Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hurtigruten redder 7500 høner fra å bli kastet:

Hurtigruten-sjefen har en høne å plukke: Nordmenn bør skamme seg

Hittil har hønene verpet egg for båtgjestene. Nå skal de bli til frikassé ombord. 

MORALSK VALG: Freddy S. Bruu, direktør for mat og drikke i Hurtigruten mener Norge har grunn til å skamme seg over at fullt spiselig mat kastes. Høner som gasses og blir sement er bare ett eksempel. Foto: Ørjan Bertelsen /Hurtigruten  
MORALSK VALG: Freddy S. Bruu, direktør for mat og drikke i Hurtigruten mener Norge har grunn til å skamme seg over at fullt spiselig mat kastes. Høner som gasses og blir sement er bare ett eksempel. Foto: Ørjan Bertelsen /Hurtigruten   Vis mer

Rundt tre måneder inn i 2017 ligger ordet «høne» an til å bli et av årets mest brukte.

Ikke bare har NRK gjort en stor jobb for å vise hvordan Norge behandler høna etter at klekkejobben er gjort. Den siste måneden har folk gått mann av huse for å kjøpe høne. Coop alene solgte 20 000 høner i januar. Mange er opprørt over at tusenvis av dyr gasses og blir til sement.

Også barna lærer om Norges skjulte matsvinn. På Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo, handler flere av matkursene for barn dette halvåret om høne.

Mange ønsker å se hønsefrikassé og andre retter med høne på bordet. Så har da også høna vært mat i Norge helt siden vikingtida.

Tar grep

Også på Hurtigruten. I over et år har de jobbet med å få ned matsvinnet generelt, og da spesielt når det kommer til høna.

- Vi ønsker å gjøre vårt og serverer 300 porsjoner hønsefrikasse om dagen, sier Freddy S. Bruu, direktør for mat og drikke i Hurtigruten.

Om et par uker skal de samme hønene som legger egg for båtpassasjerene slippe å ende opp i søpla. De skal bli til mat på båtene.

HURTIGHØNS: - Hurtigrutens hønsefrikasse slik den serveres om bord på MS Trollfjord. Vi serverer hønsefrikasse hver dag mens skipene er i Bergen (på reisens første dag). Foto: EIRIK LARSEN/Hurtigruten
HURTIGHØNS: - Hurtigrutens hønsefrikasse slik den serveres om bord på MS Trollfjord. Vi serverer hønsefrikasse hver dag mens skipene er i Bergen (på reisens første dag). Foto: EIRIK LARSEN/Hurtigruten Vis mer

- Det føles veldig bra, sier Mikal Nordheim på Andvik Hønseri.

Familiebedriften har med hjelp fra to andre gårder de siste åra levert tre millioner egg årlig til Hurtigruten. Det gjør Nordheim stolt. Hans bestefar hadde også avtale om egglevering til Hurtigruten.

- Nordmenn bør skamme seg

Hurtigruten er svært fornøyd med kvaliteten på eggene fra Andvik. Nå vurderer selskapet om det skal satses på økologiske egg, og dermed økologisk hønsekjøtt, på båtene. Hønene er i dag frittgående, men ikke økologiske.

- Å spise hønsekjøttet er moralsk riktig. Det er også god utnyttelse av ressursene. Hønsekjøtt er næringsrikt, sunt og smaker godt. Foruten frikassé koker vi kraft og bruker kjøttet i andre retter. Hønsesuppe serverer vi gjerne, sier Hurtigrutens mat- og drikkedirektør, Freddy Bruu.

Han mener vi nordmenn har grunn til å skamme oss, både når det gjelder høner og andre dyr, som bare kastes.

- Det er en prosess. Mye må tas hensyn til, sier Bruu.

Det er Nordheim enig i.

REDDER HØNER FRA Å BLI KASTET: Mikal Nordheim  i Andvik Hønseri har i over 15 år drevet med egg. Hønene har han ikke funnet noe slakteri til, før nå. Et samarbeid med Hurtigruten gjør at båtene heretter både skal få egg og kjøtt fra hønseriet.  De første hønene slaktes i uke 10. Foto: Kristian Helgesen / Hurtigruten
REDDER HØNER FRA Å BLI KASTET: Mikal Nordheim i Andvik Hønseri har i over 15 år drevet med egg. Hønene har han ikke funnet noe slakteri til, før nå. Et samarbeid med Hurtigruten gjør at båtene heretter både skal få egg og kjøtt fra hønseriet. De første hønene slaktes i uke 10. Foto: Kristian Helgesen / Hurtigruten Vis mer

- Om Hurtigruten velger å satse økologisk, skal vi tilpasse oss, men det blir kostbare egg, sier hønseoppdretter Mikal Nordheim, og viser til at det da vil gjelde andre krav til utetid og uteareal og at fôret må fraktes gjennom nesten hele Norge.

- Vi tar et skritt av gangen. Akkurat nå gleder vi oss over at både eggene og hønene skal ombord, sier Bruu.

Mangler slakterier for høns

Når hønene er blitt for gamle til å verpe, har Nordheim til nå betalt for å få dem destruert.

- Jeg har ikke hatt noe valg. Ingen rundt meg har hatt slaktelinje for høner. Nå har den muligheten dukket opp, sier Nordheim, som føler stor lettelse over at hønene snart skal brukes som mat.

- At mange tonn mat bare forsvinner, er jo galskap, sier han.

Nordheim understreker at hans bidrag er lite, og problemet gigantisk. Men at dyra går til slakt betyr i alle fall at familiebedriften vil tjene noen kroner framfor å måtte betale for å få levere dyra til destruksjon.

- Nortura bør ta tak i dette. Mangel på hønseslakterier er problemet. Etterspørselen er der, distribusjonsapparatet også. Da må man følge opp med slakterier, sier han.

Høner i butikk

Og nå skjer det mye. På spørsmål fra Dagbladet om hva som skjer, svarer kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura følgende:

- Vi har hele tida sagt at det ikke skal stå på oss, og vi kan i prinsippet begynne å slakte høner i morgen. I disse dager er vi i dialog med flere av våre dagligvarekunder som ønsker å tilby høne til forbrukerne.

- Hva er det som tar så lang tid?

Det er en del som må på plass, både produktutvikling, emballasje, kalkyler og så videre. Vi må gjøre en skikkelig jobb med det. Men vi er i gang, forsikrer Skagen.

- Når kan vi vente at det skjer noe?

- Vi har stort fokus på dette, og satser på å være i handelen i løpet av noen uker, og utdyper:

- Vi ønsker selvsagt å tilby dette til restauranter, kantiner og andre interesserte også, og undersøker flere muligheter her.

- Den viktigste forutsetninger for oss er at det er kostnadsdekning på det. Vi trenger ikke tjene mye penger – men skal det være bærekraft må kostnaden dekkes. Det har vi tro på markedet er positiv til, sier Skagen.

Miljøvennlige tiltak

Eggene til de elleve hurtigruteskipene ble tidligere kjørt over lange avstander fra hønsegården til pakkerier, og videre langs norske veier før de ble tatt om bord i Trondheim.

Nå fraktes de noen få kilometer til hurtigrutekaia i Rørvik.

Både nordgående og sørgående skip får levert eggene rett fra gård til skip.

TRADISJON: Hønsefrikassé serveres nå på på Hurtigruten, her liggende til kai i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
TRADISJON: Hønsefrikassé serveres nå på på Hurtigruten, her liggende til kai i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Les også: Slik får du romtempererte egg raskt

Også høna tar helg

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling