NORGESGLASSET: I 2. etasje i Pir Nord ligger Norgesglasset bar, der du får drinker servert i nettopp Norgesglass,. Dette er ett av flere nye spise- og drikkesteder på Gardermoen.
NORGESGLASSET: I 2. etasje i Pir Nord ligger Norgesglasset bar, der du får drinker servert i nettopp Norgesglass,. Dette er ett av flere nye spise- og drikkesteder på Gardermoen.Vis mer

Flyplassmat: De nye restaurantene på Oslo Lufthavn Gardermoen:

Her kan du spise på Gardermoen

Snart slutt for Upper Crust og Seafood bar, se hva du får i stedet. 

(Dagbladet): Skal du fly fra Gardermoen i påsken? Da kan det hende du må - eller vil - gjøre noen små justeringer i spise- og drikkeplanene dine.

Utbyggingen og åpningen av «nye Gardermoen» skjer ikke offisielt før 27. april, men den nye terminalen (husk å gå til venstre om du skal fly med Norwegian) og Pir Nord er allerede i bruk, om enn ikke hundre prosent ferdigstilt.

Og med dette, en rekke nye restauranter, barer og kiosker.

Forrige uke åpnet hele fem; Bølgen & Moi Food Garage, Humle & Malt, Flybar, TGI Friday's, Haven, Fiskeriet, Havsalt og Jamie's Italian.

Jamie's Italian er en del av den britiske TV-kokken, mataktivisten og filantropen Jamie Olivers italienske restaurant-kjede, og storebror til Jamie's deli som åpnet på innland i høst.

Bredere tilbud, lavere priser

Skal du ut på reise i påsken har du 30 ulike serveringstilbud å velge mellom:

Samson i avgangshallen
Her får du ulike bakevarer og påsmurte sandwicher og baguetter.
... eller du kan kjøpe med deg en hel kake (!)
Starbucks har flyttet opp en etasje, inn i den nye terminalen.
Her får du også ulike sandwicher og salater, men mest populært er bakevarer som muffins, cookies og doughnuts - med en stor kaffelatte.
Nyeste tilskudd i den nye avgangshallen er Flybar, som åpnet få dager etter at fikk en omvisning. (Illustrasjon)

Avgangshall: W.B. Samson, Starbucks, Flybar (se bilder til venstre)

Avgang innland: Parken, Pizza Hut, Upper Crust, Humle og Malt, Seafood Bar, News Bar, Jamie’s Deli, Bølgen & Moi Food Garage, TGI Fridays, Norgesglasset, Ritazza.

Avgang utland: Hunter Bar, Northland, BIT, W.B. Samson, Jamie’s Italian, Havsalt, Haven, Starbucks, Aquavit Bar, Foodmarket, O’Learys, Fiskeriet.

Ankomsthall: Beach Club, La Baguette, Peppes Pizza, Joe & The Juice (se bilder under).

Beach club express i ankomsthallen.
Klassisk burger fra Beach Club.
La Baguette får bli i ankomsthallen, men flyttes til en ny food court til høsten.
Nordmenn får ikke nok av baguetter når vi skal ut og fly.
Peppe's pizza har ligget på samme sted siden Gardermoen åpnet i 1998.
Pepperoni og Biff, to av bestselgerne fra Peppe's pizza.
Joe & the Juice har flyttet inn der Starbuck's lå før.
Joe & the Juice
Joe & the juice

Flere av disse, som Bølgen & Moi Food Garage, TGI Friday's, Jamie's Italian, Humle & Malt, Havsalt, Haven og Fiskeriet, har kun vært åpen en ukes tid når påsketrafikken tar til.

På åpningen 27. april skal to nye spisesteder ha kommet til; en ny Ritazza-café på innland (det blir to totalt), og Fjøla - som noen nok vil kjenne igjen fra Ø - nye Østbanehallen - i Oslo.

Vil ha baguette og brødmat på flyplassen

Når Gardermoen står helt ferdig i løpet av høsten, skal 20 serveringssteder ha blitt til 37, og syv kiosker til ti.

Én leverandør av restauranttjenester har også blitt til fem, og utfordrer HMSHost-Umoe F&B Company lover bedre og bredere utvalg, og ikke minst: Lavere priser.

Helt innerst på avgang innland ligger Parken café, med blant annet brødmat og ferskpresset juice.
Pizza hut er blant spisestededene som forsvinner i løpet av sommerhalvåret ...
- men festen er ikke over, det er fortsatt pizza igjen.
Upper Crust synger også på siste verset, men er åpen enn så lenge.
Ritazza flyttet litt lenger inn på innlandsdelen i høst, og får selskap av én til før åpningen 27. april.
Ritazza byr også på brødmat i ulike versjoner.
Jamie's deli åpnet i høst, og her får du klassisk deli-mat; brødmat, pizza, salater og et par varmretter.
Sandwichdisken fra Jamie's deli.
Seafood bar holder også stand en stund til.
Her får du varm og kald sjømat, klassiske smørbrød - og sushi eller påsmurte sandwicher til å ta med.
Bølgen & Moi Food Garage åpner i 1. etasje der Monolitten lå før.
Bølgen & Moi åpnet forrige uke, slik så det ut to dager før åpning.
TGI Friday's ligger i etasjen over Bølgen & Moi.
Norgesglasset bar ligger i annen etasje i Pir Nord - i innlandsavdelingen.

Noen av de nye restaurantene fra innenlandsdelen kan du se i bildekarusellen under/til høyre.

Ifølge Torgeir Kjos Sørensen, kommersiell direktør for Oslo Lufthavn, har det vært viktig å skape et så bredt tilbud som mulig for reisende.

Kanskje ikke så dumt, når man vet at flymat stort sett er en sørgelig affære.

- Jeg har vel ennå til gode å få en god, sunn og velsmakende varmrett på en flyreise, har Even Ramsvik, tidligere Michelin-kokk fra Ylajali, som til daglig er tilknyttet kokkekollektivet Lava i Oslo tidligere sagt til Dagbladet.

- Eimen som brer seg i kabinen av overstekt fisk med sweet-chilisaus, vasne grønnsaker og parfymert ris har vekket meg fra en ellers god søvn mer enn én gang.

I stedet for velger de fleste kokker og matglade nordmenn å spise noe lettere på flyplassen, og heller bruke penger på god mat når de kommer frem til destinasjonen.

Se flere av de nye restaurantene i utenlandsavdelingen under / til høyre.

UTLAND: Aquavit bar ligger på mezzaninen over Foodmarket.
Her får du brødmat, ulike ølsorter på fat, og ikke minst - et stort utvalg akevitt..
Jamie's Italian ligger i annen etasje i Pir Nord.
Jamie's Italians bestselger, uansett land eller restaurant: Prawn Linguine.
I Hunter's bar i Pir Nord får du mat med typiske norske råvarer, som soppsuppe, reinsdyrwrap, elgburger og stekt ishavsrøye.
De serverer også frokost, brødmat og lettere salater.
O'Leary's ligger der det pleier. Her har kjøkkenet vært stengt i et par uker, men de lover å åpne i god tid før påske.
FoodMarket byr på klassiske middagsretter og wok, salatbar og et stort utvalg brødmat.
Fiskeriet, Havsalt og Haven åpner i gangen mellom Pir Nord og utland.
Reitan conveniences Northland selger baguetter i ulike variasjoner. De lager også glutenfrie til deg om du kan vente i to-tre minutter.
Northlands baguetter - det er disse som skal ta over for Upper Crust.
Boller, brødmat og salat fra BIT.
Området for deg som skal reise utenfor Schengen rustes opp, og News Café er delvis flyttet, men du får fortsatt drikke og enkel brødmat fra en provisorisk disk.

Når vi skal spise gjør de aller fleste som Bent Stiansen, en annen Michelin-kokk, og velger påsmurt brødmat på flyplassen. Baguetter er Gardermoens ubestridte bestselger.

Pizza er det det selges nest mest av men Kjos Sørensen er spent på å se om våre preferanser vil endre seg når vi får mer å velge mellom,

- Vi får et mye videre og mer rikholdig sortiment; for eksempel Haven som har kortreist frukt og grønt, Hunter med norske råvarer som vilt og Fiskeriet og Havsalt med sjømat.

Da Dagbladet besøkte Gardermoen forrige uke var Jamie's deli (innland) klart den mest populære restauranten, med flest gjester, færrest ledige bord og lengst kø. På utland var det Foodmarket som skilte seg ut.

NORTHLAND: Reitan conveniences Northland tar over etter Upper Crust som baguette-sted nummer én på Gardermoen med tre utsalgssteder. 
NORTHLAND: Reitan conveniences Northland tar over etter Upper Crust som baguette-sted nummer én på Gardermoen med tre utsalgssteder.  Vis mer

Begge disse er restauranter der utvalget er bredt - men det skal også sies at de også har bestselgerne brødmat og pizza på menyen.

I løpet av høsten kommer også to asiatiske restauranter; Two Tigers på innland og den første norske filialen av den asiatiske fusion-restauranten Wagamama i en ny foodcourt i ankomsthallen.

Det gjenstår imidlertid å se om vi er klare for å utvide baguett-repertoiret vårt.

Slik blir nye Gardermoen

Selv om flyplassen offisielt åpner som ny 27. april, er ikke alle restaurantene på plass før til høsten, og da er dette stedene du vil kunne besøke:

Avgangshall: W.B. Samson, Starbucks, Flybar

Avgang innland: Parken, Humle og Malt, News Bar, Jamie’s Deli, Bølgen & Moi, TGI Fridays, Norgesglasset, Ritazza (x 2), Northland, Fiskebaren, Two Tigers.

Avgang utland: Hunter Bar, Northland (x2), BIT, W.B. Samson, Jamie’s Italian, Havsalt, Haven, Starbucks, Aquavit Bar, O’Learys, Fiskeriet, Fjøla, Everyday Kitchen.

Ankomsthall: Peppes Pizza, Joe & The Juice, W.B. Samson, Burger King, Oslo Sausage Company, La Baguette, Wagamama.

Mest spennende kanskje er den nye foodcourten i ankomsthallen, med nye Oslo Sausage Company, en oppgradert La baguette, Wagamama (asiatisk fusion) og Burger King.

... og i tillegg kommer det en ny restaurant bak passkontrollen, for dem som skal reise til ikke-schengen-land. Hva det blir, er ennå ikke avklart.

Siste sjanse for Pizza Hut, Upper Crust og Seafood Bar

Kanskje like viktig for noen som restaurantene som åpner, er dem som skal stenge.

Når alt er på plass til høsten er de siste av de gamle som skal fases ut borte.

Det er ikke lenge til siste rekesmørbrød er spist på Seafood Bar, siste baguette er smurt på UpperCrust og siste slice pizza er skåret opp på Pizza Hut.

GAMMEL TRAVER: Peppes Pizza i ankomsthallen er den eneste restauranten som ligger på samme sted som da Gardermoen åpnet i 1998. 
GAMMEL TRAVER: Peppes Pizza i ankomsthallen er den eneste restauranten som ligger på samme sted som da Gardermoen åpnet i 1998.  Vis mer

Vil du spise her, bør du benytte sjansen før de forsvinner i løpet av sommerhalvåret.

I løpet av de siste året har vi allerede vinket farvel til flere av disse, i tillegg til Yo! Sushi, Monolitten, NewsBar, Franks, Monolitten og Norwegian Aquavit Bar.

Husker ikke, sier du? Slik var restaurantene på Gardermoen i 2011

Les også:

Her finner du Gardermoens billigste baguette

Jamies Deli: Først ut på nye Gardermoen