Dagligvarebransjen:

Historisk: Rema skal forsyne Forsvaret

Historisk avtale om krig og kriser i havn i dag.

ØVELSE: Her er søkere til cybertekniker i cyberforsvaret under gjørmeløpet i forbindelse med forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ØVELSE: Her er søkere til cybertekniker i cyberforsvaret under gjørmeløpet i forbindelse med forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

I stedet for at Forsvaret bygger egne beredskapslagre, skal dagligvarebransjen forsyne soldatene med mat hvis Norge havner i krig eller en annen krise.

En avtale ble undertegnet tirsdag mellom Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og matvaregrossistene COOP, Rema, Norgesgruppen og Servicegrossistene.

Avtalene bygger på tilsvarende avtaler Nærings- og fiskeridepartementet har med grossistene for sivil matvareberedskap.

Administrerende direktør Petter Jansen i Forsvarets logistikkorganisasjon sier dette styrker forsyningsberedskapen betydelig.

- Jeg vil berømme matvaregrossistene som med denne avtalen inngår en leveringsforpliktelse til Forsvaret. Det viser samfunnsansvar. Vi får nå økt matvarekapasitet totalt sett og i alle landsdeler. Dette gjør at landet er bedre forberedt på kriser, og så vel Forsvaret og allierte styrker som sivilbefolkningen nyter godt av dette, sier Jansen.

Han påpeker at sivile beredskapspartnere blir en stadig viktigere del av Forsvarets logistikk- og beredskapssystem. Ved å utnytte dagligvaregrossistenes eksisterende logistikk, vil en slik ordning bli langt rimeligere enn om Forsvaret selv skulle bygge beredskapslagre.