SISTE STIKK: På vei til årets søteste byttehandel. Biene får sukkerlake, vi får honning.
SISTE STIKK: På vei til årets søteste byttehandel. Biene får sukkerlake, vi får honning.Vis mer

Bienes liv er ikke som alle andres:

Hva skal biene leve av når vi tar honningen deres?

Bienes historie overrasker igjen.

Hva skal biene leve av når vi tar honningen deres?

Han må gå to ganger fram og tilbake fra bilen.

De digre pakkene med sukker veier sine kilo. Selv ikke han klarer dette på én tur.

Kjelen er diger og ruver i kjøkkenet. Det er såvidt den får plass under vifta. Jeg tenker at det digre kokekaret må tilhøre et troll som har forvillet seg inn på kjøkkenet vårt. Men, nei. Det er svigerfar.

Og selv om han er en røslig kar, er han slett ikke noe troll. Men, en røver? Ja, visst!

Han fyller opp med vann og sukker og det suser svakt fra kjelen. Biene skulle bare visst hva han holder på med.

Selv om svigefars bæring og koking krever sitt, blekner hans innsats om man sammenlikner den med bienes bedrifter. Hele våren og sommeren jobber biene utrettelig med å sanke inn nektar som de lager honning av.

Prøv å forestille deg hvor lite nektar en bie klarer å samle inn på en flytur før den returnerer til kuben. Denne jobben utføres av tusenvis av bier med ett eneste mål for øye: Produsere honning.

Det skal millioner av flyvninger til før et dyktig bifolk (altså en kube) klarer å lage 40 kilo honning.

For biene er honningproduksjonen blodig alvor. Honningen er dét biene skal leve av når vinteren kommer og snøen med sitt teppe setter blomstene på pause.

Og så røver svigerfar alt sammen fra dem.

I bytte får altså biene sukkerlaken som koker på kjøkkenet. I en boks som settes på toppen av kuben, heller han laken. Og det går ikke mange minutter før biene skjønner at det er fest i annen etasje! De slurper i seg det de kan, lagrer og lever av dette gjennom vinteren.

Vi kommer godt ut av den byttehandelen. Men, ikke rart jeg kjenner et sting av dårlig samvittighet når jeg tenker at vi fikk siste stikk.