Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Coronatiltak og serveringsbransjen:

Her drikker de utepils i Oslo

Flere utesteder gjenåpner i sola og serverer alkoholfri utepils.

ALKOHOLSERVERING: Det er fortsatt ikke lov å servere alkohol i Oslo, men man kan likevel nyte øl - alkoholfritt sådan. Reporter: Christian Wehus. Video: Celina Morken. Vis mer

- Hva, kan vi drikke utepils i Oslo nå? sier en lett vantro syklist idet han suser forbi uteserveringen på Tostrups midt i hovedstaden.

Det er langt mellom bordene på uteserveringen vis-à-vis Stortinget, og du trenger ikke se veldig godt etter for å se opptil flere halvlitersglass med øl.

På Tostrup i Oslo serverer de iskaldt og leskende øl til gjestene sine fra flaske, boks eller kran, som alle har én ting til felles: De er alkoholfrie.

SKÅL! Grete og Asbjørn Johnsen kunne nyte en alkoholfri utepils et steinkast fra Stortinget i dag. Foto: Celina Morken
SKÅL! Grete og Asbjørn Johnsen kunne nyte en alkoholfri utepils et steinkast fra Stortinget i dag. Foto: Celina Morken Vis mer

To av dem som har benyttet seg av sjansen til en utepils i den fine vårsola, er Grete og Asbjørn Johnsen.

- Fantastisk, sier de to, men legger til at de synes «Raymond (Johansen, byrådsleder, red.anm.) godt kan åpne for servering av «skikkelig utepils» også snart».

Skjenkeforbud siden mars

Lørdag 21. mars la byrådet i Oslo ned forbud mot alkoholservering i hovedstaden. Årsaken var gjentatte regelbrudd på flere av serveringsstedene som var åpne.

Onsdag 22. april kom byrådsleder Raymond Johansen med gladmeldingen om at ølkranene i Oslo åpnes igjen tidlig i mai - for serveringssteder som også serverer mat.

I tillegg har byrådet sendt Helse- og omsorgsdepartementet en søknad om at restauranter som selger take away-mat, også kan få selge øl og annen alkohol til under 4,7 prosent i boks eller på flaske.

Men på Tostrup Uteservering har de allerede startet. Med alkoholfri øl, rett fra kranen.

- Ringnes har lansert alkoholfritt øl fra kran, som den første i Norge. Carlsberg alkoholfritt øl fra kran gir utepilsfølelsen, selv om den er uten alkohol, sier markedssjef for øl uten alkohol i Ringnes, Henrik Lund.

- Dette er «den nye» utepilsen.

Økende trend

Alkoholfri øl og drikke er i vinden. NoLo-trenden (no eller low alcohol) vokser seg gradvis sterkere, og markedet for alkoholfritt øl har økt med 15 prosent de to siste åra.

- I Ringnes har vi som mål at innen 2025 skal ti prosent av ølet være alkoholfritt, mot seks prosent i dag. Det er ambisiøst, men vi tror vi skal få det til, sier Lund.

Bryggerigiganten har gradvis satset på alkoholfri drikke, og har nå ti ulike varianter i sortimentet, slik at du skal kunne få alkoholfrie alternativ til alle ølstiler.

- Vi ser spesielt at det er en økende trend blant unge. Her skjer det en holdningsendring. Der det før var litt flaut å drikke alkoholfritt, har det nå blitt kult. Det er trendy å ha kontroll, sier Nicolay Bruusgaard.

Klart for utepils på Løkka

- Vi gleder oss over å kunne tilby våre mange gjester en leskende frisk og kald halvliter med alkoholfritt øl i vårsola. Det tror vi mange vil sette pris på, spesielt i tidene vi har nå. Vi har sett at de alkoholfrie ølalternativene er blitt stadig mer populære, og det er flott at vi nå kan tilby dette tappet rett fra fat, sier driftsansvarlig Joachim Langebrekke i Resthon AS, som driver Tostrup Uteservering.

De fikk alkoholfritt øl i tappetårnet i går, og flere følger etter. I morgen åpner også Grünerhaven Uteservering på Olaf Ryes plass på Grünerløkka.

De neste dagene og ukene vil stadig flere av hovedstadens utesteder få på plass tilbudet, før det utvides til resten av landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!