Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Turister og reisende stoppet i stor promilleaksjon:

Her slår UP til ved parkeringshuset på Gardermoen

Samtidig som politiet gikk til aksjon foran P10 på Gardermoen, forsøkte en bilist å rømme unna kontroll like i nærheten.

KONTROLL: Distriktsleder Stig Inge Bakken i UP holder promillekontroll utenfor parkeringshuset på Gardermoen flyplass. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vognkort og førerkort, takk. Og så vil vi gjerne foreta en promilletest. Kan du blåse her?

Politibetjent Narinder Singh Dhillon fra politistasjonen på Oslo lufthavn Gardermoen har nettopp stoppet den første av en lang rekke biler som triller intetanende ut av parkeringshuset på flyplassen.

STIKKPRØVER: - Stikkprøver av denne typen foretas jevnlig, forteller politibetjent ved Gardermoen politistasjon, Narinder Singh Dhillon.
STIKKPRØVER: - Stikkprøver av denne typen foretas jevnlig, forteller politibetjent ved Gardermoen politistasjon, Narinder Singh Dhillon. Vis mer

I løpet av den neste halvtimen skal totalt 44 bilister stoppes og promilletestes av fire politimenn denne sprengkalde formiddagen. Først når de har blåst «grønt» i alkometeret får de fortsette gjennom betalingsbommen og ut av sentralområdet på Gardermoen.

I regi av Statens Vegvesen lanseres i dag en ny plan for trafikksikkerhet, der fart og rus står sentralt. Dette innebærer blant annet flere farts- og promillekontroller.

- Kontroller av denne typen gjennomføres med jevne mellomrom, og er et samarbeid mellom utrykningspolitiet og politistasjonen på flyplassen, forteller Stig Inge Bakken, politioverbetjent og gruppeleder i Utrykningspolitiet distrikt 1 - Øst, til Dagbladet.

Stakk fra politiet

Samtlige bilførere stanser på angitt sted, ruller ned vinduet og gjør som de blir bedt om. Samtlige får også kjøre videre. Politiet finner ikke noe som helst å sette fingeren på. Ikke en gang et eneste lite gebyr for å ha glemt førerkortet hjemme.

- Dette var som forventet. Akkurat her er det faktisk aldri noen som har blitt tatt med promille, og det er vi selvsagt glade for. Men selv om det ikke var noen som ble tatt i dag, kan situasjonen være en helt annen i morgen. Her er det tilfeldighetene som råder, sier Bakken.

Situasjonen er derimot en helt annen bare få kilometer unna. Mens vi er med på promillekontroll på flyplassen, utfører Bakkens UP-kolleger i samarbeid med Statens Vegvesen en større promillekontroll i Jessheim-området.

KONTROLL: UP-leder Stig Inge Bakken og hans kolleger i aksjon på Gardermoen.
KONTROLL: UP-leder Stig Inge Bakken og hans kolleger i aksjon på Gardermoen. Vis mer

UP-lederen opplyser at politiet holder nøye oppsyn med trafikken på veinettet rundt flyplassen.

- Vi vet jo at mye av trafikken som går inn på E16 fra E6 både østover og vestover har en relasjon til Gardermoen. Vi tar en del promillekjørere i dette området.

Det har politiet gjort også denne formiddagen, selv om det ikke var alkohol, men andre stoffer som fikk kontrollørene til å reagere:

- Jeg har fått beskjed om at tre bilførere i denne parallelle kontrollen har testet positivt. To av testene ga utslag på cannabis, og en på legemidler. Alt i løpet av en halvtime midt på dagen på en vanlig torsdag. I tillegg unndro en av bilførerne seg kontroll, og stakk fra stedet. Slikt skjer av og til , forteller Bakken.

Kontroller i Gardermoen-området

- Vi har hatt en del ruskontroller både på utfartsparkeringen til Oslo Lufthavn langs E16, og ved større kryss og knutepunkter i området. Dette gjør vi for å dekke utfart i forbindelse med flyplassen.

UPs fokus er fart og rus. De opplever ofte en kombinasjon av begge:

- Vi er ute etter å ta de som forsettlig og med viten og vilje er en trafikksikkerhetsrisiko. I januar tok vi en som kjørte i 167 km i timen i en 100-sone. Da vi kontrollerte ham, fant vi at han kjørte med lavpromille. Føret var vanskelig, noe som gjorde saken ekstra alvorlig.

FOREBYGGENDE VIRKSOMHET: - Å være synlig og til stede er en viktig del av politiets arbeid, sier Stig Inge Bakken i utrykningspolitiet.
FOREBYGGENDE VIRKSOMHET: - Å være synlig og til stede er en viktig del av politiets arbeid, sier Stig Inge Bakken i utrykningspolitiet. Vis mer

- Er det mange slike sjåfører?

- Jeg synes nok at fartsnivået tidvis er høyt. Mange har dårlig tid, tar sjanser og kjører for fort. Dette er noe av grunnen til at utrykningspolitiet er synlige og gjennomfører kontroller. Slik forebygger vi farlige situasjoner, og korrigerer i beste fall atferden til dem som trenger dette.

Et annet fokusområde for UP er adferdsovertredelser av typen bruk av håndholdt mobiltelefon, avstand til forankjørende, farlige forbikjøringer og vikepliktsbrudd - for å nevne noe.

Ulike typer rus

I kontrollene bruker politiet ulike typer instrumenter for å påvise ulike typer rus.

- Mistenker vi promille fra alkohol, kan vi ta en utåndingsprøve av bilføreren hvis han har blåst over lovlig verdi i alkometeret. Er det snakk om narkotiske stoffer, bruker vi en spytt-tester.

Politiet ser en klar økning av rus forårsaket av andre stoffer enn alkohol. Alkoholrus påvises ofte i forbindelse med helgene, mens bilførere i legemiddel- og narkotikabetinget rus tas gjennom hele uka.

ALKOMETER: Klart til bruk. 44 bilister ble testet i kontrollen ved parkeringshuset.
ALKOMETER: Klart til bruk. 44 bilister ble testet i kontrollen ved parkeringshuset. Vis mer

- Hvordan reagerer folk når de blir stoppet?

- Med alt fra dyp fortvilelse til sinne og aggresjon. Spennet er stort. De fleste forholder seg rolige og nøkterne i møtet med politiet, og det vi eventuelt avdekker av ulovlige forhold, svarer Bakken.

Man trenger ikke å ha drukket mye for å nå grensen på 0,2 promille alkoholkonsentrasjon i blodet, minner politimannen om:

- Spesielt er det mange som overvurderer situasjonen dagen derpå. Er man usikker på om man har promille, skal man la bilen stå. Dette er ikke noe å lure på.​

GODT RESULTAT: Ingen ble tatt med promille i kontrollen på Gardermoen denne dagen.
GODT RESULTAT: Ingen ble tatt med promille i kontrollen på Gardermoen denne dagen. Vis mer

Over tre i promille

Bakken har vært med på å stoppe en bilfører som viste seg å ha en promille på et rekordhøyt nivå:

- Han hadde over tre i promille. Det spesielle var at det ikke luktet av ham, og han framstod heller ikke synlig påvirket. Da vi fikk resultatene av promilletesten trodde vi nesten ikke våre egne øyne. Trolig hadde mannen et kronisk alkoholproblem. Mange alkoholikere kjører bil selv om de vet at de ikke burde.

Bakken avviser likevel at det er farlig å være bilist i Norge:

- Nei, det er det ikke. Vi ter oss bra i trafikken. Tallet på dødsulykker er historisk lave. Norske veier er blant Europas tryggeste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!