Sukkeravgiften kan være EØS-stridig:

Høyt spill om godteriets fremtid i Norge: - Alle kan bli tapere

NHO Mat & Drikke mener sukkeravgiften kan være ulovlig i henhold til EØS-regler. Ber nå om avklaring.

OMSTRIDT: Den nye avgiften på godteri og kullsyreholdig drikker har møtt store protester. Nå klager NHO Mat & Drikke avgiftsøkningen inn for ESA. Foto: REUTERS/Sam Hodgson/NTB Scanpix
OMSTRIDT: Den nye avgiften på godteri og kullsyreholdig drikker har møtt store protester. Nå klager NHO Mat & Drikke avgiftsøkningen inn for ESA. Foto: REUTERS/Sam Hodgson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Til tross for store protester ble avgiftsøkningen på brus og godteri vedtatt i Stortinget 12. desember. Nå klager NHO Mat & Drikke vedtaket inn for EFTAs overvåkningsorgan ESA.

- Årsaken er mangefasettert, men et viktig moment er forutsigbarhet for alle parter, ifølge Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Alle kan ende opp med tap

Brubakk peker på at avgiftsøkningene treffer så tilfeldig at det kan bety at de bedriftene som produserer liknende varer som ikke rammes av avgiftsøkningen mottar en indirekte statsstøtte.

- Statsstøtteendring på mer enn 20 prosent må notifiseres hos ESA. Disse avgiftsøkningene var på 42 og 83 prosent, og utgjør derfor tilsvarende støtte hos dem som slipper unna avgiftene, men har ikke blitt godkjent hos ESA før de blir innført, sier Haas Brubakk til Dagbladet.

En godkjenning i ESA tar mellom seks og åtte måneder. De nye avgiftene, som ble vedtatt tirsdag 12. desember, blir innført 1. januar.

- Dersom det i ettertid viser seg at avgiftsøkningene ikke er forenlig med EØS-avtalens statsstøtteregler, vil bedrifter og likeartede produkter som ikke har fått avgiftsøkning få en fordel som sannsynligvis vil bli definert som ulovlig statsstøtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer