Nye dagligvarer vinter 2021:

Her er årets søteste nyheter

Hundrevis av søte nyheter er på vei til butikkene, men vi må også vinke farvel til noen gamle favoritter.

NYTT NÅ: Her er et lite knippe av de søte nyhetene som kommer i butikk denne uken.
NYTT NÅ: Her er et lite knippe av de søte nyhetene som kommer i butikk denne uken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ostepop med sjokoladetrekk, enhjørningsmarshmallows og kjærlighet med bruspulver. Februar er som kjent et av de tre store lanseringsvinduene for nye varer i butikkene, og blant dem er det en rekke søte- og sjokoladenyheter.

Fra Freia er det ikke overraskende sjokolade som står i høysetet. Folkefavoritten Walters Mandler kommer i en mindre utgave, ei plate på 60 gram. Melkesjokoladen kommer i store knapper, som både kan spises som de er - eller brukes som kakepynt. Det kommer også en ny mørkere melkesjokoladeplate, med røstede mandler.

FOLKESMAKEN? Nå har også Freia valgt å invitere folket med i produktutviklingen. Først ut er Melkesjokolade med brownie, fudge og havsalt. Foto: Mondelez
FOLKESMAKEN? Nå har også Freia valgt å invitere folket med i produktutviklingen. Først ut er Melkesjokolade med brownie, fudge og havsalt. Foto: Mondelez Vis mer

En av dem er Freias Melkesjokolade med brownie, fudge og havsalt. Sjokoladeprodusentene har de siste åra kommet med en rekke nye smaker i de klassiske, store sjokoladeplatene, og i fjor inviterte Freia det norske folk til å sende inn sine forslag.

Vinneroppskriften som ble valgt blant mer enn 50.000 innsendte forslag, og over 20.000 kombinasjoner ble sendt inn av Andrine Lothe Måge (19) fra Os.

Kundedrevet innovasjon er noe blant annet Q-meieriene har hatt stor glede av i flere år.

I tillegg kommer Freia med en ny Cookie-glede med Oreo crème, og en rosa, Lady Gaga-brandet versjon av vanlige Oreo-kjeks.

I år tar også Nidar steget inn i kjeks-hyllene med to varianter: Nidar Caramel & Crunch og Nidar Salted Peanut Butter. Nidar kommer også med en proteinbar-utgave av New Energy, med krønsj og karamell. I tillegg kommer den store Stratos-plata i en familie-utgave med barnevennlig design.

Også Coop kommer med flere søte nyheter fra egen merkevare; En pakke med småposer med vingummi og krokodiller, en pose med lakrisbiter og en pose med salt lakrisgodteri.

Fra Minde sjokoladefabrikk kommer to mørke sjokoladeplater, en klassisk og en med knasende havsalt.

Cloetta byr på poser med jelly beans, som de kaller Dragéegg Mini, Läckerol med rød appelsin og lakris, og Ahlgrens Bilar kommer i små poser med radiobilar, med smak av popcorn, cola og sukkerspinn.

Bonbon-dropsene kommer med dropsene Andemad, karamelldrops med lakrissmak. Og Brynild lanserer mindre utgaver av sine søte og salte Mix-poser.

ENHJØRNINGER OG REGNBUER: Instavennlige marshmallows fra Sweetfire. Foto: Produsenten
ENHJØRNINGER OG REGNBUER: Instavennlige marshmallows fra Sweetfire. Foto: Produsenten Vis mer

Fra Conaxess, selskapet som distribuerer fjorårets store godteridiller, krokodiller og hockeypulver, kommer flere spennende søte nyheter. Sweetfire Unicorn Mallows, er marshmallows med pastellfarger, tipper vi får se mye av i barnebursdager framover. Werther's Originals kommer i ny versjon, en pose med eclairs - karameller fylt med sjokoladekrem.

Menthos kommer med smak av cola, og Chupa Chups-kjærlighetene kommer i assorterte milkshake-inspirerte smaker. Zed Candy kommer med en sprudlende nyhet, Zappers kjærligheter som bruser på tunga, med smak av appelsin, jordbær, blåbær og cola.

