Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av bacon, sunt og usunt

Her er baconet du kan spise med god samvittighet

Det er ikke ett fett hvilket du velger, men vær obs! Det er store variasjoner, også for samme produkt. 

BACON: Det er stor forskjell på salt- og fettinnholdet i butikkbacon, vi har sett på næringsinnholdet og funnet fram til de sunneste valgene. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no
BACON: Det er stor forskjell på salt- og fettinnholdet i butikkbacon, vi har sett på næringsinnholdet og funnet fram til de sunneste valgene. Foto: Erik Helgeneset / Bramat.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat.no): Har du noen gang lurt på hvilket bacon som er sunnest, eller gått ut ifra at alt bacon er usunt?

Sannheten er at næringsinnholdet i de fleste bacon-produkter varierer over tid, slik at det faktisk er ganske utfordrende å vite hvilken type som et sunnest.

Men noen bacon er mye magrere enn de andre, og skiller seg derfor positivt ut.

Tre hovedgrupper av bacon

Bacon kan grovt inndeles i magert (mindre enn 10 % fett), mellomfeit (mellom 10-20 % fett) og vanlig feit bacon (mer enn 20 % fett).

I den magreste gruppen finner vi bacon av svin, storfe og kalkun, mens feitere bacon kun er laget av svin.

Se også vår test av kyllingbacon(!)

Vekslende fettinnhold

Til tross for at mange produsenter deklarer fettinnholdet i sitt bacon, er dette kun veiledende eller grove gjennomsnittverdier.

I virkeligheten kan hver bacontype ha et svært varierende fettinnhold fra produkt til produkt, gjerne 10 prosent variasjon.

Av samme grunn er det like mange produsenter som faktisk ikke deklarerer næringsinnholdet.

Bacon er nemlig et produkt der både innholdet av fett og energi naturlig varierer mye. Når fettinnholdet går opp, synker protein- og vanninnholdet.

Saltinnholdet varierer med fettinnholdet

Når bacon saltes, vil ikke fettet ta til seg dette saltet. Det er kun kjøttet som tar til seg salt, med mindre saltlake sprøytes direkte inn i produktet.

Det aller beste er å velge tørrsaltet bacon.

Velger du en type bacon med mye fett og lite kjøtt, får du dermed et bacon med mindre salt, enn om du velger en type med mye kjøtt som har tatt til seg mye salt.

Slik velger du bacon

Det beste for helsen er å velge det magreste baconet. Det gir nemlig færre kalorier, fett og mettet fett.

Du kan også prøve å se etter bacon med færre hvite striper. Desto mindre synlig hvitt det er i pakken, desto mindre fett inneholder det. Ulempen er at da kan du få et produkt som kan være litt saltere.

Er du en av dem som spiser en del salt fra før, og som bør kutte ned på saltet, kan det være lurt å velge bacon etter saltinnhold, og ikke være så opptatt av fettet.

Mye av fettet på baconet smelter tross alt bort i stekepannen.

Jo mer du steker baconet, jo «magrere» blir det baconet du ender opp med å spise.

Med mindre du heller stekefettet over maten før du begynner å spise da.

Det er også lurt å se etter hvilken røykemetode som er brukt.

Mattilsynet anbefaler å spise mat som er ”røkt” med røykearoma (også kalt regenerert røyk eller flytende røyk) fremfor tradisjonell røyking.

Metode for røyking kan ha en påvirkning på kreftrisiko. På en del av baconet som er med i denne testen, er det oppgitt om det er brukt røykaroma eller tradisjonell røyking, på andre står det ingenting om dette.

Les også: Er røkt mat farlig?

Å spise bacon en gang i blant er neppe skadelig, men dersom du har bacon på tallerkenen flere ganger i uken kan du med fordel velge det magreste og et med røykearoma.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på bacon som finnes i de største dagligvarekjedene.

Vi har gått ut fra næringsinnholdet som er deklarert på hvert produkt, selv om vi et at dette kan variere fra produkt til produkt innen hver type.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av baconet, har vi sett på hvor mye mettet fett, salt og protein det inneholder. Protein har trukket opp, mens innhold av mettet fett og salt har trukket ned.

Vi har valgt å gi terningkast 2-6 fordi det var såpass stor forskjell på næringsinnholdet til de forskjellige typene bacon, at vi ønsket å bruke nesten hele terningen.

Produktene er testet opp mot hverandre, slik at en type som får terningkast 3 i denne testen, ikke nødvendigvis ville fått det samme hvis det ble testet opp mot andre typer bacon.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Overvektig av for lite søvn?
Lyst på en aktiv vår og sommer?
Lammemørbrad med persillerotkrem

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!