MAT TIL DE SOM TRENGER DET MEST: De frivillige hjelperne Geir og Viggo (t.h.) sammen med butikksjef Pål Nielsen ved Kiwi Munkegata i Trondheim samler inn, henter og deler ut mat til vanskeligstilte, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Foto: Jenny Mina Rødahl
MAT TIL DE SOM TRENGER DET MEST: De frivillige hjelperne Geir og Viggo (t.h.) sammen med butikksjef Pål Nielsen ved Kiwi Munkegata i Trondheim samler inn, henter og deler ut mat til vanskeligstilte, i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Foto: Jenny Mina RødahlVis mer

Matsvinn blir til flere hundre tusen måltider

Hver gang eks-narkomane Viggo for­svant inn på Kiwi-lageret, rynket kundene på nesa. Ikke nå lenger

Gode sjeler sørger for at Kirkens Bymisjon kan servere 300 000 gratis måltider hvert år. - Å hjelpe andre gir meg en grunn til å stå opp om morgenen.

(Dagbladet): En rekke butikker landet rundt bidrar til at Kirkens Bymisjon kan servere hundretusener av måltider årlig. En av dem som er godt kjent på lageret til den lokale Kiwi-butikken i Trondheim, er Viggo Overgård Tøndel (56). I 19 år, fram til 2004, var han sprøytenarkoman:

- Middag var ikke det som sto i hodet på meg i mitt tidligere liv som narkoman. Da var det kun stoff. Å se gleden i øynene til de om blir servert mat i Vår Frue Kirke gjør meg veldig glad. Det er fint å hjelpe til, sier han.

TURMAT: Har du hørt om duoen som gikk Norge rundt, basert på kartet de fant i sjokoladepapiret? Vis mer

Viggo går i dag på metadon, og allmenntilstanden hans er svekket. Nyresvikten gjør at han flere ganger i uka er til dialysebehandling på sykehuset. Likevel vil han være med på frivillighetsarbeidet så lenge han makter.

- Å hjelpe andre gir meg en grunn til å stå opp om morgenen. Det er en motivasjon å se at samarbeidet gir så god effekt som det gjør. Det er viktig at de som ikke prioriterer mat og drikke får det ene måltidet daglig. Ofte går det lang tid mellom hver gang rus-avhengige får i seg mat, sier han. ​

Vondt å kaste mat

Norske dagligvarebutikker kaster 60 000 tonn mat i året. Hvis vi antar at halvparten av maten er spiselig, som er tilfellet for den britiske dagligvaregiganten Tesco, kaster hver enkelt norsk dagligvarebutikk - som ikke har en avtale om donasjon - i snitt 21 kilo spiselig mat hver eneste dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis er det en rekke dagligvarebutikker som har en slik avtale med frivillige organisasjoner, og som kjemper for mindre matsvinn - og heller gir bort maten som har gått ut på dato.

Mellom år 2015 og 2017 reduserte Kiwi matsvinnet med 30,8 prosent, og er dermed på god vei mot å nå målet om å halvere matkasting innen 2025.

- Vi er veldig glade for denne utviklingen, selv om vi fortsatt har en jobb å gjøre. Matsvinn er en enorm miljøutfordring, det er dårlig butikk for oss og det er etisk galt. Det gjør - og skal gjøre - vondt å kaste mat, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, som forteller at to av de viktigste årsakene til redusert svinn er:

1. Nedprising av matvarer som nærmer seg holdbarhetsdatoen: - Tiltaket ble innført i januar 2016, og ble godt mottatt av kundene. Vi var første kjede med egne nedprisingsdisker i alle butikker. Varer som nærmer seg holdbarhetsdatoen blir satt ned halv pris og lagt i diskene. Spesielt har dette vært populært blant studenter og andre med stramt budsjett, sier Arvin.

2. Avtaler med veldedige organisasjoner: - Mange butikker gir overskuddsmaten sin videre til veldedige organisasjoner. Sentralt har Kiwi samarbeidet med Kirkens Bymisjon siden 2004. I fjor ble samarbeidet relansert, og utvalgte butikker i Kiwi skal forsyne Kirkens Bymisjon med sin overskuddsmat. Disse butikkene prioriterer å gi bort mat, framfor å prise ned til halv pris. Butikkene har derfor mindre nedprisede varer, sier Arvin.

Henter fulle bæreposer med mat

Dagbladet tok turen til Kiwi Munkegata midt i Trondheim sentrum, som er en av disse. Butikken drives av butikksjef Pål Nielsen. Han brenner for samarbeidet med Kirkens Bymisjon.

- Vi har kun hatt positive tilbakemeldinger på det vi gjør. Hver dag kommer det to frivillige og henter fulle bæreposer med mat som tilberedes til frokost og middag flere ganger i uka, sier Nielsen.

Frivillige og gjester er samlet rundt et av frokostbordene i Vår Frue Kirke i Trondheim på lørdag. (Foto: Hanne Alstad)
Frivillige og gjester er samlet rundt et av frokostbordene i Vår Frue Kirke i Trondheim på lørdag. (Foto: Hanne Alstad) Vis mer

​Han presiserer at det aldri har vært noe tvil om tilliten mellom de frivillige og butikken.

- I starten, da guttene gikk inn på lageret og kom ut igjen med hendene fulle av bæreposer, var det noen av kundene som rynket nesa. Men nå er de frivillige, Geir og Viggo, kjent som «Kiwi-gutta», og flere og flere vet om frivillighetsarbeidet vi gjør i butikken.

- Gir glede på mange plan

Hanne M. Alstad, frivilligansvarlig i Vår Frue Kirke i Trondheim, forteller at å få denne maten betyr mye for Kirkens Bymisjon:

- Det gjør at vi flere dager i uka kan servere næringsrik og varierende mat til våre gjester i Vår Frues åpen kirke. Noen av de mest populære måltidene er fiskemiddagene som de frivillige lager. Det er ofte rundt 80 gjester som får et godt måltid disse ettermiddagene, sier hun.

Alstad sier at gjestene er mange og varierte.

- Hos oss møtes fattige tilreisende, rusavhengige og de ensomme som ikke har noen å dele et måltid med. Dette matfellesskapet gir glede på så mange plan.

Redusert matsvinn og en bedre hverdag

Matsvinnet i norske dagligvarebutikker er på 60 000 tonn.

- Dette er faktisk spiselig mat alt sammen, for matsvinn i Norge inkluderer ikke skall, skrell og bein som det gjør i andre europeiske land. Derfor har vi mer nøyaktige tall enn de fleste andre, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.

Matsvinnet i dagligvarehandelen er redusert med 11 prosent bare det siste året, mye på grunn av systematisk nedprising av varer med kort holdbarhet og avtale med veldedige organisasjoner. Halvparten av butikkene i Norge har i dag en slik avtale.

- Nå jobber Matsentralen Norge med et prosjekt inn mot dagligvarebutikker som heter Matsentralen Direkte, og som skal bidra til å håndtere direkte redistribusjon fra butikk til lokale veldedige organisasjoner, for å sikre trygg mat raskt levert, da mat fra butikk ofte har mye kortere holdbarhet enn fra produsent og grossist. Dette gjelder da særlig alle de som ikke allerede har gode avtaler, sier Schrøder.

Tiltak som dette mener Matvett er bra, og bidrar til redusert matsvinn og en bedre hverdag for dem som trenger det.

- Det er viktig at mathåndteringen foregår på en trygg måte, og derfor er vi glad for at det blir stadig flere matsentraler i Norge, og at Matsentralen Norge koordinerer arbeidet med donasjon i hele landet, sier hun.

Varme måltider i Oslo-gryta

For noen år tilbake signerte Matsentralen i Oslo og Coop, sammen med andre i dagligvarebransjen og veldedige organisasjoner, en avtale som gjør at mat gis til Oslos vanskeligstilte, heller enn at den kastes. Men det er flere ledd som hjelper til i kampen om å redusere svinn - og gi det til de som ikke har råd til dagens måltider.

Kjøpmann Atle Sørensen ved Coop Prix i Hausmanns gate leverte i 2016 mat til 175 000 kroner. Han har fått alle Coop-butikker i Oslo sentrum til å bli med på det samme: Å gi bort mat utgått på dato, eller som nærmer seg utløpsdato, til de som trenger det mest.

- Tre ganger i uka kommer rundt 800 mennesker for å få et varmt måltid hos Evangeliesenteret. Det er alt fra narkomane til sigøynere og alenemødre med små barn. Noen ganger er det hjerteskjærende å se hvordan folk sliter, og da er det fint å kunne være med det vi kan, sier Sørensen.

Ifølge kjøpmannen er det alltid lange køer.

- All maten vi serverer ville vært svinn og blitt kastet, hadde ikke de frivillige hentet den hos butikkene. I tillegg har ordningen en positiv effekt til, og det er at det blir mindre stjeling, sier Sørensen, som driver Coop Prix i en av Oslos belastede gater.

Mange frivillige og ildsjeler

- Rema 1000-kjøpmenn over hele landet gir mat til veldedige organisasjoner i sitt lokalmiljø. Det er til glede for både kjøpmenn og mottaker, sier Kaia Østbye, sjef for miljø og samfunnsansvar.

Blant annet har kjøpmann Sturla Kregnes på Rema 1000 Torvet i Trondheim i sju år gitt bort mat til trengende i byen, i tillegg til at han hver uke donerer brødvarer til Kirkens Bymisjon og Vår Frues Kirke.

- For oss er det viktig at mat som fortsatt er bra kan bli brukt. Den jobben som gjøres av frivillige og andre ildsjeler er veldig viktig, og det betyr mye for oss i butikken å kunne bidra, sier Kregnes.

I Oslo har Rema 1000-kjøpmenn i flere år hatt et godt samarbeid med Fattighuset som ukentlig henter mat i lavpriskjedens butikker, og til Matsentralen som i 2016 delte ut 2,1 millioner måltider.