Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse kokebøker 2016:

Her er årets beste kokebok

Vi har lest og spist oss gjennom høstens kokebøker.

FOR MATELSKERE:  Her er noen av årets mange kokebøker. Her er noe for enhver matelsker. Vi gikk for seks bøker hvor vi også  testet oppskrifter. Vinneren  er altså best blant de seks, ikke nødvendigvis best av alle. Foto: CHRISTOPHER SJUVE
FOR MATELSKERE:  Her er noen av årets mange kokebøker. Her er noe for enhver matelsker. Vi gikk for seks bøker hvor vi også  testet oppskrifter. Vinneren  er altså best blant de seks, ikke nødvendigvis best av alle. Foto: CHRISTOPHER SJUVE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall kokebøker er stort denne høsten. Flere av bøkene vil garantert ligge under juletreet, selv om det også finnes andre typer gaver til matelskere.

Spørsmålene er: Hvilke bøker vil bli satt mest pris på? Hvilke bøker passer for hvem? Og blir maten like god som den ser ut på bildene?

Vi gikk konkret til verks - og ikke bare leste, men kokte og braste. Hver anmelder lagde en rett fra sin bok.

Noen fikk et herremåltid, andre var ikke like heldige.

Stor variasjon

I fjor vakte «Uroens kokebok» oppsikt med sine annerledes forfatterportretter med visualisert mat. Også i år er variasjonen stor.

Blant bøker med mat fra Norge, Italia og Marokko, mat for nybegynnere, veganere og selvdyrkere, fermentert mat, grønn mat, sunn mat og mat til jul, valgte vi ut seks bøker, som vi anmelder her.

En ting er sikkert akkurat nå. Midt i det delikate og innbydende, vinner det nyttige og praktiske terreng.

I fjor ble «Kokkelære» av Tom Victor Gausdal kåret til årets kokebok. I år har en av våre testbøker, «Kok og stek» fra Kulinarisk Akademi nettopp fått prisen.

Slik gikk det også hos oss. I det jevne racet med firere og femmere, trakk «Kok og stek»,, spekket med matlagingsteknikker, det lengste strået.

De kan sine saker - og vet å lære dem bort - på Kulinarisk Akademi.

Bent Stiansen: Søndagsmiddag (Font forlag, kr 399)

Testet av Elisabeth Dalseg

Terningkast 4: Når Michelin-kokk Bent Stiansen lager søndagsmiddag for familie og venner skal det være ordentlig, og han prioriterer å bruke tid på å lage søndagsmiddag. I denne boken har han samlet 52 to-rettersmiddager og desserter, samt noe julemat, inspirert av norsk tradisjonsmat.

KOKEBOK FOR VIDERKOMNE: Stiansens 52 søndagsmiddager. Foto: Font Forlag
KOKEBOK FOR VIDERKOMNE: Stiansens 52 søndagsmiddager. Foto: Font Forlag Vis mer

Oppskriftene er delt opp etter sesong, og mange merkedager, både norske og utenlandske, har fått egne oppskrifter. Bildene er lekre, og vi får lyst til å lage mat, men dette blir for omfattende og krevende for de fleste av oss.

Prøvesmakt: Vi laget honning- og sennepsglasert hamburgerrygg og kefirpannacotta med blåbærsuppe. Kefirpannacottaen skal rett på dessertrepertoiret, men hovedretten falt bare delvis i smak. Hamburgerryggen og belgfruktfrikasseen var nydelige, mens sausen ble for besk. Det er sjelden vi har saus til overs, her var mesteparten igjen på tallerkenen. (Og er det virkelig nødvendig med tre forskjellige typer sennep for å lage én middag?)

Passer for: De som kan lage mat, liker å lage mat, og gjerne vil bruke tid på å lage mat. Alle rettene lages fra bunnen. Det eneste vi så det ble jukset med er ferdig butterdeig i den franske eplestangen, så dette tar tid! Her er det også en del eksklusive råvarer du må lete litt for å få tak i, og rettene er langt fra billige. Men det er jo bare søndag en dag i uken!

Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll, Ingunn Larsen: Damer og øl (Vigmostad og Bjørke, kr 369)

Testet av: Aase Dotterud

ØLGLADE: Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll og, Ingunn Larsen er damer som liker øl. Foto: Vigmostad og Bjørke
ØLGLADE: Inger Lise Uhlen, Hilde Hummelvoll og, Ingunn Larsen er damer som liker øl. Foto: Vigmostad og Bjørke Vis mer

Terningkast 4: Dette er en interessant og morsom bok for alle som er opptatt av øl og ølets historie. Her er det masse å lese og teksten er lettfattelig og lett å forstå. Boken er fint oppdelt og alt er godt forklart. Illustrasjonene er varierte, og i tillegg er det morsomt å lese om damene som selv brygger øl. Vi får mange gode øltips og får lyst både til å brygge og smake mer på de ulike øltypene.

Prøvesmakt: Vi lagde «Blåskjell dampet i brown ale» (side 229). Det ble dessverre ikke noen suksess. Retten ble tykk og kremete av creme fraiche og fargen ble udelikat og brunaktig. Smaken ble heller ikke god, for det mørke ølet og nellikspiker ble altfor dominerende og passet ikke sammen med de friske skjellene, fennikel, timian og de andre ingrediensene. Det ble en heller trist middag, som gikk i den grønne posen med matavfall. Bildet i boka harmonerer ikke med hvordan retten ble seende ut. Det er synd, for resten av boken har stor troverdighet.

Matoppskrifter er ikke en stor del av boken. At en oppskrift ikke fungerer, bør ikke ødelegge lysten til verken å lese eller gi bort boken som gave.

Passer for: Damer som liker å drikke øl og kanskje tenker på å brygge selv. Er du interessert i ølets historie, er det også mye å lese. Det er mye å lære om alle de driftige damene. Det er definitivt ikke bare for menn å lage øl - og også menn kan ha stor glede av å lese boken.

Sebastian Skauen Johnsen: Startpakken (Gyldendal forlag, kr 349)

Testet av: Ine-Elise Høiby

UNG MAT: Ikke terningkast seks, men en solid kokebok.Her er gode tips for unge kokker. Foto: Gyldendal
UNG MAT: Ikke terningkast seks, men en solid kokebok.Her er gode tips for unge kokker. Foto: Gyldendal Vis mer

Terningkast 4: Unge Sebastian Skauen Johnsen har laget en kokebok som passer utmerket for nybegynnere. Sammen med faren har han laget en kokebok full av lekre oppskrifter som skal inspirere folk inn på kjøkkenet. Og det funker. For maten ser avansert ut, men er enkel å lage.

Boken er delt inn i forskjellige kategorier, som gjør det enkelt å lete opp det nettopp du trenger.

Prøvesmakt: Ramen fried chicken, en rett Johnsen har fått inspirasjon fra David Chang, eieren av Momofoku NY. Denne retten trengte ikke mange ingredienser, og har du erfaring med fritering, går dette på null komma niks.

Passer for: Alle, så fremt man krydrer litt mer. For fulgte man oppskriften ble det litt for tamt. Journalisten som laget denne retten kan heller ikke skryte av å ha fritert mye mat i sin tid, og trengte noen bomforsøk på veien. Et lite tips som dukket opp ved middagsbordet, er at olje ved fritering skal være 140 grader. Dette kan man visstnok sjekke ved å holde en trepinne (spisepinne for eksempel) i olja. Når det begynner å boble rundt pinnen, er olja klar.

Ørjan Johannessen: Endelig helg (Cappelen Damm, kr 399)

Testet av: Lars Gulbrandsen

Terningkast 5: Hvis du er nysgjerrig på hva en verdensmester i kokkekunst serverer sine gode venner og familie når fredagen kommer, vil du finne mye godt her. Mat er følelser, noe som tydelig blir synliggjort. Du kan enten velge en typisk tradisjonsrett her hjemmefra eller driste deg på en smak fra Danmark, Italia eller Frankrike, eller hva med noe godt fra Asia?

VERDENSMESTEREN: Ørjan overbeviser i sin kokebok om helgemat. Foto: Cappelen Damm
VERDENSMESTEREN: Ørjan overbeviser i sin kokebok om helgemat. Foto: Cappelen Damm Vis mer

Prøvesmakt: Vi lagde «Crispy duck salad» (side 92); en rett som hadde «satt seg fast» hos Ørjan Johannessen etter at han spiste den på Hakkasan i New York. Tilfeldighetene ville ha det til at denne anmelder har spist samme rett på Hakkasan i London, og jeg må tilstå: Oppskriften i boka ga fantastisk resultat. Sprøtt andekjøtt kledd inn i hoisin-saus , sesamolje og frø – med en liten dæsj lime over – smeltet sammen salaten med grapefrukt som spennende variant.

Passer for: Alle, men ta med en klype salt Ørjans forord: «Om du vil ha det enkelt, raskt, eller litt mer komplisert, så finner du det i denne boka.» Alle rettene er basert på oppskrifter som er bygget opp fra grunnen av. Gjennomgående er ikke «raskt» et ord vi forbinder med rettene, for ingredienslisten krever sin plass og sin tid – men for noen fantastiske smaker det blir! Pluss for allergitilpassede oppskrifter og anbefalt drikke til hver rett.

Karla Siverts, Eventyrlig - jakten på de beste norske råvarene (Gyldendal, kr 449)

Testet av: Christopher Sjuve

Terningkast 5: Denne boka er spekket med gode bilder. Bildene gir den nordiske følelsen du får når tallerkener ligger på slitte trebord og steinplater. Det er stilrent, vakkert og naturlig.

NATURENS GAVER: Avdøde Karla Siverts dro blant annet til Rogaland på jakt etter Norges beste råvarer. Foto: Gyldendal forlag
NATURENS GAVER: Avdøde Karla Siverts dro blant annet til Rogaland på jakt etter Norges beste råvarer. Foto: Gyldendal forlag Vis mer

Boka tar deg med ut i åkeren, ut på havet og opp på fjellet. Du får nesten følelsen av å være der ute i elementene hvor vinden tar tak i håret ditt. Det lekre designet, de enkle og ujålete oppskriftene, sammen med gode tekster gjør dette til en inspirerende og praktfull kokebok.

Det beste med boka er at den oser av overskudd og glede. Den vil være inspirerende for alle som liker god, naturlig mat tilberedt på en enkel måte.

Prøvesmakt: Vi lagde en typisk rett fra boken, nemlig dampede kveitekoteletter med råkost og eggesmør (side 193). Selve oppskriften var god, men fremgangsmåten er skrevet uten avsnitt. Det gjør at oppskriftene ikke er så enkle å følge underveis, mens du lager maten på kjøkkenet.

Passer for: Denne boka er for matelskeren og en som elsker råvarer mer enn teknikk. Selv om oppskriftene er relativt enkle, er det mange ingredienser du ikke får kjøpt i mange dagligvarer (sik, kråkeboller og margbein, for eksempel). For å få glede av denne kokeboken bør man være skikkelig matglad og godt kjent med hvordan man får tak i godsakene.

Kulinarisk akademi, Kok og stek (Gursli Berg, kr 399)

Testet av: Christopher Sjuve

NYTTIG: Kok& stek er en nyttig, solid og gjennomarbeidet kokebok som mange vil ha glede av.  Foto: Gursli Berg)
NYTTIG: Kok& stek er en nyttig, solid og gjennomarbeidet kokebok som mange vil ha glede av.  Foto: Gursli Berg) Vis mer

Terningkast 6: Vet du forskjellen på blansjering og posjering? I denne boka tar kokkene på Kulinarisk Akademi for seg de mest grunnleggende teknikkene. Boka er delt opp i to deler, koking og steking. I delen om koking handler det om henholdsvis koketeknikkene (posjering, blansjering, confitering, sous vide) og steketeknikkene (pannesteking, braisering, ovnssteking, grilling og fritering).

Boka virker solid og gjennomarbeidet. Oppskriftene er mangfoldige og varierte. Gjennom å ha fokus på teknikk blir boka nesten som en lærebok, uten av det er påtrengende. Det hele er pakket i fin design. Det eneste som tidvis trekker ned er bildene. De kan noen ganger framstå som litt livløse under det tilstrebede, pedagogiske tilsnittet. Men dette er et lite minus i en bok der alle har noe å lære - og la seg inspirere av.

Prøvesmakt: Entrecôte, side 131. Dette er en helt grunnleggende teknikk for å steke biff. Og den er godt beskrevet og enkel å følge.

Passer for: Boka er nyttig både for en nybegynner og en som er varm i trøya. Boka er pedagogisk og instruktiv og vil kunne være en oppslagsbok i årevis. Det brede spekteret av oppskrifter gjør «Kok og stek» til en bok man trygt kan gi bort til alle matglade.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!