Michelin-guiden

Her bør du booke bord nå!

Mandag avslører Michelin-guiden hvilke norske restauranter som er de aller beste. Vil du spise der i høst, er det smart å booke bord nå.

MICHELINGUIDEN: Når stjernene drysser, fylles bordene raskt opp. Statholdergaarden og Bent Stiansen er ett av stedene du bør bestille plass på nå, om du har lyst til å spise der i nær framtid. Arkivfoto: Christian Roth Christensen
MICHELINGUIDEN: Når stjernene drysser, fylles bordene raskt opp. Statholdergaarden og Bent Stiansen er ett av stedene du bør bestille plass på nå, om du har lyst til å spise der i nær framtid. Arkivfoto: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld deler Michelin-guiden igjen ut stjerner til norske kokker og restauranter. I tillegg til anerkjennelse, heder og ære, betyr stjernene også: Fulle hus, og lange ventelister.

Noen restauranter har allerede stjerner, men oppmerksomheten rundt utdelingen gir gjerne ny giv til bookingen. Flere restauranter har allerede fulle hus i månedene framover, men finner du en luke, kan det være smart å booke nå.

Ifølge den svenske kokken Björn Svensson, som har stått bak tre restauranter som har fått en stjerne i guiden, Oscarsgate 2, Fauna og Galt, er det vanlig med et hopp i bestillingene i etterkant av utdelingen.

- En stjerne betyr at du får mye oppmerksomhet, og mye gjester. Men du må fortsatt levere, da, sier han til Dagbladet.

Det støttes av Bent Stiansen, som i Michelin-sammenheng knapt trenger noen introduksjon. Som eier og driver av Statholdergaarden, den restauranten som lengst har hatt en stjerne i guiden i Norge. Får de nok en stjerne i år, er det den 24. i rekken.

- Det er viktig med oppmerksomhet og blest, og viktig for oss å beholde stjernen, utvikle oss og ha fornøyde gjester og personale

Disse restaurantene er:

Bergen:
Bare *

Lindesnes:
Under *

Oslo:
Kontrast *
Omakase by Vladimir Pak *
Statholdergaarden *

Stavanger:
Sabi Omakase *
Re-Naa **

Trondheim:
Credo *
Fagn *
Speilsalen *

Minst like interessant er det likevel: Blir det noen nye stjerner?

Fransk favoritt

Det har vært noen vanskelige år for Restaurant-Norge, særlig har restaurantene i hovedstaden vært preget av lange perioder med skjenkestopp og full nedstengning. Om man legger til begrensninger for reising, er det derfor knyttet litt ekstra spenning til hvem som får plass i den gjeve guiden i år.

En av restaurantene som har holdt åpent, også gjennom lange perioder med skjenkesopp, er A L'aise i Oslo, og Ulrik Jepsen.

Restauranten er klassisk, kompromissløs fransk gourmet, og har blant annet canard à la presse på menyen, en rett folk i tryggere tider har flydd fra USA for å spise nettopp her, på Majorstuen i Oslo. Da byrådsleder i Oslo Raymond Johansen skrudde av kranen, kunne de ikke lenger servere champagne fra champagnetrallen (personlig synes vi alle restauranter med en champagnetralle fortjener en egen pris), men teamet snudde seg raskt rundt, og fant fram gode, alkoholfrie, sprudlende alternativ.

STJERNEGROSSIST: Björn Svensson og hans team på hans nye restaurant Schlägergården på Lilleaker som åpnet i sommer. Foto: Kristin Svorte
STJERNEGROSSIST: Björn Svensson og hans team på hans nye restaurant Schlägergården på Lilleaker som åpnet i sommer. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Og nettopp A L'aise og Ulrik Jepsen er den første restauranten stjernekokk Bent Stiansen trekker fram når vi spør ham om hans tanker om mandagens utdeling.

- A L'aise fortjener en stjerne, de er teknisk utrolige, sier Stiansen til Dagbladet.

A L'aise har vært trukket fram som en god kandidat siden de åpnet, og det er bred enighet om at den er langt bedre enn flere enstjernersrestauranter i guidens hjemland, Frankrike. De siste åra har guiden hatt bærekraft og lokalmat høyt på agendaen, så det kan muligens nok en gang sette en stopper for stjernedrømmen.

Også Svensson tror A L'aise kan være en aktuell stjernekandidat.

REST: Heidi Bjerkan fra Credo tror alle restaurantene på lista beholder sine stjerner, Maaemo får sine tre tilbake, og Rest får en ny. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug
REST: Heidi Bjerkan fra Credo tror alle restaurantene på lista beholder sine stjerner, Maaemo får sine tre tilbake, og Rest får en ny. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

At bærekraft og lokale råvarer synes å være viktigere enn noen gang, kan derimot telle til Restaurant Rests fordel. Rest, ved kjøkkensjef Jimmy Øien, har gjort det til en egen kunst å lage gourmetmat av mat som mange ville ha gått forbi i butikken, eller kastet om de fant innerst i kjøleskapet.

- Rest er spennende konsept med bærekraft og en klar miljøvennlig profil, og dyktige kokker, så de er en god kandidat, sier Stiansen.

- En formalitet

En annen kandidat til nye stjerner som kanskje glemmes er Maaemo og Esben Holmboe Bang. Restauranten åpnet i nye lokaler rett før pandemien stengte Norge, og er en klar favoritt hos de fleste Dagbladet har snakket med.

- Jeg er ganske sikker på at Maaemo og Esben får tre stjerner igjen, sier Svensson.

Stiansen ser på det som en formalitet at Maaemo får tilbake sine tre stjerner.

- Det vil sjokkere meg om det blir annerledes.

Svensson tror også det muligens blir en trestjerners restaurant til, at Re-Naa kan gå fra to til tre stjerner.

Han trekker også fram restaurant Stallen og Sebastian Myhre som en aktuell stjernekandidat.

- Og så hadde det vært gøy og velfortjent om Jo Bøe Klakegg fikk en stjerne for Hot Shop.

Ikke bare et byfenomen

I flere år var det bare Oslo-restauranter som kunne skilte med Michelin-stjerner, men de siste åra har flere norske byer fått vist fram kokkekunsten sin. Først ute var Stavanger, så Trondheim, og i fjor fikk både Bare i Bergen og Under i Lindesnes en stjerne i guiden.

- Jeg synes det er viktig å få fram at vi de siste tre-fire åra har fått bevist at det finnes flere gode restauranter i Norge, ikke bare i hovedstaden, sier Stiansen.

Både Stiansen og Svensson trekker fram Kvitnes gård i Sortland og Halvar Ellingsen som en aktuell kandidat.

Stiansen håper også at inspektørene har hatt anledning til å reise litt utenfor de store byene, og trekker fram Kvitnes gård som et eksempel på en spennende norsk restaurant med en klar identitet.

- Det er gøy at hele Norge er representert med gode, egenartede spisesteder.

Digital seremoni

Årets utdeling blir digital. Den sendes på Matkanalen.

- Det blir litt annerledes i år, men for meg som har vært med i gamet såpass lenge, har jeg også vært med da det bare var en journalist fra DN som ringte og gratulerte meg, sier Stiansen.

- Den medieoppmerksomheten som har vært rundt utdelingen de siste ti åra er veldig gledelig. Vi har fått julaften, nyttårsaften og 17. mai på en og samme dag!

I år kommer han til å følge utdelingen fra restaurantkjøkkenet, innimellom steking av lammesadel.

- Jeg krysser fingre og håper alt går fint. Og så er vi stolte av oss selv og Norge!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer