Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Honningsuksess på sykehus: Overraskende virkningsfullt

Maten som leger: Honning gjør underverker for kroppen.

VI SOM RØRER: Honningen skal røres også, slik at den ikke sukrer seg. Mens man holder på med slikt, kan man høre på en podcast om at norske sykehus har begynt å bruke honning på sår. Foto: Christopher Sjuve
VI SOM RØRER: Honningen skal røres også, slik at den ikke sukrer seg. Mens man holder på med slikt, kan man høre på en podcast om at norske sykehus har begynt å bruke honning på sår. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Honningsuksess på sykehus: Overraskende virkningsfullt

Så var det på tide med sukker igjen. Masse sukker.

Høsten er tiden da man innvintrer biene, som det heter. Det vil si at man tar fra biene all honningen de har kjempet så hardt for å lage - og i bytte får biene sukker.

Vi vet ikke egentlig hva de tenker om det byttet, men mye tyder på at de helst ville hatt honningen for seg selv. Det er omtrent 100 millioner årsaker til det.

Noe av honningen skal nytes på brødskiver på grytidlige vintermorgener i stillhet, med kaffe og synet av snø som laver ned. Noe på yoghurt med musli. Litt skal brukes i blåbærsmoothie. Til eplekaka. Og kanskje til å glasere en ribbebit. Men, kanskje også noe til utvortes bruk.

IKKE SE, BARE RØRE: Honning må røres om den ikke skal krystallisere seg. Og tenke seg til, honning kan også brukes utvortes. Video: Christopher Sjuve / Dagbladet Vis mer

Utvortes?

Ja, for honning kan brukes til mer, hører jeg nå. Den skal også være fin å lege sår med, sier nå de flinkeste på feltet.

I skjønnlitterære honningboksuksesser antydes søtstoffets halvt mystiske, halvt pragmatiske egenskaper. Først gjennom Sue Monk Kidds Bienes hemmelige liv (2004). Og så vår egen Maja Lunde med verdenssuksessen Bienes historie (2015).

Før moderne skjønnlitteratur tok over stafettpinnen var det andre som målbar honningens fortreffelighet. Det står å lese på veggene i pyramidene, i Bibelen, i Koranen og kjerringer har gjennom århundrer rådet hverandre til å bruke honning på sår.

Honning brukes nå på norske sykehus. Det er den opprinnelige britiske legen Patricia Merckoll som har gått i bresjen for å behandle sår som ikke ville lege seg med honning på Akershus Universitetssykehus.

Resultatene er forbløffende, skal vi tro overlegen (i P2-innslaget fra i fjor). Der hvor pyrisept og antibiotika kommer til kort, tyr man til honning. De bruker en renset variant, en såkalt medisinsk honning (som du selv kan kjøpe til en aldeles ublu pris). Vanlig butikkhonning vil gjøre samme jobben, men det er en ørliten sjanse for at noen lumske bakterier kan være der.

Det er egentlig ikke effekten som burde forbløffe oss mest. Men, heller det at eldgammel viten har gått i glemmeboka - altså at den ikke klarte overgangen til moderniteten. Før nå.

Biene har vært her i 100 millioner år. De har overlevd mye rart på veien. Vi har bare vært her røffly 200 000 år. Vi har fortsatt mye å lære før alt blir såre vel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media