Rød spisskål:

Her vokser en splitter ny norsk grønnsak

Rød spisskål årets nyhet i åkeren.

RØD SPISSKÅL:  Den er ny i Norge og vokser bare på Toten. Den røde spisskålen virker kjent og ukjent på samme tid. Den har samme karakteristiske form som spisskålen og samme farge som rødkålen. Foto: KRISTIN SVORTE
RØD SPISSKÅL:  Den er ny i Norge og vokser bare på Toten. Den røde spisskålen virker kjent og ukjent på samme tid. Den har samme karakteristiske form som spisskålen og samme farge som rødkålen. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Er den ikke fin. Jeg synes den likner en skulptur.

Bonde Per Odd Gjestvang viser stolt fram en flunkende ny norsk grønnsak; rød spisskål. Den virker kjent og ukjent på samme tid. Spisskål har vi sett før, men ikke rød. Rødkål har vi også sett før, men ikke spiss.

PASSE STOR: Den røde spisskålen er skulpturell i formen. Om du deler den på langs og steker den, er den fortsatt et bikkfang på tallerkenen. Foto: KRISTIN SVORTE
PASSE STOR: Den røde spisskålen er skulpturell i formen. Om du deler den på langs og steker den, er den fortsatt et bikkfang på tallerkenen. Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Du finner den allerede i de store supermarkedkjedene. Hvorfor Gjestvang satser på rød spisskål? Fordi den er crispy og god på smak, full av næringsstoffer, vakker å se på og både kan stekes, kokes og wokes.

- Dessuten, sier han, er den ikke for stor. Den størrelsen her er fin. Man kan bruke hele kålen til ett måltid..

- Denne er perfekt, sier han og brekker av et kålhode. Det får nesten plass i hånda hans.

I går delte han en rød spisskål i fire, stekte den i meierismør og spiste den sammen med gode pølser fra Røros.

Superjord

Gjestvang står i åkeren i Totenvika, et par steinkast fra den staselige 1700-tallsgården hvor familien hans har drevet jordbruk i fire generasjoner. På jordene rundt har det vært dyrket korn og gras i 1500 år.

TOTENVIKA:  Ned mot Mjøsa dyrker bonde Per Odd Gjestvang mange kålsorter. Her står han mellom stenglene til årets rosettkål, en nyhet har lanserte i fjor. Foto. KRISTIN SVORTE
TOTENVIKA:  Ned mot Mjøsa dyrker bonde Per Odd Gjestvang mange kålsorter. Her står han mellom stenglene til årets rosettkål, en nyhet har lanserte i fjor. Foto. KRISTIN SVORTE Vis mer

- Jordsmonnet her er spesielt. Et tjukt og mektig jordlag ned mot Mjøsa, sier han.

Mjøsa er gull verdt for bonden. Norges største innsjø har godt vann og fungerer som et varmemagasin. Når det er kaldt andre steder, er det lunt her,

- Vi har vårt eget mikroklima. Det gjør det ekstra gunstig å dyrke her, sier Gjestvang.

Nye typer grønnsaker

Jordsmonnet og Mjøsa kan han takke istida for. At det ikke bare vokser hodekål og poteter på jordene hans, kan han takke seg sjøl for. Gjestvang er en som tar risiko og prøver ut nye grønnsaker.

«Det der, det er det bare jeg som driver med», er et utsagn som kommer ofte når du snakker med bonden på Vang gård.

Ikke bare den røde spisskålen, men også fjorårets grønnsaknyhet, rosettkålen, en blanding av grønnkål og rosenkål, dyrkes bare på Toten. Rosettkålen fikk navnet sitt etter en avstemning blant Dagbladets lesere. På engelsk kalles den «flower sprout.»

Les også: Kålen har så mange gode egenskaper at den ville rødmet av skrytet.

Kåleksperimenter

Inspirasjonen henter han på landbruksmesser i utlandet. Etterpå drar han hjem til Toten, leser seg opp og setter igang.

Noen hundre meter unna har han et felt han ikke tjener fem øre på. Der driver han med kåleksperimenter, sammen med forskere.

Her har han rød grønnkål (ja, det fins) og bladkålsorter som minner om eksotiske vekster i botaniske hager. Mange av dem har ennå ikke har fått navn. Om et par år kanskje, kommer noen av kåltypene i butikken

- Forskerne kommer til uka. Da skal vi evaluere, sier han.

Kålrush

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, synes det er spennende med de nye kålsortene som kommer.

- Kål er blitt et trendprodukt, som kan brukes på mange måter. Denne røde sorten er vakker og egner seg spesielt godt til å sette farge på middagen, helt enkelt i båter eller i en wok, sier hun.

De neste ukene skal resten av Gjestvangs 20 000 røde spisskål ut.

Tusenvis av knutekål, grønnkål, svartkål og rosettkål skal også høstes og pakkes. Det meste går til østlandsområdet.

Skulle du støte på noen av de nye kålsortene i butikken, risikerer du lite om du prøver deg på dem. Kål lar seg villig« herje »med.

Du kan både dampe, steke, woke, grille og spise den naturell, gjerne med god olivenolje og andre grønnsaker. Eller med appelsin- og dillsaus, som i oppskriften nedenfor.

Kålens plass i mathierarkiet som billig «underdog», er definitivt over.

Kål er blitt gourmetmat og næringskilde for dem som vil hente styrke.

Den 6000 år gamle grønnsaken skal dessuten motvirke en rekke sykdommer. Ifølge Forskning.no kan den gjøre kål på kreften.

Jo mindre du koker den, jo bedre skal den forebyggende effekten være. Kålen smaker og ser jo også bedre ut om den ikke er overkokt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer