Sykehjemsstriden:

Hvert sitt forslag: Både Frp og Rødt vil redde Ingrids sykehjem

Saken opp i Oslo bystyre i dag.

POLITIKK: Do eller ikke do på rommet, kommunalt eller privat eid. Sykehjemsstriden er full av følelser. Sykehjemsbeboere som Ingrid Espelid Hovig har havnet midt i striden. Hun skal etter planen flyttes til nyttår. Det skjer ikke uten omkamp. Foto: Tomm W. Christiansen
POLITIKK: Do eller ikke do på rommet, kommunalt eller privat eid. Sykehjemsstriden er full av følelser. Sykehjemsbeboere som Ingrid Espelid Hovig har havnet midt i striden. Hun skal etter planen flyttes til nyttår. Det skjer ikke uten omkamp. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På bystyremøtet i dag behandles et privat forslag fra Frp-politikerne Aina Stenersen og Carl I. Hagen om å bevare Frognerhjemmet.

VIL HA DISPENSASJON: Aina Stenersen i Frp har ikke gitt opp å redde Frognerhjemmet. Foto: Oslo Kommune.
VIL HA DISPENSASJON: Aina Stenersen i Frp har ikke gitt opp å redde Frognerhjemmet. Foto: Oslo Kommune. Vis mer

De to politikerne ønsker å frede sykehjemmet en periode slik at de 53 beboerne kan få bo sin tid ut.

Frognerhjemmet skal etter planen legges ned fra nyttår fordi hjemmet mangler bad til hver beboer. «Hele Norges matmor» , Ingrid Espelid Hovig (94), er blant dem som tvangsflyttes.

Dagbladet har de siste ukene sett på kravene til nye sykehjem og vist eksempler på framtidas sykehjem i Oslo .

Ifølge eldrebyråden er det 550 kommunale sykehjemsplasser i Oslo uten eget bad. Disse sykehjemmene må ikke stenge fordi de er del av en opptrappingsplan. Det er ikke noe nasjonalt krav å ha eget bad på rommet.

KAMPANJE: Inger Elisabeth Solem tok i mai initiativ til en underskriftskampanje med krav om å bevare Frognerhjemmet. Foto: Privat
KAMPANJE: Inger Elisabeth Solem tok i mai initiativ til en underskriftskampanje med krav om å bevare Frognerhjemmet. Foto: Privat Vis mer

– Dette er en forskjellsbehandling vi ikke kan akseptere. 550 rom uten bad utgjør en betydelig del av Oslos samlede antall plasser, sier Inger Elisabeth Solem i Frognerhjemmets Venner.

Solem tok i mai initiativ til en underskriftskampanje som på to døgn samlet 633 underskrifter med krav om å bevare hjemmet. Også hennes kampanje står på dagens møteagenda.

Mistillit mot eldrebyråden

Det private forslaget fra de to Frp-politikerne om å bevare Frognerhjemmet ble oversendt i slutten av mai. Siden har situasjonen tilspisset seg og de to har fremmet mistillitsforslag mot eldrebyråden.

De mener byråden «systematisk avvikler privatdrevne sykehjemsplasser», skaper lengre ventelister og et dårligere tilbud til byens eldre.

De to politikerne har kampvilje.

– Vi har ikke gitt opp. Nå har byrådet med Arbeiderpartiet i spissen en mulighet til å redde plassene på Frognerhjemmet, sier Aina Stenersen, fraksjonsleder for FrP i Oslo bystyre.

Rødt vil kjøpe

På den andre siden av den politiske skalaen har Rødt engasjert seg. Der Frp vil gi dispensasjon, vil Rødt kjøpe vestkantsykehjemmet, som scorer høyt på popularitet hos både beboere og pårørende.

VIL KJØPE: Marit Halse, bystyrerepresentant og medlem av Helse- og sosialkomiteen, vil redde Frognerhjemmet ved å få det over på kommunale hender. Foto: Rødt
VIL KJØPE: Marit Halse, bystyrerepresentant og medlem av Helse- og sosialkomiteen, vil redde Frognerhjemmet ved å få det over på kommunale hender. Foto: Rødt Vis mer

Partiet ønsker å rehabilitere de private sykehjemmene som nedlegger driften, slik at de kan drives videre i kommunal regi.

Rødt ønsker en virksomhetsoverdragelse for å gi pårørende og ansatte en mer forutsigbar situasjon hvor de ikke utsettes for anbudsprosesser og uro.

Da forslagene til de to partiene ble behandlet i helse- og sosialkomiteen 6. juni, stemte bare Frp for medlemmenes forslag og Rødt alene stemte for sitt. Resten av komiteen ba byrådet medvirke til «en styrt og verdig avvikling». Dagens bystyremøte vil gi en avklaring på om omkamp er mulig.

Spør du eldrebyråden er svaret et rungende nei. Et enkelt sykehjem kan ikke gis dispensasjon alene. Det vil kreve en ny anbudskonkurranse.

Politisk vepsebol

Diskusjonen har den siste uka handlet både om Frognerhjemmet og hva som skjedde da et annet sykehjem, St. Hallvardhjemmet, måtte legge ned driften og de eldre ble spredd rundt på andre sykehjem.

St. Hallvardhjemmet, som drives av Kirkens Bymisjon, sto tomt en periode. Det brukes nå som overnattingstilbud til hjemløse.

ELDRESELFIE: Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) på besøk hos 80 år gamle Sigrun Ziener, som ble flyttet fra St. Hallvardhjemmet til Ullernhjemmet. Sigrun har tilpasset seg og trives. For andre har flyttingen vært traumatisk. Foto: Lars Eivind Bones
ELDRESELFIE: Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) på besøk hos 80 år gamle Sigrun Ziener, som ble flyttet fra St. Hallvardhjemmet til Ullernhjemmet. Sigrun har tilpasset seg og trives. For andre har flyttingen vært traumatisk. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Erna Solberg gikk i går ut for å mane til en mindre konfliktfylt debatt. Da hadde Sylvi Listhaugs (Frp) eier-dere-ikke skam-utspill mot det rødgrønne byrådet allerede satt sinnene i kok.

Listhaug er anklaget for løgn, propaganda og forsøpling av debatten av hele fem aviser. Faktasjekker faktisk.no har påvist at Frp's påstander ikke medfører riktighet.

FLYTTETEAM: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge mener det er forsvarlig å flytte de eldre dersom man setter inn flytteteam. - Det handler om mennesker. La de ansatte bli med på flyttelasset, sier hun.
FLYTTETEAM: Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i Senior Norge mener det er forsvarlig å flytte de eldre dersom man setter inn flytteteam. - Det handler om mennesker. La de ansatte bli med på flyttelasset, sier hun. Vis mer

– De eldre har havnet i et politisk spill, sier Christin Engelstad, kommunikasjonssjef i interesseorganisasjonen Senior Norge.

– Det startet med kvaliteten i eldreomsorgen. Nå handler det mest om eierform. Det viktige må vel være at de gamle opplever sine siste år som verdige, trygge og trivelige, ikke hvem som driver hjemmet?

Skuffet

Senior Norge synes det er rimelig at eldre har eget bad. Det har skuffet pårørende til beboere på Frognerhjemmet.

– Vi mener det bør være en selvfølge at alle sykehjem har vedlikeholdt bygningene, har sprinkleranlegg og ventilasjon etter dagens standard. Nye beboere stiller nye krav. De tar ikke til takke med en dusj en gang i uka, og stå i dokø, sier hun.

HJERTEROM: Frognerhjemmet har ikke vært pusset opp siden 80-tallet. Noen har hengt opp et hjerte i vinduet, kanskje i håp om å få bo videre. Foto: Tine Faltin
HJERTEROM: Frognerhjemmet har ikke vært pusset opp siden 80-tallet. Noen har hengt opp et hjerte i vinduet, kanskje i håp om å få bo videre. Foto: Tine Faltin Vis mer

Engelstad mener Frognerhjemmet er i så dårlig forfatning av populariteten stort sett handler om de ansatte.

– Det har institusjonspreg, linoleumsgulv, avskallet maling, rom man ikke kan snu en rullestol i og bad som brukes til å lagre dostoler. Kampen for Frognerhjemmet baseres på følelser ikke fakta, sier hun.

Hennes forslag er å danne flytteteam av ansatte som får være med de eldre videre.

Urokkelig

Stenersen i Frp mener politikerne må slutte å diskutere og omtolke gamle vedtak. Hun ber partiene vise respekt for de eldre som ikke vil flytte og de pårørende som engasjerer seg .

11 sykehjem og aldershjem skal legges ned i løpet av 2018 i Oslo. Eldrebyråden lar seg ikke affisere av at enkelte beboere nærmer seg 100 år. Bad til hver beboer er et absolutt krav.

– Alle partier har vært enig om bad til hver enkelt i mange år. Det er ikke noe å vente på, sier hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Lars Gathe, styreleder i stiftelsen Frogner menighets hjem og leder i Frogner menighetsråd, Trond Arild Lidalen. Ingen av dem å ønsker å kommentere denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer