Fagblad avslører: Vinmonopolet tar seg dobbelt så godt betalt som Systembolaget

Her får du ølet mye billigere

I Norge er ølet mellom 53 og 200 prosent dyrere enn i Sverige.

PRISHOPP: Det er store prisforskjeller på øl som selges på Vinmonopolet i Norge og på Systembolaget i Sverige. Systemet tar seg mye mindre betalt for å selge ølet. Selv norskbrygget håndverksøl koster mindre i Sverige. Illustrasjonsfoto: BENJAMIN A. WARD
PRISHOPP: Det er store prisforskjeller på øl som selges på Vinmonopolet i Norge og på Systembolaget i Sverige. Systemet tar seg mye mindre betalt for å selge ølet. Selv norskbrygget håndverksøl koster mindre i Sverige. Illustrasjonsfoto: BENJAMIN A. WARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norges eneste fagavis om øl, ProBeer, har sammenliknet prisene på tilfeldig valgte ølsorter som selges både på Vinmonopolet og Systembolaget.

Sammenlikningen viser ikke bare enorme prisforskjeller.

Den viser også at Vinmonopolet tar seg dobbelt så godt betalt som Systembolaget for å selge samme flaska med øl.

På Vinmonopolet er ølet mellom 53 og 200 prosent dyrere enn på Systembolaget.

Polvarer for to milliarder

Det gir løft for grensehandelen. Totalt handler nordmenn polvarer for to milliarder norske kroner i Sverige, ifølge Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF).

Nordmenn bidrar så sterkt til omsetningen for Systembolaget i for eksempel Strømstad, at det tilsvarer et vinforbruk pr innbygger over 15 år på 441 liter i året. Tilsvarende forbruk pr innbygger i Stockholm er 29,5 liter årlig.

Polet med dobbelt så høy avanse

ProBeer har sett på hvilke avgifter og påslag som kan forklare de enorme prisforskjellene. Sammenlikningen er gjort for en halv liter øl på glassflaske med 6,5 prosent alkohol.

Allerede her, før avgiftene, starter forskjellene. Der Systembolaget tar 3,50 kroner i påslag, tar Vinmonopolet 8,85 kroner. Polet unner seg altså godt over fem kroner mer for å selge den samme ølflaska.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer