PÅ BENKEN: Det er vanlig å ha enkelte grønnsaker og krydderurter på benken, slik som her, på fatet til venstre. Det bør du droppe de neste ukene. Illustrasjonsfoto: MASKOT / NTB SCANPIX
PÅ BENKEN: Det er vanlig å ha enkelte grønnsaker og krydderurter på benken, slik som her, på fatet til venstre. Det bør du droppe de neste ukene. Illustrasjonsfoto: MASKOT / NTB SCANPIXVis mer

Hundedagene: Synes du maten blir fortere dårlig?

Glem alt du kan om oppbevaring av mat. Nå råtner alt.

Det er mange uskrevne regler for hvordan du best oppbevarer frukt og grønnsaker.

Har du sitrusfrukt kjenner du sikkert til huskeregelen om at de søte skal du invitere inn (i kjøleskapet) mens de sure må være igjen utenfor.

HUNDEDAGENE: Fra oldtidens Egypt til nåtiden - siste del av sommeren blir maten ofte lettere bedervet, ifølge folklorist Toril Torlei. Foto: PRIVAT
HUNDEDAGENE: Fra oldtidens Egypt til nåtiden - siste del av sommeren blir maten ofte lettere bedervet, ifølge folklorist Toril Torlei. Foto: PRIVAT Vis mer

Tomater smaker best om du oppbevarer dem på kjøkkenbenken, selv om de vel aller helst bør oppbevares i kjellertemperatur, altså en ti-tolv grader. Agurk likeså.

Det gjelder også løk, hvitløk og andre matvarer som holder seg best utenfor kjøleskapet.

Glem det! I hvert fall de neste par ukene.

- Nå råtner alt!

Perioden 23. juli til 23. august kalles fra gammelt av hundedagene. Eller røtmåneden som det kalles flere steder i landet. Ifølge Store Norske Leksikon har ordene sannsynligvis samme opphav, røte etter mellomtysk rode - som betyr hund.

Overtro eller ikke. Vi liker å kalle røtmåneden for råttenmåneden.

For er det én periode i året melken blir sur og klumpete i kartongen, før best-før-datoen, er det nå.

- Er det ikke rart? Alt blir mye fortere dårlig, selv om det er i kjøleskapet, sier Toril Torlei, utdannet folkorist ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

- Jeg kom hjem fra ferie på lørdag, og da var eplene som lå i kjøleskapet gjennområtne. Etter 3 uker. Om høsten kan jeg ha epler liggende i et par måneder.

Torlei har tidligere forklart mer om bakgrunnen for hundedagene, i en artikkel på bt.no.

- Da begrepet med hundedagene oppsto hadde vi jo ikke kjøleskap, og det er jo ikke så rart at maten råtner fortere på denne tiden av året, forklarer Torlei.

Før kjøleskapet brukte vi stabbur og jordkjellere for å holde maten kjølig.

- Om sommeren, i varmen, var et ekstra hjelpemiddel å pakke lett fordervelig mat inn i våte kluter. Unntatt i hundedagene. Da ville våte kluter være å be om problemer, for i hundedagene trekker vann til seg de farligste giftene. Regnvann og, ikke minst, stillestående vann som f.eks et tjern eller en brønn, forklarer Torlei.

Bananfluer

Et sikkert tegn på at hundedagene er her, er at bananfluene kommer på besøk. I hopetall.

Lørdag ettermiddag la vi en klase tomater på benken, søndag morgen var sesongens første bananfluekoloni etablert.

Heldigvis er de relativt lett å bli kvitt. Krydderurtene er satt ut på balkongen, tomater og diverse frukt og grønt er satt inn kjøleskapet, og vi har laget bananfluefeller.

BANANFLUER: De kommer på besøk, hvert år, i slutten av juli. Heldigvis vet vi råd: Foto: ELISABETH DALSEG
BANANFLUER: De kommer på besøk, hvert år, i slutten av juli. Heldigvis vet vi råd: Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Vi har tidligere testet ulike varianter av bananfluefeller og konklusjonen er klar: En blanding av eplesidereddik, vann og en liten dråpe Zalo tar knekken på krekene.

Etter bare en halvtime hadde vi tatt ti-femten av dem, og nesten morgen nesten tyve nye. De neste gangene vi har sjekket har det kun vært et par stykker, men bananfluefellen skal få lov til å bo på kjøkkenbenken til hundedagene er over.

Les mer: