Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sukkeravgiften reverseres

Hval sjokolade reddet: - Som lille julaften på forskudd

- At Regjeringen reverserer den omstridte sukkeravgiften, tar vi som en halv seier, jubler Rolf Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk.

POSITIV: Rolf Rune Forsberg er glad for at sjokoladefabrikken hans nå er reddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIV: Rolf Rune Forsberg er glad for at sjokoladefabrikken hans nå er reddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at avgiften på sjokolade og sukkervarer blir redusert til 20,82 kroner per kiloen. I forbindelse med budsjettforliket i fjor ble den økt fra 20,19 kroner kiloen. Avgiftene for alkoholfrie drikkevarer blir ikke rørt.

Fabrikksjef Rolf Rune Forsberg er klar på at sjokoladefirmaet hans nå er reddet. Så seint som i slutten av august fryktet han at livsverket skulle gå tapt. Fra mai til august måtte han permittere alle 14 ansatte på 60 prosent basis. Fram til da hadde bedriften hatt et tap på seks millioner kroner grunnet salgsnedgangen. Ifølge Hval-gründeren skyldes nedgangen utelukkende sukkeravgiftsøkningen som ble innført fra nyttår.

Budsjettforliket i fjor høst endte med en økning av sjokolade- og sukkervareavgiften på 83 prosent, fra 20,19 kroner til 36,92 kroner per kilo. Hval sjokolade er ikke den eneste sjokoladeprodusenten som er berørt. Mondelez Norge, som eier Freia, samt kjente sjokolademerkevarer som Daim og Oreo, har fått en ekstraregning på 370 millioner kroner per år som følge av sukkeravgiften.

- Blålyset er slått av

Når Dagbladet snakker med Forsberg mandag morgen, er han glad for å høre om budsjettlekkasjene:

- Det kan høres ut som om regjeringen reverserer økningen, og det er et veldig bra tiltak. De er på riktig vei, men den eksisterende avgiften er fortsatt like meningsløs og tullete. Jeg har jobbet i 20 år for å bli kvitt den helt, erkjenner fabrikksjefen.

- Hva innebærer dette for dere økonomisk?

- Det betyr at mange vesentlige faresignaler er vesentlig redusert. Det bekymringsfulle er imidlertid at det i mellomtida har etablert seg et nytt handlemønster, ved at nordmenn drar til Sverige og kjøper godteriet der. Svenskene har allerede mye større avanse enn oss på produktene sine, og har større spillerom. Men like fullt: Dette er et stort skritt i riktig retning - og blålyset er slått av for vår del.

- Har dere fortsatt permitterte?

- Nei, nå kjører vi på for fullt. Jula er høysesong for oss. De fjernet ikke hele avgiften, så derfor er dette som å feire lille julaften på forskudd, sier vestfoldingen med et stort smil rundt munnen.

NHO: - Regjeringen står til stryk

Administrerende direktør i NHO Mat & Drikke, Petter Haas Brubakk, mener det er bra at regjeringen retter på det han kaller «arbeidsulykken fra i fjor», men er skuffet over at endringene i sukkeravgiften kun gjelder avgiftsnivået for sukker og sjokolade, og ikke for brus og saft, slik NRK meldte i dag tidlig.

- Regjeringens næringspolitikk på dette området står til stryk. Dette er ikke godt nok, sier Haas Brubakk.

NHO Mat og Drikke har klaget fjorårets avgiftsøkning inn for Efta-overvåkningsorganet Esa. Haas Brubakk stiller et stort spørsmålstegn ved hvorfor regjeringen eventuelt vil reversere den ene, og ikke den andre avgiften. Han ser fram til å lese regjeringens begrunnelse for denne avgjørelsen, så fort budsjettet er lagt fram i dag.

- For norsk næringsliv virker regjeringens politikk på området uforutsigbar og uten sammenheng.

Han er også svært skeptisk til at regjeringen - dersom budsjettlekkasjene medfører riktighet - opprettholder 350-kronersgrensen for avgiftsfri netthandel.

- Dette viser en mangel på forståelse og interesse for norske mat- og drikkevareprodusenter og for varehandelen generelt, uttaler Haas Brubakk.

- Helt koko

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen har følgende kommentar til at sukkeravgiften ikke vil gjelde mineralvann:

- For det første er det er helt koko næringspolitikk. Og for det andre er det gambling med folkehelsa.

- Når vi har indikasjoner på at grensehandelen øker med 30 prosent, betyr det i praksis at regjeringen sender horder av nordmenn til Sverige for å kjøpe sukkerdrikke. Det er opplagt ikke god helsepolitikk.

- KOKO: Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener politikken er helt koko.
- KOKO: Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen mener politikken er helt koko. Vis mer

- Hva slags konsekvenser kan dette få?

- Politikken regjeringen fører er farlig for småprodusentene. I Norge har vi 15 små mineralvannsprodusenter som i tillegg til å konkurrere mot internasjonale merkevarer også blir motarbeidet av regjeringen.

- For de store produsentene fører det til en stor fare for å miste arbeidsplasser, sier Nome, og lurer på hvordan Frp kan føre en politikk som er i strid med sitt eget parti:

- Jeg skjønner heller ikke hvordan Frp kan leve med dette. De har et landsmøte som klart og tydelig sa at de vil reversere sukkeravgiften.

- Jeg er invitert til et møte med eldre- og folkehelseminister Åse Michalesen i morgen. Jeg skjønner nesten ikke at hun tør.

- Dette går ikke

Oscar Sylte eier en brusfabrikk i Molde. Han er skuffet over regjeringen.

- Hva skal jeg si? Sukkeravgiften reverseres på godteri, men ikke for drikke - hva er logikken i dette?, spør han.

ARBEIDSPLASSER: Oscar Sylte mener sukkeravgiften til syvende og sist handler om norske arbeidsplasser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ARBEIDSPLASSER: Oscar Sylte mener sukkeravgiften til syvende og sist handler om norske arbeidsplasser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en ren fiskalavgift. For regjeringen handler dette bare om penger. Men, fører denne politikken til mer penger i statskassa når vi kjenner til tallene fra grensehandelen?

- For et konsern som Coca Cola er det ikke så viktig, de kan bare produsere i Sverige og sende varene til Norge. Men, det har ikke vi muligheten til. Det betyr til syvende og sist at det handler om norske arbeidsplasser, sier Sylte

- Jeg hadde ikke store forhåpninger til møte med næringsministeren , og dessverre fikk jeg rett. Møtet var bortkastet tid. Men Fremskrittspartiet hadde vi venta mer av, skal ikke de være et parti for folk flest? Nå må Frp rydde opp, dette går ikke, mener Sylte.

- Uforutsigbar næringsavgift

- Regjeringen løser bare halve problemet, spøkelset henger fortsatt over mange i industrien ettersom avgiftsøkningen på drikkevarer på ca. 500 millioner står fast, sier leder i Senterpartien, Trygve Slagsvold Vedum.

- LØSER HALVE PROBLEMET: Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet mener sukkeravgiften er en oppskrift på å flytte arbeidsplasser ut av Norge. Foto: Scanpix
- LØSER HALVE PROBLEMET: Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet mener sukkeravgiften er en oppskrift på å flytte arbeidsplasser ut av Norge. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er en uforutsigbarhet i Høyre og Frps næringspolitikk som er utrolig. Avgiftene kommer på løpende bånd, og så plastrer de vedtaket etter hvert som arbeidsplassene forsvinner, sier Vedum til Dagbladet.

- I dag er Freia og Hval sikret videre, mens industribedrifter som Oscar Sylte og Telemark Kildevann fortsatt rammes av regjeringens avgiftshopp.

- At de beholder 350-kronersgrensen er også alvorlig. Dette gjør det dyrere for norske bedrifter og er en oppskrift på å flytte industriarbeidsplasser fra Norge til Sverige, sier Vedum og legger til:

- Selv om de reverserer deler av avgiften nå så prisjusterer de den opp. Så avgiften har gått noe opp selv med denne endringen i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!