TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Rema 1000s er blant de billigste, og også den aller beste i vår test av ferdig pepperkakedeig.
TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Rema 1000s er blant de billigste, og også den aller beste i vår test av ferdig pepperkakedeig.Vis mer

Test av pepperkakedeig 2016:

Her er den beste pepperkakedeigen

Nesten billigst ble best i test. 

En god pepperkakedeig skal være smidig og lett å kjevle tynt ut.

Den skal ikke være for klissete, men heller ikke for hard - men i valget mellom de to, er en klissete deig best, fordi da kan du bruke litt ekstra mel ved utbaking.

LETT: En god deig skal være lett å kjevle tynt ut - og enkel å løfte over på stekeplaten. Her, vinnerdeigen fra Rema 1000.
LETT: En god deig skal være lett å kjevle tynt ut - og enkel å løfte over på stekeplaten. Her, vinnerdeigen fra Rema 1000. Vis mer

Pepperkaker skal ha en karakteristisk smak av julekrydder som nellik, kanel, ingefær, kardemomme - og pepper.

Svart, hvit, grønn eller rosé? Se vår pepperguide.

Utvalg av pepperkakedeiger

Vi har testet ni ferdige pepperkakedeiger.

Verdt å merke seg er at Baker Hansens tradisjonelle pepperkakedeig ikke er med fordi den ikke var tilgjengelig (tross flere besøk hos forhandler).

Vi har også tatt med to glutenfrie pepperkakedeiger (en fra Fria og en fra Baker Hansen).

Glutenfrie deiger er vanligvis mer utfordrende å bake ut. Disse to er vurdert etter samme kriterier som de andre deigene, og kommer relativt godt ut av testen.

To pepperkakedeiger skiller seg positivt ut: Rema 1000 og Samson.

Rema 1000s pepperkakedeig ble best i test på grunn av litt bedre utseende, bakeevne - og hakket mer karakteristisk smak. I tillegg koster den omtrent en tredjedel av Samsons pepperkakedeig.

Lite pepper i pepperkaker

Kun Samson og Berthas pepperkakedeig oppgir å inneholde pepper. Meny, Baker Hansen og Coop oppgir krydder, men ikke pepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to billigste pepperkakedeigene, fra Ikea og Rema 100 oppgir ikke hvilket krydder som er i, bare at det inneholder «bestrålt krydder».

Med unntak av Samson og speltdeigen fra Baker Hansen, som er bakt med meierismør, er alle bakt med en blanding av margarin og vegetabilsk olje. (Baker Hansens tradisjonelle pepperkakedeig lages også med meierismør, men den er altså ikke med i testen).

Smør eller margarin? Se hva du bør bruke når.

Fria glutenfri deig inneholder palmeolje.

Ulik bakeevne

Det er stor forskjell på hvor lette deigene er å kjevle ut.

På de fleste står det at deigen skal være kjøleskapskald. Da er ofte deigen hard og kan virke tørr, og vanskelig å kjevle ut til en tynn leiv.

Baker du ut deigene når de er romtemperert, kan deigen føles klissete, og det er vanskelig å forme figurer.

For løs deig gir pepperkaker som mister formen og de blir ikke pene å se på. Dette så vi spesielt i de to glutenfrie deigene vi testet.

Da hjelper det å bruke litt ekstra (eventuelt glutenfritt) mel, som gjør at deigen blir lettere å arbeide med.

Resultat

Flere av de ferdig stekte kakene har god og karakteristisk pepperkakesmak, men noen smaker litt tamt.

Noen deiger hevet seg også og da ble pepperkakene litt tykke.

Ikea sin deig virket som den hadde skilt seg og ikke var helt ferdig eltet, og da ble resultatet ujevnt og lite pent å se på.

Pepperkakedeigene i butikk selges i plastbokser med cirka én kilo deig, som er en fin størrelse. Bakeriene har sin egen innpakning og disse deigene koster også litt mer.

UJEVN: Meny sin pepperkakedeig (til venstre) virket litt grov, og kunne nesten se ut som om den var stekt med sammalt mel. Til høre: vinnerdeig fra Rema 1000.
UJEVN: Meny sin pepperkakedeig (til venstre) virket litt grov, og kunne nesten se ut som om den var stekt med sammalt mel. Til høre: vinnerdeig fra Rema 1000. Vis mer

TIPS: Skal du lage pepperkakehus, så husk at du steker deigen litt lenger enn vanlige pepperkaker. Pepperkakedeigen fra Rema 1000, Europris, Samson og Baker Hansen egner seg godt til pepperkakehus.

Skal du bake med barn så er det greit at deigen ikke er for klissete, så pass på at den er avkjølt før kjevling.

IKEA pepperkakedeig

1 kg, 29,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen er dårlig eltet slik at det er lyse og mørke felter når deigen kjevles. Deigen virker søt og klissete.

Det er ikke lett å stikke ut til fine figurer og de hever seg når de stekes og flyter litt utover.

Pepperkakene smaker lite og blir ikke helt sprø. De er heller ikke fine å se på for de er ujevne på overflaten.

Baker Hansen - Glutenfri pepperkakedeig

850 g, 95 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen blir fort klissete, så den bør være kjøleskapskald når den kjevles ut, men den er lett å kjevle.

Bruk eventuelt glutenfritt mel ved utbaking.

Vanskelig å flytte figurer over på stekebrett slik at de holder formen.

Steken blir ujevn. De smaker godt av krydder, men kakene er ikke fine!

Meny

1 kg, 39,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen er lett å kjevle ut nå deigen har romtemperatur, men er litt hard når den tas rett fra kjøleskapet og da er det vanskelig å kjevle deigen tynt nok.

Brukte litt mel ved utkjevling. Lett å stikke ut figurer og flytte over på stekebrett.

Kakene hever seg litt. Stekes etter anvisning på pakken.

Pepperkakene får en «flekkete» overflate og ser ut som om de er laget med sammalt mel.

Smaken er litt for tam. Vi savnet pepperkakesmaken.

Coop

1 kg, 49,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen er løs og lett å kjevle når den har stått i kjøleskapet en stund før utbaking.

Figurene mistet lett fasongen når de skulle flyttes over på stekebrett. Deigen hevet seg og deigen var ujevnt blandet, noe som gjorde at kakene ble ujevnt stekt.

Kakene blir sprø men de har lite smak og her savnet vi pepperkakesmaken.

Bertas, Europris

1 kg, 39,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen ble bakt ut når den var romtemperert og da var den lett å kjevle og stikke ut figurer, men det var vanskelig å flytte figurene over på brett slik at de holdt fasongen.

Vi måtte bruke litt mel ved utbaking og da gikk det bedre.

Det står ikke på pakken, men denne deigen bør stå kjølig en stund før utbaking.

Kakene blir gylne og sprø, og har god pepperkakesmak.

Fria Glutenfri pepperkakedeig

500 g, 62,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen er frossen og må tines i kjøleskap før bruk.

Deigen er lett å kjevle, men den blir fort klissete og løs og da er det vanskelig å trykke ut deigen og få fine figurer som legges over på brettet.

Tips er å kjevle deigen ut i små porsjoner og hold deigen kald. Det er lurt å bruke litt glutenfritt mel ved utbaking. De blir litt lyse på fargen.

Her er den beste pepperkakedeigen

Kakene ble sprø og tynne.

Smaker godt av pepperkakekrydder

Baker Hansen - Spelt pepperkakedeig

1 kg, 95 kroner

Deigen var lett å kjevle, men den virker litt tørr. Lett å stikke ut figurer og flytte over på stekebrett. Steken blir jevn og fin.

Kaken blir sprø og smaker godt av pepperkakekrydder.

Samson

1 kg, 85 kroner

God deig lett å kjevle og trenger ikke mel.

Her er den beste pepperkakedeigen

Lett å stikke ut figurer og flytte over på stekebrett.

Figurene holder seg fine under steking.

Kaken får fin farge og blir sprø. De smaker godt av pepperkaker, men kanskje litt tam.

Den hadde likevel fin smak av ingefær, og dette var smaksfavoritten til de aller fleste som smakte på pepperkakene.

Mesterbakeren, Rema 1000

950 g, 29,90 kroner

Her er den beste pepperkakedeigen

Deigen er lett å kjevle og den bør kjevles ganske tynt for å få tynne pepperkaker. Lett å stikke ut til figurer og figurene er enkle og beholder fasongen når de legges over på bakepapir.

Trenger ikke bruke mel under utkjevling

Jevn stek etter anvisning på pakken.

Kakene blir mørk gyllenbrune.

Pepperkakene smaker godt av julekrydder og er sprø og god å spise.

Best i test!

Les også:

Bake nå? Slik varer kakene helt til jul

Tips til pepperkakepynting

Tre julekaker som faktisk blir spist