de skal over grensa. Vaktleder ved Svinesund tollkontor, Per Kristian Grandahl viser og forteller om beslagene de gjorde i 2013. Video: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Les mer:

Dette må du aldri ta med deg hjem fra ferien

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer