Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Svindelen øker:

Høysesong for piratkopier: Stadig mer mat forfalskes

Tolletaten: Falske matvarer en global utfordring

VANSKELIG: Piratmaten kan være vanskelig å avsløre. Alt ser tilforlatelig ut. Er varen altfor billig og selges et sted den vanligvis ikke selges, sett på bremsene. Dette bildet viser trygge, ekte varer i butikk på Svinesund.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VANSKELIG: Piratmaten kan være vanskelig å avsløre. Alt ser tilforlatelig ut. Er varen altfor billig og selges et sted den vanligvis ikke selges, sett på bremsene. Dette bildet viser trygge, ekte varer i butikk på Svinesund. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare chanelveska og de klassiske adidasskoene som blir piratkopiert. Piratkopiering skjer også innenfor mat og drikke.

Hvorfor selges den flotte ibericoskinka så billig? Og er isteen på tilbud i den lille strandkiosken egentlig fra Nestle?

FOR BILLIG: Visst går det an å gjøre kupp. Blir varen for billig, bør varsellampene lyse. Foto: NTB Scanpix
FOR BILLIG: Visst går det an å gjøre kupp. Blir varen for billig, bør varsellampene lyse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kupp ikke alltid kupp

Ferie og kjøpelyst henger sammen for mange, ikke minst i utlandet. Vi lar oss friste og liker kupp.

- Kommer du over noe som er for godt til å være sant, er det ofte det, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolldirektoratet

BRUK HODET: Er prisen for god? Er det logisk at varen selges på dette stedet,? slike spørsmål kan være lure å stille seg selv, råder Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Tolldirektoratet
BRUK HODET: Er prisen for god? Er det logisk at varen selges på dette stedet,? slike spørsmål kan være lure å stille seg selv, råder Elisabeth Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Tolldirektoratet Vis mer

En ny undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.

Piratmat og piratmedisiner

Før var piratkopiering bare vanlig for luksus- og merkevarer som vesker, klokker og klær.

Nå piratkopieres alt fra batterier, kosmetikk og medisiner til leker, matvarer og reservedeler til biler.

- Falske matvarer er blitt en stor global utfordring, sier Nettum.

Noen kjøper piratprodukter, som vesker og sko, med åpne øyne. Prisen er lav, faren for å bli tatt er liten. Andre kjøper i god tro. Og går i fella.

«Det kan være fryktelig vanskelig å avgjøre om en matvare er falsk.» Elisabeth C. Nettum, seniorkonsulent i Tolldirektoratet

- Det kan være fryktelig vanskelig å avgjøre om en matvare er falsk. Priskupp forekommer jo, selv om varen ikke er pirat. Ordentlig innpakning, gjerne med en kjent logo, kan gi inntrykk av at alt er i orden, sier Elisabeth C. Nettum.

- Er prisen for god? Er det logisk at varen selges på dette stedet? Slike spørsmål kan være lurt å stille seg selv, sier Nettum, som ville tenkt seg om to ganger om butikken både solgte fisk og parfyme.

Brus og falsk buljong

I Norge kan du de aller fleste steder regne med at maten og drikken er trygg. Samtidig finner Tolletaten varer i gråsonen. Brusbokser produsert for land med annen lovgivning om tillatte fargestoffer er eksempel på beslag foretatt i Norge.

EKTE: Det kan være vanskelig å vite om en vare er ekte eller ikke. Vann svindles det mye med. illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX
EKTE: Det kan være vanskelig å vite om en vare er ekte eller ikke. Vann svindles det mye med. illustrasjonsfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Dette kalles parallellimport. Partiet var produsert for det asiatiske markedet av en kjent brusprodusent, og skulle ikke hit. Varene ble destruert fordi innholdet ikke var i tråd med norsk regelverk, forteller Nettum.

VØR KRITISK: ikke alle varer er det de utgir seg for. Illustrasjonsfoto: Robert S. Eik / Dagbladet
VØR KRITISK: ikke alle varer er det de utgir seg for. Illustrasjonsfoto: Robert S. Eik / Dagbladet Vis mer

Andre ganger dukker piratkopierte matvarer opp der man minst venter det. Falske buljongterninger fra Knorr ble for noen år siden oppdaget i Sverige.

- Heldigvis uten farlige stoffer, sier Nettum.

Fisk tilsatt kjemikalier

Enkelte middelhavsland har hatt skandaler. I Italia ble fisk ble frosset og tint, og deretter tilsatt kjemikalier for å se fersk ut.

Falske utgaver av merkevare-mineralvann er ikke uvanlig. Og de «økologiske» matvarene på enkelte utendørsmarkeder kan godt være fulle av sprøytemidler.

HYPPIG: Tolletaten finner stadig flere piratkopierte varer i det som kommer til landet. Foto: Tolletaten
HYPPIG: Tolletaten finner stadig flere piratkopierte varer i det som kommer til landet. Foto: Tolletaten Vis mer

Faren øker om du drar til Asia eller Afrika.

- Skal du selv kjøpe inn maten dere skal spise, kjøp i en butikk som virker trygg, sier Nettum.

- Jo flere turister i omløp, jo større risiko for falske varer. Synes du noe smaker feil, dropp å spise det

Seks av ti produkter potensielt farlige

Mat, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Piratprodukter florerer på helt nye områder. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette faktisk den største kategorien.

Den nye undersøkelsen viser at seks av ti piratkopier folk kjøper er potensielt farlige.

KYNISK: De kriminelle blir stadig mer utspekulerte, fastslår Hedvig Bengston, seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for Velgekte.no. Foto: Patentstyret
KYNISK: De kriminelle blir stadig mer utspekulerte, fastslår Hedvig Bengston, seniorrådgiver i Patentstyret og prosjektleder for Velgekte.no. Foto: Patentstyret Vis mer

- Mange nordmenn er naive når de handler, kanskje særlig på internett, sier Nettum.

- Hvis du for eksempel kjøper reseptbelagte medisiner billig på nettet, hvilken garanti har du for at det faktisk er riktig innhold i dem? Eller at de ikke er tilsatt giftstoffer, spør hun.

Hun oppfordrer til å være skeptisk dersom medisiner du i Norge må til lege for å få tak i, blir lett tilgjengelig på Internett-apotek.

- Piratkopierte legemidler kjøpt på nett inneholder gjerne lite eller ikke noe av virkestoffet som skal gi deg en medisinsk effekt, og kan være skadelig for deg. Vi har eksempler med for eksempel slankemedisin som ga høy risiko for hjerteinfarkt.

Stadig mer kynisk

De kriminelle tar i bruk stadig nye metoder for å lure myndigheter og forbrukere.

- Vi snakker om kyniske produsenter som ofte er knyttet til annen organisert kriminalitet, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret.

Bengston er prosjektleder for velgekte.no, en opplysningsside hvor du finner informasjon om piratkopiering og varemerkeforfalskning.

Patentstyret jobber nært med Tolletaten på området.

- Piratkopierte varer bidrar til svart økonomi, er ofte skadelige for helse og miljø og ofte produsert under forhold som ikke ivaretar forhold til arbeidstakere, sier Benston.

- Å kjøpe en uekte Gucci-solbrille på torget i Roma er kanskje ikke så uskyldig som du tror.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!