Om denne siste nyheten er godteri eller snacks vites ikke, men Orklas OLW Choco Cheese er endelig i butikk. Ostepop dyppet i sjokolade!

Blir det som Smash! bare med ostesmak? Tiden vil vise - følg med - for snart skal vi teste årets nye godteri!

Slutt for Dumle-kjærligheten

Det er ikke ubegrenset med plass i butikkhyllene, så når noen skal inn, må andre ut. Etter mer enn seksti år er det slutt for den karakteristiske Dumle-kjærligheten.

De aller fleste har et forhold til den flate karamellkjærligheten, dyppet i sjokolade, som er både hard og myk på én gang, og som satt seg sjarmerende irriterende fast i tennene når vi prøvde å bite den over.

I mars i år stopper produksjonen av den karakteristiske karamell-kjærligheten.

Årsaken? Produksjonsutstyret er for gammelt, og er vanskelig å vedlikeholde å reparere.

SLUTT: Det er for dyrt å fortsette produksjonen av Dumle-pinnene, så nå blir den karakterisiske karamell-kjærligheten borte. Foto: Fazer
SLUTT: Det er for dyrt å fortsette produksjonen av Dumle-pinnene, så nå blir den karakterisiske karamell-kjærligheten borte. Foto: Fazer Vis mer

- Vi har prøvd å finne en løsning for å fortsette produksjonen på en effektiv og bærekraftig måte, men dessverre er det ikke lenger mulig. Vi har kommet til den konklusjonen at det ikke er identifisert noe levedyktig alternativ til den nåværende produksjonslinjen, sier Stein Andersen, Country Manager, Fazer Norge, i en pressemelding.

Selskapet har ikke lukket døra helt for et gjensyn med slikkepinnen, men inntil videre er det kroken på døra. Den første flate slikkepinna ble produsert i 1945, og fikk navnet Dumle i 1960.

KREMMERE: Ikke uventet er det allerede lagt ut annonser for Dumle-kjærligheter på Finn.no. Skjermdump: Finn.no
KREMMERE: Ikke uventet er det allerede lagt ut annonser for Dumle-kjærligheter på Finn.no. Skjermdump: Finn.no Vis mer

Smaken av Dumle er det likevel ikke slutt på. Det er fortsatt mulig å få Dumle-karameller, både i pose og løsvekt. Skulle du være ekstra glad i konsistensen på slikkepinnene, med hard karamellkjerne, finnes det fortsatt kjærligheter i flere butikker - og annonsene har allerede dukket opp på Finn.no.

Cuba-krise på Rema 1000

En annen klassiker som blir vanskeligere å få tak i framover er Cuba. Lavpriskjeden Kiwi kuttet den populære sjokoladen fra de fleste av sine butikker for flere år siden, og denne uka forsvinner den også fra Rema 1000, melder Nettavisen.

- Vi har dessverre begrenset plass i hylla, og jobber alltid med å gjøre utvalget vårt så attraktivt for kundene som mulig. Cuba har rett og slett solgt ganske lite noen år, og da vi skulle rydde plass til spennende nyheter i sjokoladehylla fra neste uke var det naturlig å ta ut Cuba snarere enn en bestselger, skriver Calle Hägg, PR- og kommunikasjonssjef i Rema 1000, i en e-post.

- Vi vet at Cuba har noen tilhengere, men vi tror nyhetene som kommer inn skal slå godt an hos de sjokoladeglade blant oss. Det er blant annet snakk om en ny, crunchy New Energy fra Orkla og Melkesjokolade med brownie fudge og havsalt fra Freia.

I tillegg til disse to, forsvinner flere av de siste åras godterinyheter - som planlagt. Flere av produsentene lanserer sine sjokolader med nye smaker, i såkalt limited editions, eller begrenset opplag. Står det limited edition på din favorittsjokolade, er det altså bare å hamstre, så lenge de er i butikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer