Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Høyre: - Gjør det gratis!

Høyre ønsker at Oslo kommune skal gi serveringssteder gratis leie av utearealer ut året.

ENDELIG UTEPILS: Det ble lange køer da kranene endelig åpnet opp i Oslo igjen etter coronapandemien. Video: Ørjan Ryland/Amanda Walnum / Dagbladet Vis mer

Med gjeninnføringen av alkoholservering i Oslo onsdag 6. mai, begynner også flere byens serveringssteder så smått å gjenåpne. En livline til en bransje som de siste månedene har vært preget av massepermitteringer og frykt for konkurs.

Fortsatte begrensninger om antall og avstand gir likevel en real avkorting i inntjeningsmulighetene. Anne Rygg i Oslo Høyre ønsker nå å gi bransjen en ekstra håndsrekning, nemlig gratis leie av gatearealer ut året, men Finansbyråden sier nei.

Gratis under skjenkeforbudet

I et rundskriv datert 30. april 2020 kommer det fram at man slipper å betale leie for den perioden man ikke kunne holde åpent, men hvordan det vil være framover er litt mer uklart. I rundskrivet heter det at «I de tilfeller arealet kan anvendes, men utnyttelsesmuligheten er begrenset direkte eller indirekte som en konsekvens av forbud/påbud, avkortes kravet om leie forholdsmessig.»

GRATIS LEIE: Anne Rygg ønsker å gi serveringssteder gratis leie av gateareal i Oslo ut året. Foto: Privat
GRATIS LEIE: Anne Rygg ønsker å gi serveringssteder gratis leie av gateareal i Oslo ut året. Foto: Privat Vis mer

- Det er veldig knuslete når byrådet sier at de skal få lov til å la være å betale leie når de likevel må holde stengt! Og at «dersom utnyttelsesarealet er begrenset avkortes leia forholdsmessig» er vanskelig og uforutsigbart å forholde seg til, sier Rygg til Dagbladet.

- Man burde si - svart-hvitt: Leie av gategrunn i Oslo kommune er gratis ut året!

Finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) er ikke enig i verken kritikken eller forslaget.

- Jeg mener vi har funnet en god løsning, hvor vi hjelper næringsaktører i en vanskelig situasjon, samtidig som vi ivaretar rimelige konkurranseforhold og likebehandling. Det vil også være urimelig å ikke kreve forholdsmessig leie om arealene kan brukes delvis. Jeg mener dette er forutsigbart for leietakerne, skriver han i en e-post til Dagbladet.

VIL BRUKE SKJØNN: Finansbyråd Einar Wilhelmsen vil lette leia, men ikke kutte den helt. Foto: Sturlason
VIL BRUKE SKJØNN: Finansbyråd Einar Wilhelmsen vil lette leia, men ikke kutte den helt. Foto: Sturlason Vis mer

- Både leietaker og utleier kan vurdere omfanget av omsetningssvikt i 2020, og finne fram til hva forholdsmessig leie skal være. Leietaker vil i tillegg kunne dra nytte av Statens kontantstøtteordning, som støtter opp om næringsliv som mister inntekter på grunn av Coronakrisa.

Kan redde arbeidsplasser

- Jeg elsker byen min og ønsker å bidra - men det må være fair!

Erik Tronbøl, administrerende direktør i Concept Restaurants, selskapet som driver Delicatessen-restaurantene i Oslo og Fredrikstad er ikke i tvil om hva det vil bety om gateleia blir kuttet for 2020.

- Dette kan være med og redde arbeidsplasser. Det dreier seg ikke om enorme summer for oss, men det er klart at pengene kommer godt med i en ellers presset situasjon.

UTE-INNEMILJØ: På varme sommerdager åpner Delicatessen på Grünerløkka opp alle vinduer, slik at de får et nærmest sømløst ute-inne-miljø. Foto: Deliccatessen
UTE-INNEMILJØ: På varme sommerdager åpner Delicatessen på Grünerløkka opp alle vinduer, slik at de får et nærmest sømløst ute-inne-miljø. Foto: Deliccatessen Vis mer

Det er de små stedene som trenger det mest, steder som er avhengig av utearealer i sommer for å ta igjen tapene fra de siste ukenes nedstengning.

Prisgalopp

- Prisene begynner å ta helt av. Vi leier 70-90 cm ut fra veggen på fortauet. Det er et areal som har null anvendelse for andre, og for dette betaler vi mellom 4000 og 5000 kroner per kvadratmeter i årlig leie, det samme som man betaler for kontorlokaler midt i Oslo sentrum, sier Tronbøl.

Prisene fastsettes av bydelene, og prisutviklingen har ikke vært i tråd med resten av samfunnet. Sist leia ble justert, var det med det dobbelte av konsumprisindeksen.

I Fredrikstad betaler de bare en symbolsk sum for å leie en bit av indrefileten i byen - uteservering på bryggen langs elva.

Levende byliv

Concept restaurants driver fire Delicatessen-restauranter, på Aker Brygge, Majorstuen og Grünerløkka i Oslo, samt i Fredrikstad. Restaurantene på Majorstuen og på Grünerløkka har fasade mot gata med en fasade som er mulig å åpne helt opp. Da de bygget disse restaurantene for ti og 21 år siden, henholdsvis, satte de opp benker utenfor vinduene for å skape et ute-innemiljø.

- Fra vår side er ikke dette noe vi skal tjene penger på, det er for å skape et miljø.

På godværsdager sommerstid er det sitteplassene utendørs som fylles opp først. Så setter folk seg på bordene rett innenfor vinduene, og når sola går ned fylles det opp innover i lokalene også.

- De uteplassene er ikke bare viktig for oss, det er også viktig for bymiljøet - spesielt i sommermånedene.

Tronbøl viser til at vi har et byråd som snakker om levende byer og et vitalt byliv - noe han selv er glødende opptatt av.

- Når jeg nå hører om steder som vurderer å flytte all virksomhet inn, fordi de ikke har råd til å betale 100.000 kroner, da blir jeg bare trist! Det er jo det motsatte av en levende by!

Rammer de små

I samtaler med andre i bransjen har han hørt om flere som vurderer å fjerne sitteplasser for å klare seg økonomisk gjennom sommeren.

- Men det er å skyte seg selv i halen. Den eneste måten å ha noe inntjening i sommermånedene er å ha disse plassene. Omsetningen det skaper er ikke mye, men nok til at vi kan ha noen på jobb og være åpen i sommermånedene.

«- Jeg elsker byen min og ønsker å bidra - men det må være fair!» Erik Tronbøl, Delicatessen

Forutsigbare kutt og lettelser vil kunne hjelpe mange over kneika.

- Det er mange små bedrifter i bransjen, og de må betale på så mange områder. Men selv om mange er små, ansetter vi ganske mange - jeg tror rundt 14.000 årsverk bare i Oslo.

Å slippe gateleie nå vil kunne være en lettelse, men han ønsker ikke å stoppe der.

Jeg er av den oppfattingen at ordningen må opp til vurdering. Alt blir dyrere, men Oslo kommunes leiepriser akselererer i et langt større tempo enn andre utgifter.

Kan tape milliarder

Rygg viser til at serveringsbransjen er en viktig del av Oslo, ikke bare for bylivet, men også for kommuneøkonomien.

- Omsetningen er på 10 milliarder i året, bare momsen er på tre milliarder! Så det er ikke vanskelig å skjønne at det vil lønne seg for Oslo å gi noen tusenlapper med den ene hånda - og få noen millioner i skatteinntekter i den andre, sier Rygg.

Selv om smitteverntiltakene nå er myket opp i Oslo, tror hun det fortsatt vil være krevende for bransjen med dagens begrensninger.

- Med regler for avstand blir det færre gjester, og mindre inntjening enn før. Det er mange som er i fare for å måtte si opp folk, og i verste fall må gå konkurs.

Selv om leia skal være gratis, synes hun fortsatt at det bør være en form for kontroll.

- Det er greit at man fortsatt må søke om å få benytte utearealet, men jeg synes man må kunne si at det er gratis ut året, slik at man får sjans til å redde virksomheten sin.

Byråden tror dette vil forkludre prosessen.

- En søknadsprosess vil både forsinke og kreve administrasjon fra både kommunens og leietakers side. Jeg har derfor bedt våre utleiere, som kjenner sine arealer og leietakere best, om å gjennomføre denne håndsrekningen uten forsinkelse.

VINDUSPLASSER: På Delicatessen på Majorstuen er det bygget benker og småbord rett utenfor vinduene. Foto: Delicatessen
VINDUSPLASSER: På Delicatessen på Majorstuen er det bygget benker og småbord rett utenfor vinduene. Foto: Delicatessen Vis mer

Delicatessen åpnet opp Aker Brygge-restauranten i går, mens restaurantene på Majorstuen og på Grünerløkka åpner onsdag 13.

- Vi prøver å gjøre ting riktig, og da er Aker Brygge med et litt eldre klientell et bra sted å begynne. Men vi gleder oss veldig til å åpne! De ansatte tripper, ønsker bare å jobbe - men alle forstår hvorfor vi tar oss litt ekstra tid.

Han synes det skal bli deilig å komme i gang igjen, og få litt normalitet tilbake i hverdagen. Men det blir fortsatt for halv maskin, med halv kapasitet.

- Det blir tøft å drive lønnsomt, men nå vil vi gjerne komme i gang igjen!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!