GRYTE: Høyrygg får fyldig smak og blir mørt om du bare gir det litt tid. Billig er det også.Foto: EXPRESSEN /NTB SCANPIX
GRYTE: Høyrygg får fyldig smak og blir mørt om du bare gir det litt tid. Billig er det også.Foto: EXPRESSEN /NTB SCANPIXVis mer

Oppskrifter med høyrygg:

Høyrygg: Billigkjøttet som gir de deiligste rettene

Litt ukjent med høyrygg? Det blir mørt og godt bare det får koke lenge nok.

Indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad. Mange velger ikke annet når de skal spise kjøtt.

Les også: Langsom hurtigmat

Pakka med høyrygg er lett å gå forbi. Selv om den er billig. Hvorfor?

Høyrygg er ukjent kjøtt for mange, det er grovt, litt senete, vanskeligere å gi seg i kast med.

Skulle det være slik for deg, gi høyryggen en sjanse. Den er så vanskelig å mislykkes med at den kan bli din beste venn.

Lager seg selv

Høyrygg er kjøtt som nærmeste lager seg selv - og blir mørt og smakfullt bare du gir det tid. Står det «bresert høyrygg» i oppskriften, betyr det ikke annet enn at du bruner kjøttet før du legger det i ei gryte. Når du breserer kjøtt, får du samtidig en smaksrik kraft som er perfekt som sjy eller saus.

I gryta kan kjøttet liggelenge og putre under lokk på lav varme. Det eneste du må passe på er at det har væske rundt seg. Resultat: Det møreste kjøtt, med mye mer smak enn for eksempel filet.

Kokekjøtt

Mange kokker synes høyrygg av okse er noe av det beste kjøttet du kan få.

Du kan koke det til du kan plukke det fra hverandre og bruke på samme måte som «pulled pork», eller krydre det og ha det i tacoen.

Du kan bruke det i en sandwich, som stek og i gryteretter. Du kan male det opp og bruke det i hjemmelagde burgere. Nettet er fullt av gode oppskrifter, om du ikke vil lage din egen rett med dine favorittgrønnsaker.

Den gyllenbrune ølbreserte høyryggen vi bringer oppskrift på her vil glede mange når den løftes ut av støpejernsgryta etter å ha putret i nesten ti timer.

Høyrygg er langt sunnere enn kjøttdeig. Og ikke dyrt. Vil du ha det virkelig billig, kjøp kjøttet i Sverige. Bare se etter pakka merket «högrev».

Flere oppskrifter: