Sukkeravgiften reverseres

Hval sjokolade reddet: - Som lille julaften på forskudd

- At Regjeringen reverserer den omstridte sukkeravgiften, tar vi som en halv seier, jubler Rolf Rune Forsberg i Hval Sjokoladefabrikk.

POSITIV: Rolf Rune Forsberg er glad for at sjokoladefabrikken hans nå er reddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
POSITIV: Rolf Rune Forsberg er glad for at sjokoladefabrikken hans nå er reddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kjenner til at avgiften på sjokolade og sukkervarer blir redusert til 20,82 kroner per kiloen. I forbindelse med budsjettforliket i fjor ble den økt fra 20,19 kroner kiloen. Avgiftene for alkoholfrie drikkevarer blir ikke rørt.

Fabrikksjef Rolf Rune Forsberg er klar på at sjokoladefirmaet hans nå er reddet. Så seint som i slutten av august fryktet han at livsverket skulle gå tapt. Fra mai til august måtte han permittere alle 14 ansatte på 60 prosent basis. Fram til da hadde bedriften hatt et tap på seks millioner kroner grunnet salgsnedgangen. Ifølge Hval-gründeren skyldes nedgangen utelukkende sukkeravgiftsøkningen som ble innført fra nyttår.

Budsjettforliket i fjor høst endte med en økning av sjokolade- og sukkervareavgiften på 83 prosent, fra 20,19 kroner til 36,92 kroner per kilo. Hval sjokolade er ikke den eneste sjokoladeprodusenten som er berørt. Mondelez Norge, som eier Freia, samt kjente sjokolademerkevarer som Daim og Oreo, har fått en ekstraregning på 370 millioner kroner per år som følge av sukkeravgiften.

- Blålyset er slått av

Når Dagbladet snakker med Forsberg mandag morgen, er han glad for å høre om budsjettlekkasjene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer