Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Robinson & Fredag restaurantanmeldelse

Her har det skjedd ting: - Fantastisk!

Det er ikke bare utsikten øverst på Plaza som er helt topp.

GODE UTSIKTER: Alle som kommer seg på toppen av Plaza har mye å se fram til. Foto: Anita Arntzen.
GODE UTSIKTER: Alle som kommer seg på toppen av Plaza har mye å se fram til. Foto: Anita Arntzen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Finnes det noe som er bedre enn å ha null forventninger, og så bli så inni hampen gledelig overrasket?

image: Her har det skjedd ting: - Fantastisk!

Stemningen var nær euforisk. Robinson og Fredag befant seg i 34. etasje, på toppen av Oslo Plaza, men euforien skyldtes ikke den tynne lufta. På bordet foran dem sto en lekkerbisken bestående av svele med plomme, ristede mandler og melkeis – det nest siste innslaget i kveldens seksrettersmeny, som besto av en serie – flere enn seks – gastronomiske nytelser.

- Du har rett, sa Robinson, sukket lykkelig og hevet glasset med dessertvin. – Få ting kan måle seg med hyggelige overraskelser.

PÅ HØYDEN: Mat og utsikt krangler om oppmerksomheten på 34th Restaurant & Bar, som ligger øverst på Plaza.

Det begynte tre timer før. Høstsola sto lavt på himmelen, og fra toppen av Norges høyeste bygning – som lider en svært ublid skjebne i katastrofefilmen «Skjelvet» – framsto Oslo som både spennende og vakker, ja, nesten magisk. Om interiøret ikke er spesielt hyggelig, er utsikten uslåelig.

Full pakke

- Dere har kommet til akkurat rett tid. Fra nå av og utover blir det bare vakrere og vakrere, sa en usedvanlig imøtekommende servitør. En slik som aldri sier «nei, det går ikke», men i stedet «vent litt, så skal jeg se hva jeg får til».

- Når vi først er her, skal vi ikke like godt gå for full pakke?

Robinson mønstret menyen, som ikke var veldig stor, men som inneholdt flere fristelser. Valget falt på 6-rettersvarianten. Men så oppdaget Robinson at den ikke inkluderte fiskesuppa med kamskjell, kongekrabbe og kveite. Var det mulig å bytte ut kalvetartaren med suppa, kanskje? Ikke noe problem. Fredag på sin side hadde mer lyst på kveite enn breiflabb – heller ikke det noe problem. Vinkartet ble også mønstret, men siden det allerede fantes en vinpakke, slo de til på den. Med Riesling fra Rabl, en Pinot Noir fra chilenske Cono Sur, en Rioja fra Monte Cillo, portvin fra Grahams og en dessertvin, igjen fra Cono Sur, kunne pakkens innhold kanskje vært mer spennende. Men den skulle vise seg å duge svært bra.

Festen begynner

Så begynte festen. En delikat tunfisktartar med fennikelskum slo an tonen. Og da neste rett – posjerte vaktelegg med ertemousse og sellerijuice – kom på bordet, tenkte Robinson og Fredag det samme: Hvis det fortsatte sånn, måtte det graves dypt i posen med stjerner.

- Fantastisk, sa Fredag om fiskesuppa, som egentlig bare skulle serveres Robinson. Da dette ble påpekt til servitøren, ble det besvart med et smil.

- Så lett, men samtidig så mye smak, sa Robinson. – Jo, her har det skjedd ting!

Så fulgte kalvetartar (som Robinson egentlig ikke skulle ha, men fikk likevel) med eggeplomme, chipotlemajones, raspet Holtefjellost og ristet bulgur – det siste utgjorde en velkommen og sprø kontrast – og videre: breiflabb med røykt kål, blåskjellskum og syltet fennikel, grillet okse i to varianter – indrefilet og bryst – med mais x 3 (puré, dampet og poppet), pulverisert kantarell og en syrlig og kraftig rødvinssaus smaksatt med norske plommer.

- Mett? spurte Fredag.

- Begynner å bli. Det høres overveldende ut, og det er mye, men kjøkkensjef Robin Sjöholm og hans stab kan sine ting og delikatessene er fint dosert, sa Robinson.

PÅ HØYDE MED DET BESTE: Anmelderne ble overrasket over det høye nivået på Plaza.
PÅ HØYDE MED DET BESTE: Anmelderne ble overrasket over det høye nivået på Plaza. Vis mer

- Det betyr at du er klar for oster og dessert?

Robinson nikket til svar og gledet seg snart over nydelige oster av norsk opprinnelse, som på ingen måte sto tilbake for sine kontinentale slektninger. Deretter to dessert-varianter, den fra før nevnte svelen med melkeis og mandler, og til slutt: norske bær med skum av skyr og sorbé. Akkurat passe søtt og himmelsk lett.

- 1600 kroner per hode for mat og vin er ikke gi-bort-pris, men når maten holder så høyt nivå er det virkelig ikke ille, sa Robinson, og kastet et siste blikk på byen langt der nede.

- Enig, sa Fredag. – Og jeg er veldig, veldig glad for at «Skjelvet» ikke er basert på virkelige hendelser. Da hadde vi gått glipp av et fantastisk måltid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!