Matsvinn blir til flere hundre tusen måltider

Hver gang eks-narkomane Viggo for­svant inn på Kiwi-lageret, rynket kundene på nesa. Ikke nå lenger

Gode sjeler sørger for at Kirkens Bymisjon kan servere 300 000 gratis måltider hvert år. - Å hjelpe andre gir meg en grunn til å stå opp om morgenen.

MAT TIL DE SOM TRENGER DET MEST: De frivillige hjelperne Geir og Viggo (t.h.) sammen med butikksjef Pål Nielsen ved Kiwi Munkegata i Trondheim samler inn, henter og deler ut mat til vanskeligstilte, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Foto: Jenny Mina Rødahl
MAT TIL DE SOM TRENGER DET MEST: De frivillige hjelperne Geir og Viggo (t.h.) sammen med butikksjef Pål Nielsen ved Kiwi Munkegata i Trondheim samler inn, henter og deler ut mat til vanskeligstilte, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En rekke butikker landet rundt bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere hundretusener av måltider årlig. En av dem som er godt kjent på lageret til den lokale Kiwi-butikken i Trondheim, er Viggo Overgård Tøndel (56). I 19 år, fram til 2004, var han sprøytenarkoman:

- Middag var ikke det som sto i hodet på meg i mitt tidligere liv som narkoman. Da var det kun stoff. Å se gleden i øynene til de om blir servert mat i Vår Frue Kirke gjør meg veldig glad. Det er fint å hjelpe til, sier han.

Viggo går i dag på metadon, og allmenntilstanden hans er svekket. Nyresvikten gjør at han flere ganger i uka er til dialysebehandling på sykehuset. Likevel vil han være med på frivillighetsarbeidet så lenge han makter.

- Å hjelpe andre gir meg en grunn til å stå opp om morgenen. Det er en motivasjon å se at samarbeidet gir så god effekt som det gjør. Det er viktig at de som ikke prioriterer mat og drikke får det ene måltidet daglig. Ofte går det lang tid mellom hver gang rus-avhengige får i seg mat, sier han. ​

Vondt å kaste mat

Norske dagligvarebutikker kaster 60 000 tonn mat i året. Hvis vi antar at halvparten av maten er spiselig, som er tilfellet for den britiske dagligvaregiganten Tesco, kaster hver enkelt norsk dagligvarebutikk - som ikke har en avtale om donasjon - i snitt 21 kilo spiselig mat hver eneste dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer