Cruisegjestene fikk sjokk:

Hurtigruten tok gjestene med på strand­rydding. Da begynte telefonene å ringe fra hele verden

Nå tar Hurtigruten miljøengasjementet ett skritt videre og kutter all unødvendig engangsplast innen 2. juli.

KUTTER UT ENGANGSPLASTEN: En million sugerør er blant de enorme plastmengdene som forsvinner når Hurtigruten som første norske selskap kutter engangsplast i sommer. Her er konsernsjef Daniel Skjeldam. Foto: Ørjan Bertelsen / Hurtigruten
KUTTER UT ENGANGSPLASTEN: En million sugerør er blant de enorme plastmengdene som forsvinner når Hurtigruten som første norske selskap kutter engangsplast i sommer. Her er konsernsjef Daniel Skjeldam. Foto: Ørjan Bertelsen / Hurtigruten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 19. september i fjor var 50-60 gjester og ansatte fra Hurtigruten på strandrydding på ei lita øy utenfor Bodø. Gruppen plukket opp rundt 700 kilo plast på én time.

STRANDRYDDING: Hurtigruten inviterer til strandrydding på alle sine turer, og dette er en populær aktivitet for gjester fra hele verden. Foto: Ørjan Bertelsen / Hurtigruten
STRANDRYDDING: Hurtigruten inviterer til strandrydding på alle sine turer, og dette er en populær aktivitet for gjester fra hele verden. Foto: Ørjan Bertelsen / Hurtigruten Vis mer

Med dem var konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

- Gjestene er med på dette frivillig, og blir ofte sjokkert når de ser hvor stor utfordringen med plast på avveie faktisk er, sier Skjeldam til Dagbladet.

Hurtigruten har jevnlig strandryddedager med ansatte og gjester, men denne dagen var strandryddingen koordinert, og alle Hurtigrutens skip organiserte strandrydding samme dag. Noen Facebook-innlegg ble plukket opp og delt, og et par utenlandske medier omtalte aksjonen.

Så kom telefonene.

- Folk ringte oss for å høre om når vi skulle plukke søppel neste gang, og for å høre om de kunne bestille plass på det cruiset, forteller Rune Thomas Ege, kommunikasjonssjef i Hurtigruten til Dagbladet.

De kunne for øvrig glede de miljøengasjerte gjestene med at alle gjester får tilbud om å være med og rydde strender på tur med Hurtigruten.

Nå tar selskapet miljøengasjementet et skritt videre. Innen 2. juli i år skal alle båtene og hotellene deres være fri for engangsplast.

Tar ansvar

Plastkuttet er uavhengig av de siste ukenes store diskusjoner og medieoppslag. Det er ledd i en prosess som har foregått over flere år, der selskapet prøver ut nye miljøvennlige teknologier, reduserer utslipp og investerer i hybridskip.

Artikkel Årlig forbruk (stk) Vekt (kg) Erstattes av
Sugerør960 0002 800Metallsugerør
Plastglass390 0005 000Glass-glass
Porsjonspakker smør826 000826Smør i porselensskåler
Plastposer200 0004 000Papirposer
Plastforklærukjent4 300Tøyforklær

- Vi seiler i områder der vi ser plastutfordringene veldig tydelig, spesielt på Svalbard men også langs norskekysten, sier Skjeldam.

- Det blir for defensivt for Hurtigruten å sitte på gjerdet og vente. Vi har utfordret oss selv på å kutte all plasten nå. Så håper vi de andre lærer av oss, sier Ege, og kommer med et ørlite spark i retning det manglende tempoet i kampen mot engangsplast.

Ikke helt ulikt WWFs Fredrik Myhre spark i retning regjeringens strategi i forrige uke.

Roses

For selv om Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har ytret ønske om å fase ut unødvendige engangsartikler i plast, og har satt i gang prosess for å få til en bransjeavtale, er det ikke snakk om å ta noen konkrete avgjørelser før EU letter på sløret om sin prosess i mai.

Atle Hamar, statssekretær for Venstre i Klima- og miljødepartementet, roser Hurtigrutens initiativ.

- Om flere bedrifter hadde tenkt sånn, hadde vi ikke trengt en regulering, eller en bransjeavtale, sier Hamar til Dagbladet.

Han ringer fra Sotra utenfor Bergen, der han i dag har ryddet strender sammen med 150 andre frivillige. Og han avviser kontant at regjeringen sitter på gjerdet og venter på EU.

- Utfasing av plast er høyt på agendaen i Klima- og miljødepartementet. Vi har satt i gang en prosess, og kommer ikke til å vente til 2022 eller på en EU-avtale, men de følger likevel spent med på EUs uttalelser i mai.

Skjeldam trekker fram plastposer som det mest synlige problemet, men de fjerner all engangsplast fra sugerør og plastposer til porsjonspakket smør og plastforklær.

SER KONSEKVENSENE: Hurtigrutens gjester ser daglig konsekvensene av marin forsøpling. Dette bildet tok en av Hurtigrutens ansatte på Sør-Georgia. Foto: Camille Seaman / Hurtigruten
SER KONSEKVENSENE: Hurtigrutens gjester ser daglig konsekvensene av marin forsøpling. Dette bildet tok en av Hurtigrutens ansatte på Sør-Georgia. Foto: Camille Seaman / Hurtigruten Vis mer

- Det har ikke vært enkelt å få til så fort, men her har organisasjonen stått på som bare det, for at vi skal komme i mål. Gjennom det løftet vi tar nå, kutter vi vårt plastforbruk med nesten 20.000 kilo plast årlig.

Bransjen følger langsomt etter

Nå håper Hurtigruten å etablere en bransjestandard.

- Vi ønsker å sende et tydelig signal om at det er mulig å få til, og håper at andre rederi og cruiseselskaper blir totalt plastfrie.

På DFDS-ferjene har de også sett på bruken av engangsplast, og har et mål om å kutte forbruket.

Gert Jakobsen, visepresident i DFDS-gruppen, forteller Dagbladet at selskapet er i et prosjekt med leverandørene sine for å se på hvordan de kan redusere bruken av engangsplast, samtidig som de sikrer at det skjer på en slik måte at det ikke fører til andre, utilsiktede miljøproblemer.

Grønne grep

Stena Line jobber trinnvis med utfasing av unødvendig engangsplast. De har byttet ut plastposer med poser i gjenvinnbar plast eller papir, erstattet engangskaffekrus med kopper i nedbrytbar materiale, og plastemballasje til ferdigsmurte smørbrød er byttet ut med papp.

- Men dette er et arbeid som tar tid, ettersom vi har 38 fartøy på mange markeder som skal bruke de nye produktene, og innimellom gjøres det lokale innkjøp, sier kommunikasjonsansvarlig Jesper Waltersson til Dagbladet.

Selskapet ser også på andre måter å drive mer miljøvennlig; og tester ut nye drivstoff, og mulighet for å bruke batterier.

Alternative drivstoff og minimering av skadelige utslipp er også på Color Lines agenda, som har et nytt og miljøvennlig hybrid-skip under bygging.

Når det kommer til engangsplast, jobber Color Line med å få avklart leverandør for å erstatte plastposer med bæreposer i et miljøvennlig materiale i løpet av året, forteller pressekontakt Helge Otto Mathisen.

Hurtigruten har for øvrig ikke tenkt å stoppe med engangsplast. Nå er de i dialog med alle leverandører for å se på hvordan de kan minimere eller eliminere bruk av plast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer