Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fagblad avslører: Vinmonopolet tar seg dobbelt så godt betalt som Systembolaget

Her får du ølet mye billigere

I Norge er ølet mellom 53 og 200 prosent dyrere enn i Sverige.

PRISHOPP: Det er store prisforskjeller på øl som selges på Vinmonopolet i Norge og på Systembolaget i Sverige. Systemet tar seg mye mindre betalt for å selge ølet. Selv norskbrygget håndverksøl koster mindre i Sverige. Illustrasjonsfoto: BENJAMIN A. WARD
PRISHOPP: Det er store prisforskjeller på øl som selges på Vinmonopolet i Norge og på Systembolaget i Sverige. Systemet tar seg mye mindre betalt for å selge ølet. Selv norskbrygget håndverksøl koster mindre i Sverige. Illustrasjonsfoto: BENJAMIN A. WARD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges eneste fagavis om øl, ProBeer, har sammenliknet prisene på tilfeldig valgte ølsorter som selges både på Vinmonopolet og Systembolaget.

Sammenlikningen viser ikke bare enorme prisforskjeller.

Den viser også at Vinmonopolet tar seg dobbelt så godt betalt som Systembolaget for å selge samme flaska med øl.

BETENKT: Redaktør Stian Vasvik i ProBeer reagerer på den store prisforskjellen på øl. Foto: ProBeer
BETENKT: Redaktør Stian Vasvik i ProBeer reagerer på den store prisforskjellen på øl. Foto: ProBeer Vis mer

På Vinmonopolet er ølet mellom 53 og 200 prosent dyrere enn på Systembolaget.

Polvarer for to milliarder

Det gir løft for grensehandelen. Totalt handler nordmenn polvarer for to milliarder norske kroner i Sverige, ifølge Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF).

Nordmenn bidrar så sterkt til omsetningen for Systembolaget i for eksempel Strømstad, at det tilsvarer et vinforbruk pr innbygger over 15 år på 441 liter i året. Tilsvarende forbruk pr innbygger i Stockholm er 29,5 liter årlig.

Polet med dobbelt så høy avanse

ProBeer har sett på hvilke avgifter og påslag som kan forklare de enorme prisforskjellene. Sammenlikningen er gjort for en halv liter øl på glassflaske med 6,5 prosent alkohol.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Allerede her, før avgiftene, starter forskjellene. Der Systembolaget tar 3,50 kroner i påslag, tar Vinmonopolet 8,85 kroner. Polet unner seg altså godt over fem kroner mer for å selge den samme ølflaska.

Ansvarlig redaktør i ProBeer, Stian Vasvik, utelukker ikke at Vinmonopolet har gode grunner for å ha så høy avanse. Han er likevel bekymret.

ØLTØRST: Nordmenn bidrar godt til at hver innbygger i Strømstad framstår som ekstremt øltørst. Mens vanlig årskonsum ligger på 20-40 liter i Norden, ligger det på 441 liter pr innbygger i Strømstad. Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØLTØRST: Nordmenn bidrar godt til at hver innbygger i Strømstad framstår som ekstremt øltørst. Mens vanlig årskonsum ligger på 20-40 liter i Norden, ligger det på 441 liter pr innbygger i Strømstad. Fotograf: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- 1. mai økte Vinmonopolets påslag ytterligere. Det gjør at gapet blir større. Jeg er tilhenger av en restriktiv alkoholpolitikk, men er redd prisforskjellen blir så stor at den undergraver Vinmonopolet, sier han.

Han minner om at Norge ikke er en isolert øy.

- Vi må ta inn over oss det som skjer, sier han.

Halvor Bing Lorentzen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Vinmonopolet, minner om at Systembolaget selger over 200 millioner liter øl i året, mens Vinmonopolet selger 2,5 millioner liter.

- De selger øl som i Norge selges i dagligvarehandelen. Det store volumet gjør at prisene blir lavere, sier han.

TAR IKKE FOR MYE: - Fortjenesten vår er direkte knyttet til prisen vi blir tilbudt varen for av våre leverandører, sier Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet
TAR IKKE FOR MYE: - Fortjenesten vår er direkte knyttet til prisen vi blir tilbudt varen for av våre leverandører, sier Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet. Foto: Vinmonopolet Vis mer

En stor andel av ølet Vinmonopolet selger er håndverksøl , mens Systembolaget selger øl fra 3,5 prosent alkohol og over.

Vinmonopolet mener marginen er lav i forhold til annen handel.

- Fortjenesten vår er direkte knyttet til prisen vi blir tilbudt varen for av våre leverandører, sier Bing Lorentzen.

- Men vi opplever dessverre at vi blir tilbudt en pris på øl, uten avgifter, som er høyere enn utsalgsprisen hos Systembolaget. Dette gjør det krevende å holde prisene lave.

Dobbelt så høye avgifter

Avisa ProBeer har tatt høyde for dette og i undersøkelsen brukt øl som har lik innkjøpspris hos Vinmonopolet og Systembolaget.

Konklusjon er, ikke overraskende, at avgiftsnivået er dobbelt så høyt i Norge.

I Norge er avgiften oppunder 30 kroner, den svenske statskassa nøyer seg med 15 kroner.

Tabellen under viser prisforskjellene på 10 tilfeldig utvalgte øl med polstyrke per 23. februar 2018. Valutakursen denne dagen var 95,99. Kilde: ProBeer

BryggeriProduktNorgeSverigeForskjell i prosent
Nøgne ØSpecial Holiday Ale 0,5,84,849,970
AmundsenStillwater Wild Norwegian 0,3364,931,9103
ÆgirIndia Pale Ale 0,3345,929,953
Brooklyn BreweryBlack Chocolate Stout 0,3559,824,9140
Stone BrewingArrogant Bastard 0,559,932,982
Krönleins StockholmFine Festival Beer 0,3332,810,9200
LeffeBlond 0,3347,921,9119
BrewDogPunk IPA 0,3342,523,978
JacobsenGolden Naked Christmas Ale 0,75110,459,984

Alkoholavgiften pr flaske er i Norge på 16 kroner, i Sverige på under sju kroner. (6,57 kr). Momsen er rundt fire kroner høyere i Norge enn i Sverige pr flaske.

STORE FORSKJELLER: Ølet som ble sjekket på Vinmonopolet var mellom 53 prosent og 200 prosent dyrere enn på Systembolaget. FOTO: SCANPIX
STORE FORSKJELLER: Ølet som ble sjekket på Vinmonopolet var mellom 53 prosent og 200 prosent dyrere enn på Systembolaget. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Over halvparten av Norges befolkning har mindre enn to timers kjøretid fra grensa. Avgiftsgapet mellom Norge og Sverige er så stort at det er mye å tjene å handle i Sverige og i overkant fristende å ta med noen flasker ekstra, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), Petter Nome, til ProBeer.

Han tror likevel at de færreste smugler. Når ølsmuglingen til Norge øker, står det andre aktører bak.

Smuglerbonanza

Stadig flere østeuropeiske vogntog fulle av smuglerøl ruller inn over norskegrensa. Ølbeslagene er tidoblet siden årtusenskiftet.

Før kom smuglerne i privatbiler. Nå kommer de i store trailere, nesten uten narrevarer rundt smuglergodset. Det største enkeltbeslaget av øl på Svinesund er 25 000 liter på én trailer. Det ble gjort for rundt ti år siden. Nå nærmer man seg denne mengden på alle trailerne som blir tatt.

Petter Nome er betenkt:

- Det er på tide å sette seg ned og analysere alle særavgiftene. Virker de etter hensikten? Eller tapper de Norge for arbeidsplasser, gir staten lavere inntekter, fungerer som indirekte driftsstøtte til polsk mafia, senker terskelen for å begå lovbrudd i Norge og gir økt forurensing?

Hans løsning er å harmonisere avgiftene med Sverige, for eksempel i løpet av en tiårsperiode.

- Danskene, som har langt svakere økonomi enn oss, har vist at det er fullt mulig å gjøre store grep, ser Nome til ProBeer.

- De fjernet brusavgiften og reduserte ølavgiften med ti prosent. Resultatet var mindre grensehandel, økt salg i Danmark og lavere totalforbruk, i alle fall av brus.

Ølet drar med seg andre varer

Lederen i Fremskrittspartiets ungdomsparti, FpU, er hjertens enig - og utålmodig. Han tror det er enighet i partiet om at avgiftene må ned, men mener moderpartiet handler for sakte.

KREVER HANDLING: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud synes moderpartiet FrP bør gjøre mer for å redusere norske avgifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KREVER HANDLING: FpU- leder Bjørn-Kristian Svendsrud synes moderpartiet FrP bør gjøre mer for å redusere norske avgifter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Etter fem år i regjering burde vi kunne vente mer, sier han.

Også KrF må gå i seg selv, mener FpU-lederen, som synes økningen i grensehandelen er alarmerende.

- KrF må skjønne at vi drikker like mye, uansett pris. Priser Norge seg ut, havner pengene i utlandet. Nordmenn bidrar nå til den svenske statskassa i så stor grad at det må tas politiske grep. Ikke bare kjøper vi alkohol. Drar vi til Sverige, kjøper vi kjøttet vårt der og brusen og andre varer. Min bønn for statsbudsjettet 2019 er at man setter seg ned og ser både på alkoholavgiftene og på alle særavgiftene. Slik som det er nå, kan det ikke fortsette.

Eksemplet og tallene er kontrollert og bekreftet riktig av både Vinmonopolet og Systembolaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!