Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå får du matkasser med lokalmat:

Her er matkassene med lokale spesialiteter

Snart kjøper vi lokalmat for fem milliarder i året.

MATKASSE: Daglig leder Nicholas Hoddevik i Bondens kasse startet med lokalmatkasse for under et år siden. Nå leverer firmaet rundt 200 matkasser fra 40-50 leverandører per måned og regner med en omsetning på rundt to millioner kroner i år. Foto: Haakon Nordvik
MATKASSE: Daglig leder Nicholas Hoddevik i Bondens kasse startet med lokalmatkasse for under et år siden. Nå leverer firmaet rundt 200 matkasser fra 40-50 leverandører per måned og regner med en omsetning på rundt to millioner kroner i år. Foto: Haakon Nordvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å finne fram til lokale spesialiteter i Norge har til nå nærmest vært en liten detektivøvelse. Nå holder det å være nysgjerrig. Overalt i landet popper det opp med nye salgssteder for lokalmat.

Matkasse med kortreist mat

Kanskje er du blant dem som allerede abonnerer på en middagskasse. Kanskje er du også interessert i lokalmat. Nå har flere regnet seg fram til at matkasse + lokalmat= suksess.

GODT OG NÆRT: Maten er den samme kortreiste, men riktig så rustikk ser ikke matkassen ut når du henter den. Kundene får sin lokalmat i pappesker. Foto: LIV BERVEN
GODT OG NÆRT: Maten er den samme kortreiste, men riktig så rustikk ser ikke matkassen ut når du henter den. Kundene får sin lokalmat i pappesker. Foto: LIV BERVEN Vis mer

Ennå er omfanget beskjedent, men mye tyder på at matkasser med lokale delikatesser vil vokse.

Regjeringens mål om lokalmatsalg for 10 milliarder kroner i 2025 er snart halvveis nådd, lenge før tida. Ikke noe matvaresegment vokser mer enn lokalmat i Norge.

MAT MED SJEL: Folk vil ha noe annet enn bare fokus på pris, mener Nina Sundquist, administrerende direktør i Matmerk. Vi vil ha kortreist, lokal mat. Foto: Signe Dons/Aftenposten/NTB Scanpix 
MAT MED SJEL: Folk vil ha noe annet enn bare fokus på pris, mener Nina Sundquist, administrerende direktør i Matmerk. Vi vil ha kortreist, lokal mat. Foto: Signe Dons/Aftenposten/NTB Scanpix  Vis mer

- Veksten i lokalmat er folks svar på at de er drittlei fokus på pris. Folk vil ha mat med sjel, sier Nina Sundquist, administrerende direktør i Matmerk til Dagbladet. Matmerk er en stiftelse som som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon.

Nye matkasser

Noen matkasseleverandører satser på middagsmat rett fra bonden, andre på en blanding av middag og lokale delikatesser til frokost og lunsj. Noen leverer for hele uka, andre for helga.

Mange selger også direkte nettsteder som Hanen og lokalmat fra Trøndelag .

Helt ny i høst er Lokalmatkassen, med mat fra Numedal, Hallingdal, Sigdal og Modum. Konseptet skiller seg ut ved å være skreddersydd hyttefolkets rute og dem som vil kose seg med lokale delikatesser i helga.

I kassen funner du både frokost, middag og turmat, et ønske fra kundene.

Ønsker lokal mat

På Sør-Vestlandet har Bondens kasse levert lokalmat rett fra bonden i snart et år. Nytt i høst er at du også kan bestille lokalt øl.

SMÅMAT: Lokalmatkassen i Buskerud tilbyr kommende helg blant annet småmat fra Geilo, gjeddekaker fra Sokna og varmrøkt laks fra Hemsedal. Før jul tilbyr julekasser med lokalprodusert ribbe og pinnekjøtt. Helgemenyen består også av turmat som kan lages over bål eller spises innendørs. Foto: Nevada Berg
SMÅMAT: Lokalmatkassen i Buskerud tilbyr kommende helg blant annet småmat fra Geilo, gjeddekaker fra Sokna og varmrøkt laks fra Hemsedal. Før jul tilbyr julekasser med lokalprodusert ribbe og pinnekjøtt. Helgemenyen består også av turmat som kan lages over bål eller spises innendørs. Foto: Nevada Berg Vis mer

- Vi rakk aldri å lansere. Vennene våre la ut nyheten om Bondens kasse på Facebook og da var det gjort, forteller daglig leder Nicholas Hoddevik, som nå leverer rundt 200 kasser fra 40-50 leverandører månedligog regner med en omsetning på rundt to millioner kroner i år.

- Dette er bare starten. Det er nå veksten kommer, sier han.

Bondens kasse, som har base i Haugesund, inneholder middager og produkter som syltetøy, saft, ost og spekemat. Kokebokforfatter og matekspert Margit Vea står for oppskriftene.

Matkassen leveres i Haugesund- og Stavanger-området, mens Bergen står for tur. Her vil Bondens kasse konkurrere med blant annet Matkollektivet som bringer mat fra bønder hjem til kundene en gang i uka.

Mye tyder på at kvaliteten på norsk mat øker. Mesterkokk Arne Brimi mener for eksempel at det nærmest har skjedd en revolusjon med norske poteter

Fortsetter interessen, kan det fort gå slik gårdbruker Åsmund Bjertnæs på Nøtterøy ønsker; at minst 80 prosent av potetene i løpet av ti år skal være norske,

Matreise rett hjem

Også i innlandet skjer det mye. I matkassen fra Thors på Toten er mye av maten kortreist, og kassen har ofte lokale spesialiteter. Det kan være pølser fra Brandbu eller erterbrød fra Holmen Crisp, et tynt proteinrikt flatbrød med mel av gule erter som har vært bakt siden vikingtida.

MATKASSE PÅ VESTLANDET: Slik kan en matkasse fra Bondens kasse se ut. Du får den i Haugesund og Stavanger-området, etter planen snart også i Bergen. Foto: Haakon Nordvik
MATKASSE PÅ VESTLANDET: Slik kan en matkasse fra Bondens kasse se ut. Du får den i Haugesund og Stavanger-området, etter planen snart også i Bergen. Foto: Haakon Nordvik Vis mer

I dag lages det bare på Toten, hvor det akkurat nå er høysesong. Omtrent 70 prosent av årets erterbrødproduksjon selges fra nå og fram til jul, til Norge og nordmenn i utlandet.

- Folk er interessert i annerledes produkter, sier Camilla Rostad, eier og daglig leder av Holmen Crisp, en gang en del av Holmens Brænderi.

LOKALMAT: Camilla Rostad bringer gamle tradisjoner videre med sine rømmebrød, erterbrød og poteflatbrød. Foto: HOLMEN CRISP
LOKALMAT: Camilla Rostad bringer gamle tradisjoner videre med sine rømmebrød, erterbrød og poteflatbrød. Foto: HOLMEN CRISP Vis mer

Sesongbasert lokalmat

Også lenger nord satses det på lokale spesialiteter.

Matkassen «Mattid» til mesterkokk (og Dagblad-kokk) Arne Brimi og kompanjong Arne Hjeltnes, inneholder« litt økologisk og mye lokalt».

Se også vår test av Mattid.

Nedslagsfeltet er Trøndelag, med mål om å bli landsdekkende. EtterTrøndelag følger Møre og Romsdal, Gudbrandsdalen, Nordland og Oslo.

Innholdet vil variere etter hvor kassene pakkes og leveres.

- Vi har reist mye rundt i Norge og har samlet på mange spennende smaker og tradisjoner. Denne matkulturen forsøker vi å bringe videre, sa Brimi i forbindelse med lanseringen tidligere i høst.

Arne Brimi har lenge ment at de lokale norske osteprodusentene nå er så gode at vi er i ferd med å gå forbi andre oster i Europa.

I forrige uke fikk han rett. Da danket Kraftkar fra Nordmøre ut både Roquefort, Parmesan, Manchego og Stilton - og ble kåret til verdens beste ost.

Lokalmat-hyttekos

Jungeltelegraften går fort når det gjelder lokalmat. På kort tid har den nye lokalmatkassen i Buskerud gjort seg bemerket blant hyttefolk og fastboende.

Bak matkassen står de tre matnettverkene Eventyrsmak, Hallingkost og Matopplevelser i Numedal, samt rådgviningsfirmaet See New.

HENTER HOS KONKURRENTEN: Lokalmatkassen deles ut på elleve supermarkeder, som ikke får noe for tjenesten. Her er Terje Emil Grøstad på vei ut med sine kasser. Lokalmatkassen kommer etter ønsk fra kundene fordelt på to pappkasser,  slik at de er lettere å plassere i bilen.  Foto: LIV BERVEN
HENTER HOS KONKURRENTEN: Lokalmatkassen deles ut på elleve supermarkeder, som ikke får noe for tjenesten. Her er Terje Emil Grøstad på vei ut med sine kasser. Lokalmatkassen kommer etter ønsk fra kundene fordelt på to pappkasser,  slik at de er lettere å plassere i bilen.  Foto: LIV BERVEN Vis mer

Nedslagsfeltet er en lokalbefolkning på 30 000 mennesker og like mange hytteboere. Konseptet er enkelt: Plukk opp helgematen på et av elleve hentesteder på veien til hytta , eller i nærheten av der du bor.

På helgemenyen denne uka står blant annet av småmat fra Geilo, gjeddekaker fra Sokna, varmrøkt laks fra Hemsedal og skinkesteik fra Krøderen. Til kaffen vanker goalefse fra Hemsedal og lefsekling fra Ål.

De elleve supermarkedene får ikke ett øre for å være hentesteder. De ønsker å støtte lokalmaten - og håper at kundene som stopper kjøper andre ting, som drikkevarer og husholdningsartikler hos dem.

Lokalmatkassen selges foreløpig bare i nærområdet.

- Får vi mange nok henvendelser, vil vi vurdere å kjøre kassene til hentesteder i større byer, sier Berven.

Våger å satse

De store matvarekjedene er også blitt modigere og satser på produkter du før ikke fant. Både Coop, Jacobs og Meny får mye skryt av folk i bransjen. Salgstallene vitner om suksess.

Mens dagligvaremarkedet vokste med 3,5 prosent fra 2014 til 2015, økte lokalmatmarkedet med 10,3 prosent, tre ganger så mye.

For Norgesgruppen er økningen enda større. Ifølge gruppens egne tall økte Norgesgruppen (Kiwi, Meny, Jacob's, Spar og Joker) lokalmatsalget med nesten 250 prosent på fem år.

Også i Oslo finner du små lokalmatsatsinger. Mathallen og Maschmanns selger lokalmat. Det samme gjør butikker som Lille Tøyen Kolonial og.Kokkeløren.

Går sammen, blir sterke

Når lokalmatsalget øker, gir det gode ringvirkninger, påpeker Berven i Lokalmatkassen.

STERKE SAMMEN: Disse fire representerer Lokalmatkassen. Fra venstre Liv M. Berven ( Matopplevelser i Numedal), Ann-Irene Haugen (Hallingkost),  Anette Hassel Solbakken (Eventyrsmak) og Hilde Skotland Mortvedt (SeeNew). Matkassen er del av en større matsatsing lokalt og har blant annet fått støtte fra  Innovasjon Norge. Foto: Nevada Berg
STERKE SAMMEN: Disse fire representerer Lokalmatkassen. Fra venstre Liv M. Berven ( Matopplevelser i Numedal), Ann-Irene Haugen (Hallingkost), Anette Hassel Solbakken (Eventyrsmak) og Hilde Skotland Mortvedt (SeeNew). Matkassen er del av en større matsatsing lokalt og har blant annet fått støtte fra Innovasjon Norge. Foto: Nevada Berg Vis mer

- Det betyr alt fra flere dyr på beite til flere arbeidsplasser. Matkassene våre pakkes for eksempel på Hemsedal flatbrødpakkeri, sier hun.

Mest fornøyd er hun med musklene det har gitt å samarbeide.

- V kjente til så mange gode produkter, men lurte på hvordan vi skulle få dem ut til folk. Ved å slå oss sammen, klarte vi det.

Les også: Her kalles lokal mat og drikke for skjærgårdssmak

Lokalmatsalget vokser med rekordfart

Det er vanskelig å forklare hva «pjalt» er, men nesten alle på Røros har sin egen oppskrift

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!